ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνταγματική η απαλλαγή από τα θρησκευτικά

news room 2 λεπτά ανάγνωση
θρησκευτικά

Θέση στο θέμα που προ­έ­κυψε μεταξύ της εκκλη­σίας και του υπουρ­γείου Παι­δείας για το θέμα των θρη­σκευ­τι­κών έχει ήδη πάρει προ καιρού η Ολο­μέ­λεια της Αρχής Προ­στα­σίας των Προ­σω­πι­κών Δεδο­μέ­νων (94/2015) σύμφωνα με την οποία δεν υπο­χρε­ού­ται ο μαθητής που επι­θυ­μεί να απαλ­λα­γεί από τα θρη­σκευ­τικά να δηλώνει το θρή­σκευμα στο οποίο ανήκει. Γενικώς δε θεωρεί συνταγ­μα­τική και σύμφωνη με το νόμο τη δήλωση μαθητή ή των γονέων του για απαλ­λαγή από το μάθημα των θρη­σκευ­τι­κών για λόγους θρη­σκευ­τι­κής συνεί­δη­σης. Η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Παι­δείας Σία Ανα­γνω­στο­πού­λου πάντως έχει κάνει γνωστή την πρόθεση της για κατάρ­γηση της δήλωση απαλ­λα­γής από το μάθημα των θρη­σκευ­τι­κών καθώς θα αρκεί, όπως λέει, μια απλή αναφορά.

Η γνω­μο­δό­τηση εκδό­θηκε με αφορμή την εγκύ­κλιο 12773/Δ2/23.1.2015 του υπουρ­γείου Παι­δείας που εκδό­θηκε δύο μέρες από τις βου­λευ­τι­κές εκλογές του περα­σμέ­νου Ιανουα­ρίου. Μητέρα μαθητή Λυκείου κατέ­θεσε προ­σφυγή καταγ­γέλ­λο­ντας πως ο Λυκειάρ­χης αρνή­θηκε “παράνοµα και αυθαί­ρετα να χορη­γή­σει στον υιό της απαλ­λαγή από το μάθηµα των θρη­σκευ­τι­κών, επι­κα­λού­με­νος ένα ευαί­σθητο προ­σω­πικό δεδο­μένο όπως το θρήσκευµα, το οποίο δεν δικαιού­ται να γνω­ρί­ζει και να επι­κα­λεί­ται στη συγκε­κρι­μένη περί­πτωση”.

Τι ανα­φέ­ρει

Η εγκύ­κλιος ανα­φέ­ρει ότι “αν ο μαθητής δεν είναι Χρι­στια­νός Ορθό­δο­ξος ή επι­κα­λεί­ται λόγους θρη­σκευ­τι­κής συνεί­δη­σης, δεν είναι υπο­χρε­ω­τική η αναφορά του θρη­σκεύ­μα­τος στο οποίο ανήκει”. Και η απόφαση συνε­χί­ζει: “…. παρέ­χε­ται η δυνα­τό­τητα στους γονείς που δε επι­θυ­μούν να παρα­κο­λου­θεί το παιδί τους το μάθημα των θρη­σκευ­τι­κών ή να υπο­βάλ­λουν υπεύ­θυνη δήλωση ότι δεν είναι Χρι­στια­νός Ορθό­δο­ξος ή εναλ­λα­κτικά να ζητούν την απαλ­λαγή από την υπο­χρέ­ωση παρα­κο­λού­θη­σης με επί­κληση λόγων θρη­σκευ­τι­κής συνεί­δη­σης οι οποίοι επι­βάλ­λουν τη μη συμ­με­τοχή στο μάθημα των θρη­σκευ­τι­κών. ….Δεν απαι­τεί­ται άνευ ετέρου δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χρι­στια­νός Ορθό­δο­ξος”.

Στην απόφαση της η Αρχή ανα­φέ­ρει ότι η επίμαχη δήλωση είναι “σύμφωνη με τις δια­τά­ξεις του άρθρου 13 του Συντάγ­μα­τος οι οποίες κατο­χυ­ρώ­νουν την ελευ­θε­ρία της θρη­σκευ­τι­κής συνεί­δη­σης και τη θρη­σκευ­τική ελευ­θε­ρία, ως συνταγ­μα­τική αρχή και ως ατομικό δικαί­ωμα”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. gruslo

    Αν διαβάσει κανείς καλά την απόφαση, θα δει ότι τα της Αναγνωστοπούλου, ότι θα πρέπει με μια “απλή αναφορά” να παίρνει κανείς απαλλαγή από τα θρησκευτικά, απορρίπτονται. Μετά από το σημείο που η απόφαση αναφέρει ότι δεν χρειάζεται άνευ ετέρου δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι ορθόδοξος χριστιανός, δεν λέει ότι… δεν χρειάζεται καμία δήλωση και ότι η απαλλαγή δίνεται απλώς βάσει με
    μια “απλή αναφορά”, αλλά ότι: ” Οι θρησκευτικές δε αντιλήψεις του ενήλικου µαθητή ή των γονέων του ανήλικου µαθητή, χωρίς να αναφέρονται ειδικώς, πρέπει να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ −προφανώς λόγω του περιεχοµένου τους− τη µη συµµετοχή του µαθητή στο µάθηµα των θρησκευτικών… συνεπώς δεν αρκεί απλή δήλωση ανεξάρτητη από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των γονέων για την απαλλαγή από το υποχρεωτικό µάθηµα των θρησκευτικών. Τούτο γιατί το µάθηµα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό…”.

    Επίσης, στη σχετική με την απόφαση γνωμοδότηση αναφέρεται ότι: “Η Ένωση Αθέων… ζητά την παρέµβαση της Αρχής, προκειµένου να τροποποιηθεί η υπ’ αριθµ.12773/∆2/23.01.2015 εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας σχετικά µε την απαλλαγή από την παρακολούθηση του µαθήµατος των θρησκευτικών, κατά τρόπο που να σέβεται τα δικαιώµατα των γονέων, που για συνειδησιακούς λόγους επιθυµούν να απαλλαγούν τα τέκνα τους από την υποχρέωση να παρακολουθούν το µάθηµα των θρησκευτικών, λόγω του ότι µε την εγκύκλιο αυτή παραβιάζεται το δικαίωµα των πολιτών για προστασία των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδοµένων, όπως το θρήσκευµα”. Τι απάντησε λοιπόν η Αρχή; “Η Αρχή γνωµοδοτεί ότι η δήλωση ότι ο µαθητής (αν είναι ενήλικος) ή οι γονείς του (αν είναι ανήλικος) επιθυµούν την απαλλαγή του µαθητή από το µάθηµα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης υπό την ουσιαστική έννοια του όρου δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 στοιχ. α’ και β’ του ν. 2472/1997”.

    Όλοι εστιάζουν στο ότι η απόφαση της Αρχής αναφέρει ότι δεν απαιτείται να δηλώνεις ντε και καλά ότι δεν είσαι ορθόδοξος, αλλά δεν λένε ότι τελικώς η απόφαση λέει ότι απαιτείται να δηλώνεις κάτι και ότι στην ουσία απαγορεύει να παίρνεις απαλλαγή μόνο και μόνο βάσει μιας επιθυμίας, χωρίς να δηλώνεις
    τίποτα! Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί πολλοί έλεγαν ως τώρα ότι, με βάση προηγούμενες αποφάσεις ανεξάρτητων αρχών, μπορεί κάποιος να παίρνει απαλλαγή απλώς δηλώνοντας την επιθυμία του αυτή και ότι οι εγκύκλιοι του Υπουργείου, που απαιτούν υπεύθυνη δήλωση περί λόγων θρησκευτικής συνείδησης, είναι αντισυνταγματικές… Κάτι τέτοιο διευκρινίζεται πλέον ότι δεν ισχύει. Άρα τα της Ένωσης Αθέων, ότι η αναφορά σε λόγους θρησκευτικής συνείδησης προσβάλλουν προσωπικά δεδομένα, πάνε περίπατο: από τη στιγμή που το μάθημα είναι υποχρεωτικό και η καλλιέργεια θρησκευτικής συνείδησης είναι σκοπός της εκπαίδευσης κατά το Σύνταγμα, προκειμένου να έχεις το ευεργέτημα να κάνεις ένα μάθημα λιγότερο στο σχολείο, θα πρέπει να το τεκμηριώσεις επαρκώς, επικαλούμενος αντίστοιχο λόγο με υπεύθυνη δήλωση και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις νόμιμες συνέπειες, εάν είναι ψευδής, και όχι λέγοντας απλώς ότι “έτσι γουστάρω να μην κάνω θρησκευτικά”.