Ειδήσεις

Ενημερωτικό χαρακτήρα είχε κυρίως η συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου

Τα «απόνερα» του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου του Σύριζα και η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς ήταν το θέμα που απασχόλησε κατά κύριο λόγο την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου. Συζήτηση έγινε και για τους απολυμένους εργαζόμενους στην Καθαριότητα, μερίδα των οποίων παρέστη στην συνεδρίαση ζητώντας από το Σώμα, την στήριξη στις νομικές διεκδικήσεις τους.
Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν, ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το Συνέδριο και μιλώντας για τα μεγάλα θέματα προεξάρχοντος της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τόνισε τα εξής: «Η ιστορία με τον ΦΠΑ δεν έχει σταματήσει εδώ. Είχα συνάντηση με τους συναδέλφους μου από την Σάμο και την Λέσβο. Οι δύο ΠΕΔ θα συνεχίσουν τον αγώνα, με την αίτηση που καταθέσαμε στα ευρωπαϊκά όργανα και περιμένουμε να συζητηθεί. Όσον αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην πράξη».
Ανέφερε ακόμη πως η συζήτηση περιεστράφη στις συζητήσεις που έγιναν στην Ρόδο με την παρουσία του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο έργο της νέας εισόδου της πόλης και στην δεύτερη φάση του έργου του Φράγματος του Γαδουρά. «Είναι δύσκολο να πούμε ότι θα βρεθούν τα 60εκ. ευρώ αλλά στόχος μας είναι να βρεθούν έστω και τμηματικά», όπως είπε.
Ο κ. Χατζηδιάκος προέβη σε εκτενή αναφορά και ενημέρωση για ό,τι έγινε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Σύριζα για μια σειρά από έργα που εξαγγέλθηκαν αλλά και συμφωνίες που έγιναν για διάφορα ζητήματα, ενώ μίλησε και για την Προγραμματική Σύμβαση της Μ. Πόλης: «Έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή για να εξετάσει την Προγραμματική Σύμβαση της Μ. Πόλης για να προχωρήσει τις διαδικασίες ενώ όσον αφορά το Εθνικό Θέατρο, έχουμε πάρει κάποιες εγκρίσεις για να προχωρήσει η μελέτη εφαρμογής».
Για την συνάντηση με τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, ο δήμαρχος είπε τα εξής: «Ήταν προγραμματισμένο να κάνουμε την τελική συνάντηση για τη Νέα Αγορά. Το συμπέρασμα είναι πως η αρχική προσέγγιση από πλευράς νομικών και τεχνικών υπηρεσιών αφορά την διεξαγωγή ενός διαγωνισμού με Νέα Αγορά και το ΤΑΙΠΕΔ με την Μαρίνα (που δεν μπορεί να επιστρέψει στον Δήμο Ρόδου και στο Λιμενικό Ταμείο) γι αυτό καταλήξαμε στο να προχωρήσει ο Δήμος Ρόδου την ενιαία μίσθωση της Νέας Αγοράς, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αξιοποίησή της Μαρίνας. Το όφελος από αυτή την διαδικασία είναι πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε στις προθέσεις του την Μαρίνα της Ρόδου. Με την πίεση που ασκήσαμε εδώ και ένα χρόνο, μπήκε στις προτεραιότητές του και η Ρόδος. Είναι θετικό το ό,τι οι κυβερνώντες ήρθαν στην Ρόδο και είδαν πόση ανάγκη υπάρχει για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Μαρίνας. Γι αυτό και επισπεύδουν την διαδικασία για την αξιοποίηση της Μαρίνας. Θα ανατεθεί σε τεχνικό σύμβουλο η εκτίμηση της αξίας της Νέας Αγοράς και θα μας υποβληθεί μία έκθεση που θα ερευνά το σύνολο του έργου, θα ενσωματώσει μέσα στην προτεινόμενη σύμβαση. Υπάρχουν κάποια κριτήρια τα οποία θα αξιολογήσουν το ζήτημα της βιωσιμότητας της μακρόχρονης μίσθωσης. Της επιτροπής προΐσταται ο κ. Γιώργος Κακούλης (πρόεδρος ΔΕΡΜ Α.Ε.) και θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα για τον διαγωνισμό –έως τέλη Σεπτέμβρη».
Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα εγκαίνια του βρεφονηπιακού σταθμού στ’ Αφάντου –ευχαριστώντας την οικογένεια Τριανταφύλλα για την δωρεά της ενώ αναφέρθηκε στις εξελίξεις για την Ροδιακή Έπαυλη και για τις αθλητικές συναντήσεις που γίνονται στην Ρόδο και βάζουν το νησί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Οι τοποθετήσεις
της μειοψηφίας
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτος Καρίκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του Συνεδρίου του Σύριζα λέγοντας πως «θα έπρεπε να είχαμε μια κοινή γραμμή για μια σειρά από θέματα, όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Η Ρόδος είναι αδικημένη εδώ και χρόνια. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο θεωρώ ότι δεν ήταν τόσο σημαντικό για την Ρόδο αλλά περισσότερο σοβαρό ήταν το ζήτημα του ΦΠΑ. Άποψή μας, είναι ότι δεν ήταν πολλά αυτά που πήραμε. Έπρεπε να πιέσουμε περισσότερο για να κερδίσουμε και άλλα. Αν δεν δούμε στην πράξη τις ενέργειες για την Προγραμματική Σύμβαση της Μ. Πόλης δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Όσον αφορά τα ακίνητα, δεν κινήθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα οι διαδικασίες για να παραχωρηθούν στον Δήμο Ρόδου. Είναι στο χέρι σας να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Ρόδος» και αναφέρθηκε στο ζήτημα του Φόρου Διανυκτέρευσης στον Τουρισμό, για το οποίο εξέφρασε την απαισιοδοξία του.
Πάντως ο κ. Καρίκης, εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για την παρουσία του ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας ότι «οποιαδήποτε επένδυση έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει προχωρήσει. Εμείς γιατί να θεωρούμε επιτυχία το ότι ήρθε εδώ;» και ζήτησε επιτακτικά να γίνει διαγωνισμός, που θα πρέπει να δίνει την ευκαιρία σε Ροδίτες επιχειρηματίες να συμμετέχουν και να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ζήτησε πάντως, ο Δήμος Ρόδου να ξεκινήσει τις επαφές για να έρθουν στο νησί αεροπορικές εταιρείες «Low Cost» μετά την απομάκρυνση της Ryan Air.
Απαντώντας ο δήμαρχος επικαλέσθηκε παλαιότερες επαφές για την αξιοποίηση της Μαρίνας, και είπε: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Βρισκόμαστε στο 2018 και πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί να προχωρήσει το έργο. Και δεν αποκλείεται σε ένα σχήμα που θα έρθουν να πλειοδοτήσουν, να συμμετέχουν και συμπατριώτες μας. Όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρείες, θα θέσουμε το ζήτημα και στην Fraport».
Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, μίλησε για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Ν.Ι.) εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την εξαίρεση της Ρόδου από το μέτρο: «Και στην Ρόδο επεβλήθη ΦΠΑ 24%, η οποία είναι μια απομακρυσμένη περιοχή που πληρώνει τίμημα υπέρ της ανάπτυξης των μικρότερων περιοχών και νησιών. Ο κ. Σαντορινιός, μας ενημέρωσε ότι θα κατατεθούν προτάσεις για τις ακτοπλοϊκές γραμμές. Εκτιμώ πως θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές παράλληλα με το Μ.Ι.»
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Τις απόψεις μας τις δημοσιοποιήσαμε για το Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας. Στις εργασίες του Συνεδρίου, δεν είδα αυτό τον χαρακτήρα. Θα περιμένω να δω αν θα υπάρξουν και αποτελέσματα. Ήρθε η κυβέρνηση εδώ και συζητήθηκαν πολλά πράγματα. Όμως αυτό δεν είναι αναπτυξιακό συνέδριο –αν και δεν θέλω να μηδενίσω τίποτα». Πάντως ο κ. Υψηλάντης, ζήτησε ενημέρωση για τη Νέα Αγορά ρωτώντας εάν υπάρχουν στοιχεία, έλεγχος και βεβαίωση της στατικής επάρκειας του κτηρίου για να ξέρουμε όλοι πώς θα εκτιμηθεί αφήνοντας να συζητηθεί το θέμα «εν καιρώ».
Επιφυλάξεις για το Μ.Ι. εξέφρασε ο κ. Τάκης Πότσος, αφού τόνισε πως «δεν ξέρουμε τελικά πώς θα εφαρμοστεί και πώς θα ισχύσει. Τελικά τι έφερε η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων; Τίποτα μέχρι σήμερα» εκφράζοντας έντονη αντίδραση τόσο στο ζήτημα της παρέμβασης του ΤΑΙΠΕΔ για την Μαρίνα όσο και στο ζήτημα της «ανάπτυξης» που δεν θα έρθει ποτέ, όπως είπε.

Οι εργαζόμενοι
στην Καθαριότητα
Το παρών έδωσαν στην συνεδρίαση οι απολυμένοι στην Καθαριότητα που κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί στον αγώνα που δίνουν.
«Είμαστε συμβασιούχοι παρατασιούχοι και από το 2005 καλύπτουμε τις ανάγκες στο νησί της Ρόδου. Κάθε μέρα ήμασταν έξω στους δρόμους είτε με κρύο ή βροχή και ξέρουμε τι σημαίνει βαρέα και ανθυιγιεινά, ξέρουμε τι σημαίνει εργατικό ατύχημα. Ακόμη θρηνούμε τον συνάδελφό μας που σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα. Η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ μας έστειλε στην ανεργία. Οι ανάγκες στην Καθαριότητα δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό» λέγοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα και θα προσφύγουν σε ένδικα μέσα, ζητώντας την στήριξη του Σώματος.
Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος είπε: «Μπορεί κανείς να πει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν δίκιο; Δεν κρύβομαι, δεν μασάω τα λόγια μου, δεν θέλω ποτέ να κάνω φιλοφρονήσεις και να υπόσχομαι πράγματα που είναι πέραν των δυνάμεών μας. Ξέρω πως έβαλαν πλάτη σε δύσκολες στιγμές. Δεν μπορεί κανένας υπουργός ερήμην των δημοτικών συμβουλίων να έρχεται και να χρυσώνει το χάπι σε κάποιους εργαζόμενους, εξαπατώντας τους! Περιμέναμε έστω εκείνο το πρόγραμμα για τους 65+ (για όσους είναι κοντά σε όριο συνταξιοδότησης). Κι εμείς είχαμε μερίδιο ευθύνης για όσα κάναμε δίνοντας παρατάσεις. Αυτή την φορά, την ευθύνη φέρει το υπουργείο».
Μιλώντας ο κ. Μιχάλης Παλαιολόγος είπε: «Υπάρχει παραλογισμός σε αυτό το κράτος. Από την μία μας υποχρεώνει και από την άλλη, μας λέει να απολύσουμε ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε γι αυτούς τους ανθρώπους είναι να τους στηρίξουμε σε αυτή την νομική διαδικασία».

Σε αυτό τάχθηκαν αλληλέγγυοι οι κ.κ. Καρίκης, Γιαννακάκης, Υψηλάντης και Πότσος που μίλησαν για συνεχή ομηρία. Ο κ. Υψηλάντης έκανε λόγο για λάθος χειρισμούς στον ΟΕΥΥ ενώ ο κ. Βαγγέλης Μανδρακός είπε: «Εις μνήμην του συναδέλφου σας που έχασε την ζωή του, να δικαιωθείτε». Η στήριξη είναι δεδομένη και στο διηνεκές είπε ο δήμαρχος ενώ το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε υπόμνημα στήριξης ΟΜΟΦΩΝΩΣ.
Θυμίζουμε ότι από τους 120 συμβασιούχους, που απασχολούνταν στον τομέα της καθαριότητας, μόνο 10 βρίσκονται στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ.
Ο δήμαρχος Ρόδου και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους πρώην εργαζόμενους, αποφασίζοντας να συνδράμουν και πρακτικά στο δικαστικό αγώνα τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου