Τοπικές Ειδήσεις

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην παράνομη είσοδο μεταναστών από την Τουρκία στην Κω

Στη σύλληψη τεσσάρων (04) ατόμων, δύο αλλοδαπών και δύο ημεδαπών προέβησαν, τα στελέχη του περιπολικού σκάφους και του Γραφείου Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Κω, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών κατά συρροή, ενώ ένας αλλοδαπός αναζητείται.

Ειδικότερα, την 17-01-2022 το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω εντόπισε ταχύπλοο σκάφος με σβηστούς φανούς ναυσιπλοΐας να κινείται από τις ακτές της νήσου Κω με κατεύθυνση προς Τουρκία. Έπειτα από ελιγμούς ανακοπής πορείας και χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων ακινητοποιήθηκε το προαναφερόμενο ταχύπλοο και χειριστής οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο για εξακρίβωση στοιχείων. Παράλληλα, τα στελέχη του Γρ. Ασφαλείας εντόπισαν στην χερσαία περιοχή έξι (06) αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ από την προανάκριση που διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ο ως άνω χειριστής αναγνωρίστηκε από τους παράνομους μετανάστες και ταυτοποιήθηκε ως διακινητής τους ο οποίος και συνελήφθη, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε.

Με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και Ε.Υ.Π. σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), διερευνήθηκε η εμπλοκή τριών (03) επιπλέον ατόμων, ενός αλλοδαπού και δύο ημεδαπών για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και συνελήφθησαν. Παράλληλα διενεργήθηκαν και τρεις νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων

Ένα (01) κυνηγητικό όπλο ITHACA model 37.

Ένα (01) πιστόλι ρεπλίκα «WALTHER P990», χρώματος μαύρο.

Ένα (01) μαχαίρι με μήκος λάμας δεκαέξι (16) εκατοστά και λαβή χρώματος μαύρη-κόκκινη.

Ένα (01) μαχαίρι με μήκος λάμας δεκατέσσερα (14) εκατοστά και λαβή χρώματος μαύρη-κίτρινη.

Ένα (01) μαχαίρι με μήκος λάμας έντεκα και μισό (11,5) εκατοστά και λαβή χρώματος πράσινη με σκάλισμα.

Μια (01) ηλεκτρονική διόπτρα νυκτός μάρκας «OSPREY GLOBAL».

Ένας (01) ηλεκτρονικός πλοηγός (GPS) θαλάσσης μάρκας «CONDOR F-238», χρώματος πράσινο.

Μια (01) μονάδα ηλεκτρονικού Υπολογιστή χρώματος γκρι-μαύρο άνευ διακριτικών χαρακτηριστικών.

Ένας (01) φορητός υπολογιστής μάρκας HP χρώματος μαύρο.

Ένας (01) σκληρός δίσκος υπολογιστή μάρκας TOSHIBA.

Ένας (01) φορητός αποσπώμενος δίσκος αποθήκευσης (USB) χρώματος λευκό.

Δεκαοχτώ (18) κινητά τηλέφωνα.

Μια βιντεοκάμερα μάρκας TOSHIBA, χρώματος μαύρο, με μια κάρτα SD.

Μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μάρκας CASIO, χρώματος χρυσαφί, με μια κάρτα SD SANDISK.

Μια (01) φωτογραφική μηχανή μάρκας «CANON», χρώματος μαύρο.

Εννέα (09) κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας.

Δέκα (10) βιβλιάρια τραπέζης

Οι ως άνω συλληφθέντες, φερόμενοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν ως εξής: ο ένας εκ των αλλοδαπών αναλάμβανε ως καπετάνιος να μεταφέρει τους παράνομους μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Κω, ο δεύτερος αλλοδαπός, μόνιμος κάτοικος της Κω, παρακολουθούσε τις κινήσεις των περιπολικών σκαφών και παραλάμβανε τους ΠΕΠ από την παραλία. Ο ένας εκ των ημεδαπών, επίσης παραλάμβανε τους ΠΕΠ από την παραλία, τους έκρυβε σε safe houses μέχρι την προμήθειά τους με πλαστά έγγραφα τα οποία παραλάμβανε μέσω ταχυδρομείου από αποστολέα στην Αθήνα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με μεγαλοδιακινητή από την Τουρκία. Τα πλαστά έγγραφα αποστέλλονταν σε κλειστό φάκελο και διανέμονταν στους παράνομους μετανάστες στα safe houses, με σκοπό την έξοδό τους από το νησί. Ο δεύτερος ημεδαπός φέρεται ότι είχε τις επικοινωνίες με το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που αναζητείται προκειμένου να διευθετηθούν οι διαδικασίες της παράνομης μεταφοράς. Το όφελος των παράνομων κερδών που αποκόμιζαν τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ κατά κεφαλήν για την παράνομη είσοδο από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι ανωτέρω τέσσερις αλλοδαποί και ημεδαποί συλληφθέντες κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση παραμονής διανομής πολιτών τρίτης χώρας εκ κερδοσκοπίας και κατά συρροή, εκ των οποίων οι δύο αλλοδαποί και ο ένας ημεδαπός κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ αναμένεται η απολογία του έτερου ημεδαπού στον Ανακριτή Κω.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου