Ειδήσεις

Μήνυση κατά 158 υπηκόων Βουλγαρίας για απόπειρα νοθείας στις εκλογές του Μαϊου!!

Στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά 158 υπηκόων Βουλγαρίας, που φέρονται ως κάτοικοι του Δήμου Νισύρου προχώρησεο δικηγόρος κ. Δημήτρης Καραγεώργης βάζοντας στην κυριολεξία φωτιά στο ήδη θερμό προεκλογικό τοπίο στο νησί.

Στην μηνυτήρια αναφορά αναφέρει εισαγωγικά τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα
Είμαι Έλλην Πολίτης, δημότης του Δήμου Νισύρου Δωδεκανήσου εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της Δημοτικής Ενότητας Νικειών του ιδίου Δήμου και έχω ως εκ τούτου την ιδιότητα του εκλογέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις νόμων, την ιδιότητα δε αυτή δεν έχω στερηθεί μέχρι σήμερα . Με την ιδιότητα μου αυτή νομιμοποιούμαι ενεργητικά στην άσκηση της παρούσας μηνυτήριας αναφοράς και έγκλησης μου κατά των πιο πάνω αναφερομένων».

Αφού αναφέρεται εν συνεχεία διεξοδικά στον εκλογικό νόμο και τις εγκυκλίους για τη συμμετοχή αλλοδαπών στις εκλογές της αυτοδιοίκησης τονίζει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να εγγράφει στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Π.Δ. 133/1997 μόνον τους ενδιαφερομένους που υποβάλλουν σχετική αίτηση, συνοδευομένη από τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις εγγραφής επί τη βάσει όχι της νομοθεσίας περί εκλογής βουλευτών, η οποία έχει πλέον καταργήσει το σύστημα συντάξεως εκλογικών καταλόγων κατόπιν υποβολής αιτήσεων και συνυποβολής δικαιολογητικών, αλλά άλλων διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο ενδιαφερόμενος πλέον για να εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο βάσει των διατάξεων του Π.Δ. 133/1997, δεν οφείλει να αποδείξει ότι έχει συμπληρωθεί διετία από την εγκατάστασή του εντός του οικείου δήμου ή κοινότητας, διότι η πρόσθετη αυτή προϋπόθεση (της διετίας), η οποία αρχικώς προβλεπόταν στην σχετική διάταξη του άρθρου 3 παράγραφος 4 εδάφιο α΄ του Π.Δ. 133/1997, έπαυσε να απαιτείται μετά την αντικατάσταση της διατάξεως αυτής με την διάταξη του άρθρου μόνου παράγραφος 3 του Π.Δ. 320/1999. Ο αλλοδαπός όμως οφείλει πράγματι να έχει μόνιμη κατοικία και διαμονή στο Δήμο που θα εγγραφεί έστω και αν αυτή δεν είναι διετής.

Εξηγεί παραπέρα ότι το δικαίωμα του εκλέγειν κατά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές κατοχυρώνεται για τους αλλοδαπούς πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν στην περιοχή συγκεκριμένου οργανισμού τοπικής αυτοδιοικήσεως της Ελληνικής Επικράτειας πράγματι κατοικία, δηλαδή το κέντρο των βιοτικών δραστηριοτήτων τους.

Προσθέτει εξάλλου ότι για την εγγραφή αλλοδαπού κοινοτικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις δημοτικές εκλογές απαιτείται αυτός να έχει πράγματι την κατοικία ή διαμονή του στο δήμο αυτό, σχετικώς δε θα πρέπει να αποδεικνύει τούτο με την προσκόμιση των κατάλληλων δικαιολογητικών, σε εξαιρετικές δεν περιπτώσεις και κατόπιν ειδικής αιτιολογήσεως, είναι επιτρεπτή η έκδοση βεβαίωσης του δημάρχου κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερομένου.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως καταγγέλλει, η εγγραφή των κοινοτικών αλλοδαπών κατά των οποίων στρέφεται η παρούσα μηνυτήρια αναφορά του έγινε χωρίς να προσκομισθεί εκ μέρους τους κάποιο έγγραφο ή δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει η μόνιμη κατοικία ή διαμονή τους στο Δήμο Νισύρου, η πιθανόν δε χορηγηθείσα βεβαίωση του δημάρχου Δήμου Νισύρου ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι ή διαμένουν στη Νίσυρο εκδόθηκε χωρίς να προσκομισθεί τέτοιο δικαιολογητικό.

Εν προκειμένω μάλιστα δεν συντρέχει ουδεμία εξαιρετική περίπτωση για την απόδειξη της κατοικίας τους με μόνη την έκδοση της βεβαίωσης του δημάρχου, ούτε βεβαίως παρατίθεται από το Δήμαρχο Νισύρου ειδική αιτιολογία για την ανάγκη απόδειξης της μόνιμης κατοικίας τους με μόνο αυτό το πιστοποιητικό.

Επιπλέον ανεξάρτητα από την υποβολή δικαιολογητικών, τα οποία θα έπρεπε να αποδεικνύουν τη μόνιμη κατοικία τους οι αλλοδαποί πράγματι δεν διέθεταν και δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία ή διαμονή στη Νίσυρο ενεγράφησαν δε, ύστερα από ψευδή υπεύθυνη δήλωσή τους και αίτηση η οποία υποβλήθηκε από τον καθένα χωριστά και ατομικά στο Δήμο Νισύρου κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2014, στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαίου 2014 χωρίς να έχουν προς τούτο το σχετικό δικαίωμα!!

Υποστηρίζει ότι με τις ενέργειες τους οι μηνυόμενοι – εγκαλούμενοι αποπειράθηκαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα της εκλογής στο Δήμο Νισύρου κατά τις Δημοτικές Εκλογές της 18ης Μαίου 2014 στο Δήμο Νισύρου .

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου