Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Bundestag, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, επισήμανε σε σχετική ανακοίνωση, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU της Άνγκελα Μέρκελ.

Η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU θα προτείνει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος την 17η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Κάουντερ. «Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για τη θέση», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός. Μάλιστα, ο απερχόμενος πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ, στέλεχος του CDU της δεν αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού και σημαίνον στέλεχος των Γερμανών Συντηρητικών Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε τη Δευτέρα – μια μόλις μέρα μετά τις εκλογές –  ότι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα ήταν ο «ιδανικός» πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

Ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεσταγκ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το FDP πριν από τις εκλογές έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την υπουργία Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, ο Αλεξάνστερ Χαν, μέλος του FDP, υπογράμμισε ότι το κόμμα «δεν πρέπει να μπει σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν θα μπορεί να ονοματίσει τον υπουργό Οικονομικών της».

Ο Σόιμπλε είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας από το 2009, ωστόσο, όπως εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με το αν θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση αυτή. Οπως είχε επισημάνει το πρακτορείο Reuters λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, «η μοίρα του μπορεί να βρεθεί στα χέρια των κομμάτων με τα οποία η Μέρκελ μπορεί να καταλήξει να συγκυβερνήσει», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θα απολάμβανε να αναλάβει ξανά το τιμόνι του Οικονομικών της χώρας. Παρότι λοιπόν οι Συντηρητικοί της καγκελαρίου παραμένουν η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Μπούντεσταγκ αναμένεται να επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους.

ΑΠΕ, REUTERS

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ