Ρεπορτάζ

Οι υποψήφιοι έτοιμοι να «σφαχτούν» μεταξύ τους!

«Χαώδης» είναι, στην κυριολεξία, η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στο Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (δεν είναι καλύτερα τα πράγματα και σε αρκετούς άλλους Δήμους του Νομού Δωδ/νήσου), σχετικά με τους υποψήφιους, οι οποίοι είναι έτοιμοι, να «σφαχτούν» μεταξύ τους, γιατί κανένας δεν θέλει να κάνει πίσω ή να συνεργασθεί.

Η κατάσταση τείνει να γίνει ασφυκτική και αν δεν βάλουν, όσοι οφείλουν, λιγάκι νερό στο κρασί τους και δεν παρέμβουν τα κόμματα, θα δημιουργηθεί μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ερίζουν μέχρι στιγμής, όπως έχει γράψει η «δημοκρατική», οι κ.κ. Γ. Μαχαιρίδης, Χαρ. Κόκκινος, Λίλα Καφαντάρη, Μπενέτος Σπύρου, Γ. Χατζημάρκος (με το ένα πόδι είναι στο Δήμο Ρόδου) και Μαν. Καμπουρόπουλος και για τον Δήμο Ρόδου οι κ.κ. Στάθης Κουσουρνάς, Φώτης Χατζηδιάκος, Στράτος Καρίκης, Γ. Χατζημάρκος (με το άλλο πόδι βρίσκεται στην Περιφέρεια), Μιχ. Κόκκινος, Τάκης Πότσος και Γ. Υψηλάντης.

Ολοι, μηδενός εξαιρουμένου, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο Δήμο Ρόδου, φέρονται να ετοιμάζουν ψηφοδέλτια, είναι όμως «ηλίου φαεινότερον», ότι ελάχιστοι θα τα καταφέρουν, καθώς μάλιστα ο αριθμός των συμβούλων που χρειάζονται είναι αρκετά μεγάλος, ενώ για την Περιφέρεια αυξήθηκαν οι θέσεις κατά δύο, τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω.
Προκύπτει επίσης από το ρεπορτάζ ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι όλοι οι σημερινοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και ότι πολλοί άλλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
Από την άλλη πλευρά ανατροπή των πάντων αναμένεται να σημειωθεί στο Δήμο Ρόδου, αν τελικά η διάσπασή του γίνει πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν στο μεταξύ ότι οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις μεταξύ των φερόμενων ως υποψηφίων, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο Δήμο Ρόδου, δεν τελεσφόρησαν, ούτε και μεταξύ των προερχομένων από τον ίδιο κομματικό χώρο.
Στην κυριολεξία δηλαδή, αυτήν την στιγμή, «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα» και μαίνεται ένας ακήρυκτος μεν, υπαρκτός δε, εμφύλιος πόλεμος.
Είχε δηλωθεί, με έμφαση μάλιστα από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, ότι η απόφαση των «τριών» (Στ. Κουσουρνά, Φ. Χατζηδιάκου και Μιχ. Κόκκινου) θα εξαρτάτο από μια μεταξύ τους δημοσκόπηση, αλλά τέτοια κοινή, δεν φέρεται να διενεργήθηκε.

Ο μόνος που φέρεται μέχρι στιγμής να διενήργησε δημοσκόπηση είναι ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος φέρεται μάλιστα να ενημέρωσε σχετικά και τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, αν και οι μεταξύ τους σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, ενώ το ίδιο φέρεται να ισχύει και για τις σχέσεις Γ. Μαχαιρίδη – Δημ. Κρεμαστινού (καθηγητή και βουλευτή).
Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στο Περιφερειακό Μέγαρο, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος φέρεται να προηγείται κατά δύο μονάδες στο Δήμο Ρόδου του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά, πράγμα το οποίο, όμως, ο τελευταίος δεν φέρεται να το αποδέχεται.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι χθες το πρωί ο κ. Φ. Χατζηδιάκος ενημέρωσε τον κ. Στάθη Κουσουρνά για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, στο γραφείο του «κεκλεισμένων των θυρών», αλλά δεν βρέθηκε φόρμουλα συνεννοήσεως, αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη ότι και οι δύο διέρρευσαν στους συνεργάτες τους ότι «προχωρούμε στη συγκρότηση συνδυασμού».

Ωφελημένος από την όλη ιστορία φαίνεται να βγαίνει ο κ. Γ. Μαχαιρίδης, η τακτική του οποίου, «διαίρει και βασίλευε», φαίνεται ότι βρήκε και πάλι γόνιμο έδαφος αν και κινδυνεύει να χάσει τους μισούς τουλάχιστον συνεργάτες του και να έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση μετά την υποψηφιότητα του κ. Μπενέτου Σπύρου, δημάρχου Λειψών, ενώ σε πραγματικά αδιέξοδα θα βρεθεί, αν αποφασίσει τελικά να είναι υποψήφια η κ. Μίκα Ιατρίδη.

Στο Δήμο Ρόδου, σε πιο «ήρεμα νερά», φαίνεται να κινείται αυτήν την στιγμή τουλάχιστον, ο κ. Στράτος Καρίκης, έχοντας και την δεδηλωμένη στήριξη των βουλευτών κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη και Μάνου Κόνσολα, αλλά και πολλών άλλων επώνυμων Ροδίων, απ’ όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους.
Γενικώς η κατάσταση, μπορεί να είναι «καθαρή» ως προς τους φερόμενους ως υποψήφιους αλλά «ευμετάβλητη» όσο θα περνάνε οι ημέρες και θα πρέπει να συγκροτηθούν και να ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε δηλώσεις, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών προέβησαν χθες οι κ.κ. Χαρ. Κόκκινος και Ν. Χρυσόγελος.
Με αφορμή τη συνεδρίαση της παρατάξεώς του για τις εκλογές ο κ. Χ. Κόκκινος δήλωσε τα ακόλουθα: (βλέπε επ’ αυτού και σελ. 14)
«Η παράταξη στη συνεδρίαση επιβεβαίωσε πως είναι ανοικτή στην κοινωνία, ανεξάρτητη και αδέσμευτη με διεκδικητικό χαρακτήρα. Στη συνεδρίαση επίσης ελήφθη απόφαση για ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη αυτοδιοικητική πορεία. Δημιουργούμε νέες συμμαχίες αυτοδιοικητικές. Είμαστε σε συνεννόηση με τους πολίτες και επικαιροποιούμε το πρόγραμμά μας. Αναδεικνύουμε τα προβλήματα και διεκδικούμε την περιφερειακή αρχή έχοντας ως μέτρο σύγκρισης την παρουσία στα νησιά και το έργο που έχει γίνει στο παρελθόν συγκρινόμενη με την πολιτική των υποσχέσεων Μαυρογιαλούρου που ασκεί ο κ. Μαχαιρίδης. Παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για λύσεις στα προβλήματα. Δίνουμε τη μάχη απέναντι στην πολιτική της ισοπέδωσης που καλλιεργεί μια συμβιβασμένη περιφερειακή αρχή. Η απόφαση του συνδυασμού είναι να ηγηθώ του ψηφοδελτίου που έχει στόχο την συνεπή και επιτυχημένη συμμετοχή στα κοινά και την προσφορά στους πολίτες. Το ποσοστό της ανανέωσης θα είναι πάνω από το 50% σε αντίθεση με την παράταξη Μαχαιρίδη που κτυπά διάλυση».
Σε ερώτηση αν θα προσεγγιστούν και στελέχη της παράταξης του κ. Γ. Μαχαιρίδη, ο κ. Κόκκινος δήλωσε:
«Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία με όλους τους φορείς και κυρίως με αυτούς που πιστεύουν στην ακηδεμόνευτη και διεκδικητική αυτοδιοίκηση. Ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε όσους πιστεύουν σε αυτές τις ιδέες».

Σε ερώτηση σχετικά με τις εκλογές ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της παράταξης Οικολογικός Ανεμος κ. Ν. Χρυσόγελος δήλωσε:
«Δεν κρύβω πως γίνεται συζήτηση με κοινωνικές δυνάμεις και με πολιτικούς χώρους. Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη. Θα θέλαμε να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που να αποτελέσουν μια συνεκτική πλειοψηφία που θα διαχειριστεί σωστά τα θέματα της Περιφέρειας. Αυτό πρέπει να γίνει στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας προτάσεων και θέσεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ωραίο είναι να υπόσχεται κανείς στον κόσμο. Μια περιφερειακή αρχή θα κριθεί από τις απαντήσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν. Πρέπει η κοινωνία να μπει στο προσκήνιο, να αναδείξει τις δημιουργικές δυνάμεις της. Το Νότιο Αιγαίο μπορεί να συμβάλει ώστε να βγει η χώρα από την κρίση».
Για το Δήμο Ρόδου ο κ. Ν. Χρυσόγελος δήλωσε:
«Αυτή τη στιγμή το πρωταρχικό μας μέλημα είναι το επίπεδο της Περιφέρειας. Θέλουμε να ενισχύσουμε ένα δίκτυο ανθρώπων που θα έχουν ανάλογη προσέγγιση και σε επίπεδο δημοτικών εκλογών. Είναι σίγουρο ότι δεν μας ενδιαφέρει η καταγραφή κομματικών δυνάμεων αλλά να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα των Δήμων. Ο Δήμος Ρόδου έχει παρά πολλά προβλήματα αν και θα μπορούσε να είναι πρότυπο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου