ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2025 με μια μεγάλη Περιβαλλοντική Γιορτή 

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΦΟΔΣΑ Μ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο ΦοΔΣΑ Νο­τί­ου Αι­γαί­ου ανα­κοι­νώ­νει την έναρ­ξη της πρώ­της με­γά­λης δια­νο­μής οι­κια­κών κο­μπο­στο­ποι­η­τών, η οποία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στη Ρόδο.

Η δια­νο­μή θα λάβει χώρα την Πα­ρα­σκευή και το Σάβ­βα­το, 28 και 29 Νο­εμ­βρί­ου, από τις 09:00 έως τις 18:00, στις κα­μά­ρες του Διοι­κη­τη­ρί­ου της Πε­ρι­φέ­ρειας, στην Πλα­τεία Δη­μαρ­χεί­ου. Η δράση του ΦοΔΣΑ Νο­τί­ου Αι­γαί­ου απο­τε­λεί μέρος μιας ευ­ρύ­τε­ρης ευ­ρω­παϊ­κής προ­σπά­θειας με­τά­βα­σης σε βιω­σι­μό­τε­ρα πρό­τυ­πα ζωής.

Ο Φο­ρέ­ας σε συ­νερ­γα­σία με τον Δήμο Ρόδου καλεί τους πο­λί­τες να συμ­με­τά­σχουν ενερ­γά σε μία ορ­γα­νω­μέ­νη προ­σπά­θεια μεί­ω­σης των απο­βλή­των στην πηγή.

Κατά τη διάρ­κεια του δι­η­μέ­ρου, ο χώρος δια­νο­μής θα λει­τουρ­γή­σει ως ζω­ντα­νό κέ­ντρο ενη­μέ­ρω­σης.

Αρ­χι­κά την Πα­ρα­σκευή 28 Νο­εμ­βρί­ου, μα­θη­τές από Δη­μο­τι­κά, Γυ­μνά­σια και Λύ­κεια της Ρόδου που θα επι­λέ­ξουν να επι­σκε­φθούν τον χώρο θα ενη­με­ρώ­νο­νται κάθε ώρα, από τις 09:15 έως τις 15:15, σχε­τι­κά με την πρό­λη­ψη, την επα­να­χρη­σι­μο­ποί­η­ση, την ανα­κύ­κλω­ση και την κο­μπο­στο­ποί­η­ση, μέσα από πα­ρου­σιά­σεις, ψη­φια­κό υλικό και δια­δρα­στι­κά παι­χνί­δια.

Πα­ράλ­λη­λα ανα­φο­ρι­κά ως προς την δια­δι­κα­σία Πα­ρα­λα­βής των Κο­μπο­στο­ποι­η­τών, ει­δι­κά εκ­παι­δευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό του Φορέα θα υπο­δέ­χε­ται τους πο­λί­τες, θα τους κα­θο­δη­γεί βήμα προς βήμα στη δια­δι­κα­σία πα­ρα­λα­βής του κο­μπο­στο­ποι­η­τή και θα πα­ρου­σιά­ζει με πρα­κτι­κό και κα­τα­νοη­τό τρόπο τον τρόπο λει­τουρ­γί­ας του εξο­πλι­σμού. Οι πο­λί­τες θα έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να δουν από κοντά τους δύο τύ­πους κο­μπο­στο­ποι­η­τών, να ενη­με­ρω­θούν ανα­λυ­τι­κά για τη σωστή χρήση τους, να πα­ρα­κο­λου­θή­σουν μι­κρές επι­δεί­ξεις λει­τουρ­γί­ας και να κα­τα­νο­ή­σουν πώς πα­ρά­γε­ται το κο­μπόστ στο οι­κια­κό πε­ρι­βάλ­λον. Με τον τρόπο αυτό θα απο­κτή­σουν ολο­κλη­ρω­μέ­νη ει­κό­να για τη χρήση και τα οφέλη του κο­μπο­στο­ποι­η­τή πριν τον εγκα­τα­στή­σουν στον χώρο τους.

Οι δι­καιού­χοι που έχουν ήδη υπο­βά­λει αί­τη­ση συμ­με­το­χής στο πρό­γραμ­μα έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να πα­ρα­λά­βουν τον οι­κια­κό κο­μπο­στο­ποι­η­τή τους κατά το δι­ή­με­ρο της δρά­σης, προ­σκο­μί­ζο­ντας υπο­χρε­ω­τι­κά την αστυ­νο­μι­κή τους ταυ­τό­τη­τα, προ­κει­μέ­νου να γίνει η ταυ­το­ποί­η­ση των στοι­χεί­ων τους. Κατά την πα­ρα­λα­βή θα υπο­γρά­φουν σχε­τι­κό συμ­φω­νη­τι­κό πα­ρα­λα­βής, στο οποίο θα αντι­στοι­χί­ζε­ται ο συ­γκε­κρι­μέ­νος κο­μπο­στο­ποι­η­τής που πα­ρα­δί­δε­ται. Με την υπο­γρα­φή του συμ­φω­νη­τι­κού, ο πο­λί­της απο­δέ­χε­ται με σαφή τρόπο τους βα­σι­κούς όρους χρή­σης του εξο­πλι­σμού. Ο εξο­πλι­σμός πα­ρέ­χε­ται δω­ρε­άν από τον ΦοΔΣΑ Νο­τί­ου Αι­γαί­ου με τη μορφή χρη­σι­δα­νεί­ου διάρ­κειας (5) ετών. Αυτό ση­μαί­νει ότι ο κο­μπο­στο­ποι­η­τής πα­ρα­μέ­νει στην ιδιο­κτη­σία του Φορέα, ενώ χρη­σι­μο­ποιεί­ται κα­νο­νι­κά από το νοι­κο­κυ­ριό που τον πα­ρα­λαμ­βά­νει. Ο πο­λί­της υπο­χρε­ού­ται να φρο­ντί­ζει τον κο­μπο­στο­ποι­η­τή, να τον δια­τη­ρεί σε καλή και λει­τουρ­γι­κή κα­τά­στα­ση και να τον προ­στα­τεύ­ει από φθο­ρές ή ακραί­ες και­ρι­κές συν­θή­κες. Δεν επι­τρέ­πε­ται να πω­λη­θεί, να ενοι­κια­στεί ή να δοθεί σε τρί­τους. Σε πε­ρί­πτω­ση με­τα­κό­μι­σης ή εάν πα­ρου­σια­στεί οποιο­δή­πο­τε πρό­βλη­μα ή ζημιά, ο πο­λί­της οφεί­λει να ενη­με­ρώ­σει άμεσα τον ΦοΔΣΑ Νο­τί­ου Αι­γαί­ου.

Για όσους έχουν ήδη κα­τα­θέ­σει αί­τη­ση αλλά δεν θα μπο­ρέ­σουν να προ­σέλ­θουν στο συ­γκε­κρι­μέ­νο δι­ή­με­ρο, εναλ­λα­κτι­κά, από τη Τε­τάρ­τη 3 Δε­κεμ­βρί­ου 2025 μπο­ρούν να πα­ρα­λά­βουν τον εξο­πλι­σμό τους από τα κε­ντρι­κά γρα­φεία του Φορέα, επί της Ιω­άν­νου Κα­ζού­λη 8, στη Ρόδο, τις ώρες 09.00 με 14.30 προ­σκο­μί­ζο­ντας υπο­χρε­ω­τι­κά την αστυ­νο­μι­κή τους ταυ­τό­τη­τα, προ­κει­μέ­νου να γίνει η ταυ­το­ποί­η­ση των στοι­χεί­ων τους.

Οι πο­λί­τες που δεν έχουν ακόμη υπο­βά­λει αί­τη­ση θα μπο­ρούν να το πρά­ξουν επι­τό­που, κατά τη διάρ­κεια της δρά­σης. Το προ­σω­πι­κό του ΦοΔΣΑ Νο­τί­ου Αι­γαί­ου θα τους υπο­στη­ρί­ζει σε όλα τα στά­δια συ­μπλή­ρω­σης της αί­τη­σης και, εφό­σον ολο­κλη­ρω­θεί επι­τυ­χώς η δια­δι­κα­σία, θα δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα άμε­σης πα­ρα­λα­βής του κο­μπο­στο­ποι­η­τή. Και σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση, η προ­σκό­μι­ση της αστυ­νο­μι­κής ταυ­τό­τη­τας είναι απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας.

Πα­ράλ­λη­λα, ο ΦοΔΣΑ Νο­τί­ου Αι­γαί­ου προ­γραμ­μα­τί­ζει η δια­νο­μή των οι­κια­κών κο­μπο­στο­ποι­η­τών να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τμη­μα­τι­κά και στα υπό­λοι­πα νησιά της Πε­ρι­φέ­ρειας που συμ­με­τέ­χουν στο Πρό­γραμ­μα.

Στό­χος είναι όλοι οι δι­καιού­χοι, όπου κι αν κα­τοι­κούν, να πα­ρα­λά­βουν τον εξο­πλι­σμό τους με την απα­ραί­τη­τη ενη­μέ­ρω­ση και υπο­στή­ρι­ξη, ώστε το πρό­γραμ­μα να απο­φέ­ρει ου­σια­στι­κά και διαρ­κή πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κά οφέλη σε όλη την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου.

Σας ευ­χα­ρι­στού­με θερμά για τη συ­νε­χή σας εμπι­στο­σύ­νη και τη δυ­να­μι­κή συ­νερ­γα­σία σας ως πο­λύ­τι­μοι σύμ­μα­χοι σε αυτή τη συλ­λο­γι­κή προ­σπά­θεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.