ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση Pulse: Μεγαλύτερη ανησυχία για τα ακριβά τρόφιμα και όχι για το ρεύμα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Μέγεθος γραμμάτων

Οι πα­ρεμ­βά­σεις στη ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής, οι επι­δο­τή­σεις που έχουν ρίξει τους λο­γα­ρια­σμούς, οι τε­λευ­ταί­ες απο­φά­σεις της Ε.Ε. –που δεί­χνει πως «ξυπνά»– αλλά και η μικρή έστω απο­κλι­μά­κω­ση των τιμών του φυ­σι­κού αε­ρί­ου και του πε­τρε­λαί­ου έχουν κα­θη­συ­χά­σει τους πο­λί­τες σε σχέση με τους λο­γα­ρια­σμούς του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος. Αυτό προ­κύ­πτει από την τε­λευ­ταία δη­μο­σκό­πη­ση της Pulse που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε για λο­γα­ρια­σμό του ΣΚΑΪ από τις 23-25 Οκτω­βρί­ου. Στο ερώ­τη­μα «ποιο έξοδο της οι­κο­γέ­νειάς σας σάς προ­βλη­μα­τί­ζει πε­ρισ­σό­τε­ρο», το 31% απά­ντη­σε «το ηλε­κτρι­κό ρεύμα», από 38% που ήταν πριν από ένα μήνα. Αντι­θέ­τως οι πλη­θω­ρι­στι­κές πιέ­σεις που κα­τα­λή­γουν στα ράφια των σού­περ μάρ­κετ και στα τρό­φι­μα ανη­συ­χούν το 28% των ερω­τη­θέ­ντων. Στην προη­γού­με­νη έρευ­να, που διε­νερ­γή­θη­κε από τις 18-20 Σε­πτεμ­βρί­ου, για τα είδη δια­τρο­φής εξέ­φρα­ζε σκε­πτι­κι­σμό μόλις το 17%. Κατά 12% προ­κα­λεί ανη­συ­χία το φυ­σι­κό αέριο και το πε­τρέ­λαιο θέρ­μαν­σης και 7% το πε­τρέ­λαιο κί­νη­σης – βεν­ζί­νη. Δεν είναι τυ­χαίο άλ­λω­στε πως το κα­λύ­τε­ρο «σκορ» ως προς την αξιο­λό­γη­ση των μέ­τρων στή­ρι­ξης το Μα­ξί­μου το ση­μειώ­νει στο ηλε­κτρι­κό ρεύμα. Μάλ­λον ή σί­γου­ρα θε­τι­κά «βλέ­πει» τις πα­ρεμ­βά­σεις το 41% και για τα τρό­φι­μα το 34% του δείγ­μα­τος.

Η κυ­βέρ­νη­ση στη­ρί­ζε­ται στα αντα­να­κλα­στι­κά που έχει επι­δεί­ξει στην ανά­σχε­ση της ακρί­βειας προ­κει­μέ­νου να δια­τη­ρεί την από­στα­ση ασφα­λεί­ας από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Στην πρό­θε­ση ψήφου με ανα­γω­γή επί των εγκύ­ρων μπο­ρεί να πέ­φτει μία μο­νά­δα, δια­τη­ρεί όμως την ψα­λί­δα με τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στο 7,5%. Απο­τυ­πώ­νε­ται στο 33,5%, με τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να υπο­χω­ρεί και αυτός κατά 0,5%, στο 26%. Το ΠΑΣΟΚ θα επέ­λε­γε στην κάλπη το 11,5% των ερω­τη­θέ­ντων (-0,5%). Ακο­λού­θως τα πο­σο­στά των μι­κρό­τε­ρων κομ­μά­των έχουν ως εξής: ΚΚΕ 5,5% (+0,5), Ελ­λη­νι­κή Λύση 4%, ΜέΡΑ25 2,5%, κα­τα­γρά­φο­ντας πτώση 0,5% σε σχέση με τα τέλη Σε­πτεμ­βρί­ου.

Στον ση­μα­ντι­κό δεί­κτη της πα­ρά­στα­σης νίκης, που κα­θο­ρί­ζει το πε­ρι­βάλ­λον μέσα στο οποίο η χώρα κάθε φορά οδη­γεί­ται σε εκλο­γές, δεν υπάρ­χει με­τα­βο­λή. Οι πο­λί­τες, ανε­ξαρ­τή­τως προ­τί­μη­σης κόμ­μα­τος, πι­στεύ­ουν σε πο­σο­στό 56% πως η Νέα Δη­μο­κρα­τία θα κερ­δί­σει τις επό­με­νες εκλο­γές και ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το 26%. Στα­θε­ρά πα­ρα­μέ­νουν τα πο­σο­στά για το ποιος είναι ο κα­ταλ­λη­λό­τε­ρος πρω­θυ­πουρ­γός. Το 39% απα­ντά «ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης», το 28% «ο Αλέ­ξης Τσί­πρας» και το 28% «κα­νέ­νας από τους δυο».

Μο­ντέ­λο δια­κυ­βέρ­νη­σης

Εν­δια­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζει το ερώ­τη­μα σχε­τι­κά με το μο­ντέ­λο δια­κυ­βέρ­νη­σης. Αυ­το­δυ­να­μία ενός κόμ­μα­τος επι­λέ­γει το 47%, συ­νερ­γα­σία πε­ρισ­σό­τε­ρων κομ­μά­των το 35%. Από τους ψη­φο­φό­ρους της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, η με­γά­λη πλειο­ψη­φία, το 70%, προ­τι­μά την αυ­το­δυ­να­μία και μόλις το 18% μια με­τε­κλο­γι­κή σύ­μπρα­ξη. Αντί­στρο­φη είναι η ει­κό­να στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Την προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση που προ­κρί­νει ο Αλέ­ξης Τσί­πρας προ­τι­μά το 53% και την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία ενός κόμ­μα­τος το 35%. Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγ­μα­τα είναι σχε­δόν μοι­ρα­σμέ­να. Το 49% των υπο­στη­ρι­κτών του επι­λέ­γει τη συ­νερ­γα­σία και το 44% την αυ­το­δύ­να­μη μο­νο­κομ­μα­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.