Ειδήσεις

Καταδικάστηκαν για υποβάθμιση της Κοιλάδας Πεταλούδων

Να εξαφανίσουν την πρωτόδικη καταδίκη τους σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή θα επιδιώξουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, στην προσεχή του συνεδρίαση, ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων κ. Μ. Κορδίνας και ο κ. Ιωάννης Κλαδάκης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΚΑΜ για το διάστημα από 10.11.2008 έως 19.11.2009 και πρόεδρος για το διάστημα από 19.06.2009 έως 23.11.2009, που κρίθηκαν ένοχοι υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων.

Το δικαστήριο είχε κρίνει αθώους ακόμη 5 κατηγορούμενους στην υπόθεση και συγκεκριμένα τους κ.κ. Χατζηαθανασίου Αθανάσιο, Παπανικόλα Νικόλαο, Χατζηαλεξίου Εμμανουήλ, Μπακαλούμα Θεοδόσιο και Γεωργαλλή Ιωάννη.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι συγκεκριμένα γιατί, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να εποπτεύουν και να ελέγχουν τα πρόσωπα που τελούσαν υπό τον έλεγχό τους σχετικά με την τήρηση των διατάξεων του Ν. 1650/1986 και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του βιότοπου της Κοιλάδας των Πεταλούδων, δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα να υποβαθμίσουν το περιβάλλον.

Κρίθηκαν ειδικότερα ένοχοι γιατί παρέλειψαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να φροντίσουν για την καθαριότητα του χώρου, την ορθή περίφραξη και φύλαξή του, προκειμένου να μην εισέρχονται αδέσποτα κατσίκια και γουρούνια, τα οποία κατέστρεφαν την αυτοφυή χλωρίδα της περιοχής, απαραίτητη για την αναπαραγωγή και διαβίωση της πεταλούδας της περιοχής αυτής, τη συντήρηση των κήπων και ειδικότερα του φυτωρίου, δεν έθεσαν σε λειτουργία τις κάμερες βιντεοσκόπησης για τις οποίες έλαβαν ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν μερίμνησαν για την δενδροφύτευση ζηδιάς, όπου κατοικούν αποκλειστικά οι πεταλούδες, δεν μερίμνησαν για τη συνεχή ροή νερού προκειμένου να υπάρχει το απαραίτητο επίπεδο υγρασίας καθώς και για την μείωση του θορύβου από τους επισκέπτες με τη χρήση ειδικών μονοπατιών, ούτε μερίμνησαν για την εκπόνηση και κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης και δράσεως για την εξειδίκευση των μέτρων οργάνωσης, λειτουργίας της Κοιλάδας των Πεταλούδων για τη διατήρηση της προστατευόμενης πεταλούδας.

Η περιοχή της Κοιλάδας των Πεταλούδων αποτελεί περιοχή προστασίας της φύσης και φυσικό πάρκο.
Ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν οι κ.κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λ. Αυγερινός και Ν. Κασέρης.

Η έρευνα για την υπόθεση προκλήθηκε αυτεπαγγέλτως από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο μετά από δημόσια καταγγελία των τελευταίων για την δραματική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η κοιλάδα. Τα προβλήματα στην κοιλάδα, σύμφωνα με την αναφορα,́ που προκάλεσε την εισαγγελική έρευνα, άρχισαν να παρατηρούνται από το 2005 με την υποβάθμιση του βιότοπου και την πλημμελή διαχείρισή του.

Καταγγέλθηκε συγκεκριμένα ότι τα κατσίκια ακόμη και τα… γουρούνια που βρίσκονταν εκεί συνέχιζαν να κατατρώγουν τη βλάστηση και να κάνουν ζημιά στα πρανή αλλά και στην κοίτη του ρέματος.

Σημειώνεται ότι η διαχείριση του βιότοπου ανατέθηκε το 1991 στην Κοινότητα Θεολόγου από τον ΕΟΤ, ενώ μέχρι τότε την ευθύνη είχε ο Δήμος Ρόδου.

Η Κοινότητα φρόντιζε να είναι σε άριστη κατάσταση όχι μόνον γιατί τον επισκέπτονται περισσότεροι από 500.000 κόσμου αλλά κυρίως γιατί είναι ένα μοναδικό περιβαλλοντικό πάρκο.

Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR4210006 και φιλοξενεί το έντομο «Panaxia Quantripunctaria», ευρύτερα γνωστό και ως η «Πεταλούδα της Ρόδου», σε μοναδικά υψηλούς πληθυσμούς. Το έντομο αυτό είναι ένα είδος, η διατήρηση του οποίου επιβάλλει τον καθορισμό ειδικών ζωνών διατήρησης και μάλιστα ως είδος προτεραιότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου