Ρεπορτάζ

Μιχάλης Παπαγεωργίου: Συλλογικός τόμος σχέσεις κράτους και Εκκλησίας

Από το Κέντρο Αριστείας Ευρωπαϊκού Συνταγματισμού- Jean Monnet της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το έγκριτο και ιστορικό περιοδικό “Το Σύνταγμα” των εκδόσεων Α.Ν. Σάκκουλας δημοσιεύθηκε Συλλογικός Τόμος Συνταγματικής Θεωρίας και Πράξης με αφιέρωμα στις Σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή.
Συγγραφείς στον εν λόγω Ειδικό Τόμο με επιστημονική επιμέλεια από την Αναπλ. Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Λίνα Παπαδοπούλου είναι μεταξύ άλλων ευγνωσμένου κύρους επιστημόνων:
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ. Χρήστος Ράμμος, ο Αντιπρόεδρος ΣτΕ/Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Μιχάλης Πικραμένος, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, οι ομότιμοι Καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης (πρώην Υπουργός Εσωτερικών) και Νίκος Αλιβιζάτος, ο ομότιμος Καθηγητής εκκλησιαστικού δικαίου Ιώαννης Κονιδάρης, οι εν ενεργεία Καθηγητές: Ευάγγελος Βενιζέλος (πρώην Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κύβέρνησης), Γιώργος Σωτηρέλης, Ιφιγένεια Καμτσίδου (πρώην πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης), Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, Ελισάβετ Συμεωνίδου -Καστανίδου (Κοσμήτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.), Κατερίνα Σαββαϊδου (πρώην Γ. Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων) και ο ρόδιος συνταγματολόγος Δρ Μιχάλης Παπαγεωργίου.
Ο αγαπητός μας συντοπίτης, με ακαδημαϊκές πλέον περγαμηνές, στη μελέτη του αναλύει και αναδεικνύει τη θέση και το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο σύγχρονο κράτους δικαίου, τόσο στην ελληνική, όσο και στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη, υπό τις εγγυήσεις της θρησκευτικής ελευθερίας, του ενεργητικού status της διεθνούς εμβέλειας των εκκλησιαστικών θεσμών και της συμφιλιωτικής έννοιας του “θετικού κοσμικισμού” (possitive laicite). Παράλληλα δε, προβάλλει τα ρυθμιστικά και τα δικαιικά κενά στη λειτουργία των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων της Δωδεκανήσου (Μητροπόλεων , Ναών και Μονών) που υπάγονται απευθείας στη διοικητική και πνευματική αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου