Ειδήσεις

‘ Εναρξη ηλεκτρονικής διαβούλευσης μεταξύ δημοτών και Δήμου Κω

Ξεκινήσαμε εδώ και μέρες την διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης πληροφοριών που έχουν σχέση με την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Ήδη εχουν αναρτηθεί και θα συνεχίσει η δημοσιοποίηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου μας www.kos.gov.gr κάθε πληροφοριακού υλικού και αποφάσεων που έχουν πάρει την τελική μορφή τους και αφορούν την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.

Πολιτική μας αρχή είναι ότι δεν υπάρχουν σύνορα διαχωρισμού πληροφόρησης των δημοτικών συμβούλων με τους δημότες εκτός κάποιων εξαιρέσεων που ο καταστατικός νόμος της αυτοδιοίκησης προβλέπει.

Οι πολίτες μπορούν να έχουν πλήρη και άμεση πολιτική δημοτική πληροφόρηση με απλές κινήσεις. Με την διεύρυνση της πληροφόρησης προσδοκούμε στην συμμετοχή και στον έλεγχο των δημοτών στο έργο που επιτελείται από την δημοτική μηχανή.

Σήμερα ξεκινούμε την (προβλεπόμενη αλλά μη θεσμοθετημένη ακόμη στο Δήμο μας) Διαβούλευση για μια σειρά από κανονισμούς και κανονιστικές διατάξεις που πρέπει να θεσπιστούν και θα ρυθμίζουν την σχέση του Δήμου με την κοινωνία μας.

Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση θεσμοθετείται μέσα από τους κανονισμούς του δημοτικού συμβουλίου και της Δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα.

Θα γίνονται μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Κω www.kos.gov.gr σε ξεχωριστή μπάρα.
Οι κινήσεις είναι απλές:
1. Κλικ στο Αναφορές αιτήματα
2. Εγγραφή στο site
3. Έγκριση από τους διαχειριστές (για ολόκληρο το πληροφοριακό σύστημα του Δήμου).
4. Επόμενο βήμα είναι ο σχολιασμός του κειμένου της διαβούλευσης

Σήμερα θέτουμε στην κρίση των δημοτών το σχέδιο του Κανονισμού Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ΔΗΜΟΥ ΚΩ. Είναι στηριγμένο στον πρότυπο κανονισμό του υπουργείου εσωτερικών, στο οποίο είναι ευδιάκριτες οι προτεινόμενες αλλαγές και συμπληρώσεις, μερικές μάλιστα, μπορεί να ξενίζουν για το ότι υπερβαίνουν το πρότυπο αλλά πιο πολύ την συνήθεια μας!

Μην ξεχνάμε όμως ότι είναι σχέδιο και μετά από την διαβούλευση και την συζήτησης του θέματος, θα γίνουν προσθαφαιρέσεις μέχρι την τελική ψήφιση του από το δημοτικό συμβούλιο.

Παράλληλα υπενθυμίζουμε ότι αναμένουμε προτάσεις και αυτοπροτάσεις για συμμετοχή στο πολιτικό αυτό όργανο.

Ο θεσμός της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου μας μπορεί να συμβάλει στο έλεγχο και στην βελτίωση της διαχείρισης και να συμβάλει στην ανανέωση των τοπικών πολιτικών στελεχών μέσα από την ίδια την κοινωνία. Υπάρχει μια εμπειρία υποτίμησης και υποβάθμισης του θεσμού. Ένας καλός κανονισμός με νεωτερικές προβλέψεις σε συνδυασμό με την κρισιμότητα της εποχής, μπορεί και πρέπει να βοηθήσει τον θεσμό να ξεπεράσει το μοντέλο του χειροκροτητή ή του παθητικού θεατή και να περάσει σε νέες συνθήκες παραγωγής τοπικής πολιτικής.

Ευχόμαστε και θα προσπαθήσουμε ο διάλογος να μην μείνει μόνο στα στενά πλαίσια των δημοτικών σύμβουλων.
Περιμένουμε τις προτάσεις της κοινωνίας μας.
Για το προεδρείο του Δημοτικού συμβουλίου
Ν. Μυλωνάς

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου