Αυστηρή προειδοποίηση για ελέγχους και επιβολή «τσουχτερών» προστίμων εάν δεν συμμορφωθούν, απηύθυνε χτες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, στους επιχειρηματίες που κατασκευάζουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες στη Νότια Ρόδο.
Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες που έφτασαν στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος για ρίψη προϊόντων από εκσκαφές (μπάζα) κατά μήκος του δρόμου, με συνέπεια, αφενός να ρυπαίνεται το περιβάλλον και αφετέρου να δημιουργείται κακή εικόνα στην περιοχή: «Είχαμε καταγγελίες, ότι οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν, προβαίνουν σε περιβαλλοντικές παραβάσεις. Δώσαμε εντολή στον Αστυνομικό Σταθμό Γενναδίου να προχωρήσει σε ελέγχους και να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις, ενώ τα κλιμάκια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα διενεργήσουν αυτοψία. Καλούμε όλους τους επιχειρηματίες –με σεβασμό βέβαια, στους επενδυτές- να τηρήσουν την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η εικόνα αυτή δεν μας τιμά, κάποτε πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία για το περιβάλλον. Καλώ τους παραβάτες να μην προβαίνουν σε τέτοιες δράσεις, διότι θα υπάρξει έλεγχος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλεβάρης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Οι συσκέψεις ενόψει τις
άφιξης του πρωθυπουργού
Επιπλέον, ο κ. Φλεβάρης αναφέρθηκε στις συσκέψεις που έγιναν χτες στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δωδεκανήσου και στην Διεύθυνση Ανάπτυξης Δωδεκανήσου με αντικείμενο την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του υπουργικού συμβουλίου στην Ρόδο, στο τέλος Μαρτίου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικά αντίστοιχες συσκέψεις στις Κυκλάδες με τις εκεί διευθύνσεις.
«Η διεκδίκηση από την Περιφερειακή Αρχή προς την κυβέρνηση, θα αφορά την λήψη μέτρων νησιωτικότητας που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν τα νησιά και να είναι πρακτικά. Δηλαδή, μετά την αναπτυξιακή σύσκεψη να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα και να μπορέσουν να ληφθούν μέτρα ανάπτυξης. Στις συσκέψεις, τέθηκε ο προβληματισμός ότι πρέπει να στηριχθεί με νομοθετικό πλαίσιο η αρχή για υποδομές ανά νησί –κάτι που σήμερα δεν υπάρχει και είναι δύσκολες οι αδειοδοτήσεις. Π.χ. να υπάρχει μια μονάδα ελαιοτριβείου ανά νησί αλλά να είναι λειτουργική και χωρίς περιορισμούς με γραφειοκρατικά προβλήματα που αφορούν άλλες περιοχές οι οποίες δεν είναι νησιωτικές. Επίσης, μονάδες σκυροδέματος, ασφαλτομίγματος κ.λπ. πρέπει να υπάρχουν στα νησιά για να εξασφαλίζουν την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαιτούνται μια σειρά από έργα όπως λιμενικά, οδικά, φράγματα. Όταν θα μπορούν να λειτουργούν ομαλά και νόμιμα τέτοιες επιχειρήσεις, θα είναι μια μεγάλη τομή. Κι εμείς, αυτά θα τα βάλουμε στην ατζέντα του διαλόγου» τόνισε ο κ. Φλεβάρης.
Όπως ανέφερε, υπάρχουν συνεχώς αλλαγές στη νομοθεσία που πρέπει να υποστηριχθούν για την επιχειρηματικότητα στα νησιά. Οι βασικές αλλαγές είναι: «Στα επαγγελματικά εργαστήρια –μονάδες παραγωγικές με μηχανήματα ισχύος κάτω των 37 μονάδων όπου αλλάζει η διαδικασία των δικαιολογητικών. Ακόμη, στις μονάδες χαμηλής και μέσης όχλησης που αφορούν το 90% των επιχειρήσεων στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Είναι ευθύνη κάθε μονάδας να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιλογητικά διότι θα ακολουθήσουν αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».
Ο κ. Φλεβάρης μίλησε ακόμη για την δενδροφύτευση που θα γίνει με το 5ο δημοτικό σχολείο Ρόδου –μια δράση που θα γίνει από κοινού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου είναι το μόνο πανελλαδικά που εξέδωσε ψήφισμα για το Μακεδονικό ζήτημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ