Ειδήσεις

Ρόδος: Πιλοτικό πρόγραμμα τουρισμού για ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας

Το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη και αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους με ιατρικά προβλήματα (αλτσχάιμερ, άνοια, κινητικά προβλήματα). Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο πλαίσιο της έναρξης της υλοποίησής του, βρίσκονται ήδη στη Ρόδο οι 15 πρώτοι Γερμανοί τουρίστες, που ακολουθούν πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συνοδευόμενοι από 6 νοσηλευτές και δύο γιατρούς. Εξάλλου, στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται και σεμινάρια από γιατρούς και ειδικούς νοσηλευτές στη νοσηλευτική σχολή Ρόδου.

«Μιλάμε για μια νέα μορφή τουρισμού, που θα διευκολύνει άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα, αλλά και τους συγγενείς τους, να κάνουν διακοπές και να έχουν συγχρόνως την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται»

«Μιλάμε για μια νέα μορφή τουρισμού, που θα διευκολύνει άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα, αλλά και τους συγγενείς τους, να κάνουν διακοπές και να έχουν συγχρόνως την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Η Ελλάδα, η Ρόδος, έχουν ένα κλίμα υπέροχο όλο τον χρόνο, που λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία. Όπως, για παράδειγμα, σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος Αντρέας Φρέντριχ.

Σύμφωνα με τον γιατρό Παύλο Μπακίρη, που συντονίζει την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στη Ρόδο, πρόκειται για πρόγραμμα που γίνεται για πρώτη φορά και έχει πολλαπλά οφέλη. «Καταρχάς παρατείνεται η τουριστική περίοδος. Τα άτομα αυτά θα έρχονται με τους συγγενείς τους και τα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας θα τους καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας για νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτές και άλλους» σημείωσε ο κ. Μπακίρης και πρόσθεσε: «Επιπλέον δημιουργείται ένα νέο επαγγελματικό προφίλ, που αφορά στη γηριατρική νοσηλεία, μια εξειδίκευση που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Τα άτομα, που θα εκπαιδευτούν, θα πιστοποιηθούν με βάση τα γερμανικά δεδομένα και θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ασθενών αυτών».

Τα άτομα αυτά θα έρχονται με τους συγγενείς τους και τα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας θα τους καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων.Αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας για νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτές και άλλους

«Προς το παρόν το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά και αναμένουμε το πρώτο γκρουπ τουριστών την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, που θα είναι περίπου 25 άτομα» ανέφερε ο κ. Μπακίρης.

Το ελληνογερμανικό αυτό έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV). Για τον σκοπό αυτόν συνεργάζονται οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η διεύθυνση της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών της Ρόδου, καθώς και η εξωτερική υπηρεσία κατ’ οίκον νοσηλείας. Το «παρών» θα δώσουν και οι Γερμανοί εταίροι αυτής της δράσης, η Κλινική Bavaria, η εταιρεία XP Xpert Cooperation με έδρα τη Στουτγάρδη, καθώς και η DEKRA.

«Οι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας χρειάζονται φροντίδα συνεχώς. Το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία τόσο στους ίδιους να ξεκουραστούν και να αλλάξουν περιβάλλον, όσο και στους συγγενείς τους», δήλωσε η Πόπη Καλαϊτζή, γιατρός στην Κλινική Bavaria. «Θα μπορούν, δηλαδή, και οι συγγενείς τους να κάνουν κάπου διακοπές, έχοντας εξασφαλίσει για τους ηλικιωμένους που βρίσκονται υπό την προστασία τους, την αντίστοιχη περίθαλψη και φροντίδα που έχουν και στη χώρα από την οποία προέρχονται, δηλαδή τη Γερμανία» πρόσθεσε.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, επειδή θεωρείται σημαντική προσπάθεια στο πλαίσιο ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου