Ειδήσεις

Σύσκεψη για τον συντονισμό των εμπλεκομένων αρχών στην διαδικασία χορήγησης visa, συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης

Μετά από παρέμβαση του Γιώργου Χατζημάρκου στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για την συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών που εμπλέκονται στην διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων εισόδου στα νησιά της Δωδεκανήσου, είχε σήμερα. Τρίτη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Συμμετείχαν σε αυτήν ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου, Ταξίαρχος κ. Γιώργος Γεωργακάκος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου, Αντιπλοίαρχος κ. Σπύρος Τάτης, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαβατηριακού Ελέγχου του Λιμένα Ρόδου κ. Βασίλης Έξαρχος  και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.

Η συνάντηση εργασίας είχε ως αντικείμενο τον συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών για την ομαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας χορήγησης visa σε τουρίστες από τρίτες χώρες, προερχόμενους από την Τουρκία, μετά και την παράταση ισχύος του πιλοτικού προγράμματος, για ένα ακόμη χρόνο, την οποία ζήτησε και πέτυχε από την Κομισιόν, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με την καταλυτική παρέμβαση του  Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι την παράταση ισχύος  του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,  είχε ζητήσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με επιστολή του  προς τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η Κομισιόν, παρά την αρχικά αρνητική απάντησή της, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, ικανοποίησε τελικώς το αίτημα, γεγονός που αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον τουρισμό στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

 

Συγκεκριμένα, στις 23 Ιανουαρίου 2017, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είχε στείλει επιστολή στον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, την παρέμβαση του οποίου ζητούσε για την έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης είχε επισημάνει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην τουριστική οικονομία μεμονωμένων νησιών αλλά και της ευρύτερης περιοχής, επηρεάζοντας τις αφίξεις ξένων επισκεπτών, κυρίως κατά την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2016. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, η ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθίσταται ζωτικής σημασίας. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε τουρίστες από τρίτες χώρες, προερχόμενους από την Τουρκία, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Λίγες μέρες μετά, στις 7 Φεβρουαρίου 2017,  ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, γνωστοποιεί με επιστολή του προς τους βουλευτές του Ανατολικού Αιγαίου ότι παρά τις επίπονες και συνεχείς προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου μετά την 30ή Οκτωβρίου 2016.

 

Αυτή η ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, απετράπη, μετά από την ουσιαστική παρέμβαση του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατόπιν του αιτήματος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα για την επανάληψη του πιλοτικού προγράμματος  χορήγησης θεωρήσεων εισόδου στα νησιά για ένα ακόμη έτος, όπως ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη, σε κατ’  ιδίαν συνάντηση που είχαν στις 8 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου