Ειδήσεις

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να αθροίσουν δυνάμεις – Θα συνεχιστεί η στρατηγική μείωσης των φόρων

«Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να αθροίσουν δυνάμεις, είναι ένα από τα κλειδιά χρηματοδότησης», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Παρά τις θύελλες, θα συνεχιστεί η στρατηγική μείωσης των φόρων, διότι απελευθερώνει τη δυναμική της οικονομίας» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην εκπομπή του Open TV, «Ώρα Ελλάδος».

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι θα έρθουν σημαντικά ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης στα ταμειακά διαθέσιμα. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει μέσα στον Σεπτέμβρη τα 15 προαπαιτούμενα, ώστε να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Το δεύτερο είναι ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των δανείων στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό προσθέτει άλλα 5 δισ. ευρώ στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα μας ξεκλειδώσει ένα μεγάλο κομμάτι για δάνεια. Συνολικά 12,7 δισ. είναι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 5 δισ. ευρώ από άλλους οργανισμούς. Παράλληλα, ξεκινούν μεγάλα προγράμματα, όπως το Εξοικονομώ και θα βγαίνουν συνεχώς προγράμματα από το νέο έτος».

«1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
Ειδικότερα αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αναπληρώτης υπουργός σημείωσε πως τα «δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φτάνουν στο 1,5. δισ. ευρώ».

«Θα έχουμε ικανό αριθμό προγραμμάτων επιδοτήσεων. Έχουμε έναν πολύ ανηφορικό δρόμο μπροστά μας. Μέχρι να ενταχθεί ένας έργο και να υλοποιηθεί, έχουμε βουνά μπροστά μας να ξεπεράσουμε. Τα προγράμματα έχουν ευκολότερη απορροφητικότητα και πρέπει να προσέξεις να επενδυθούν σωστά. Τα έργα θα αρχίσουν να απορροφούνται μετά το 2022».

«Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να αθροίσουν δυνάμεις»
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο σχέδιο συγχώνευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας: «Το σχέδιο δεν έχει μόνο συγχωνεύσεις, έχει συνεργασίες και εξαγορές.Τα κίνητρα είναι φορολογικά, αδειοδοτικά, και δανειακά. Το κλειδί στο σχέδιο είναι για πρώτη φορά βάζουμε κάποια κριτήρια, ώστε η συγχώνευση να είναι πραγματική, να δημιουργεί ένα καινούργιο μέγεθος. Η Ελλάδα έχει τις μικρότερες μικρές, τις μικρότερες μεσαίες και τις μικρότερες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να αρθροίσουν δυνάμεις. Είναι ένα από τα κλειδιά χρηματοδότησης. Αν αποφασίσεις να συνεργαστεις, ανεξαρτήτως κλάδου, θα έχεις πρόσβαση στα δάνεια».

Ερωτώμενος αν θα υπάρξουν νέες φοροελαφρύνσεις, απάντησε πως: «Το 2022 έχουμε μπροστά μας μια συνθήκη, είναι η δημοσιονομική ελευθερία υπό προϋποθέσεις: μπορεί να ξοδεύεις χωρίς δημοσιονομικό χώρο, μόνο για την πανδημία και δεν μπορείς να παίρνεις μόνιμα μέτρα. Ο δημοσιονομικός χώρος θα έρθει από τον ρυθμό ανάπτυξης. Πρέπει η οικονομία να παράξει πλούτο για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος. Περιμένουμε εναγωνίως τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Παρά τις θύελλες, θα συνεχιστεί η στρατηγική μείωσης των φόρων. Αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί με απόλυτη συγκέντρωση και επικέντρωση στο στόχο. Ρόλο στην ανάπτυξη παίζει και η σταθερότητα της πολιτικής. Μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης αφορούν από το 2023».

«Ο εμβολιασμός είναι το καίριο θέμα για να ξεπεράσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις»
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό υπογράμμισε πως: «Να είμαστε δίκαιοι με τον κόσμο, ήδη στους ενήλικες έχουμε πλησιάσει το 80% και στο γενικό πάνω από το 60%, λίγο κάτω απότ ο μέσο όρο της Ευρώπης. Ο εμβολιασμός για εμάς είναι καίριο θέμα, το μόνο εργαλείο να ξεπεράοσυμε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Πιστεύω ο ρυθμός θα αυξηθεί. Κάποιοι φοβούνται, αλλά ειναι αδικαιολόγητος ο φόβος. Είναι ένα βήμα για τον ευατό του και για τους συμπολίτες του».

«Η κλιματική κρίση έρχεται ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε»
Μιλώντας για τις αβεβαιότητες που προβληματίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι βασική ειναι η ανταπόκριση του κόσμου να εμβολιαστεί και οι μεταλλάξεις. Ωστόσο σημαντικότερη θεωρεί την κλιματική αλλαγή. «Η δεύτερη  μεγάλη αβεβαιότητα είναι η κλιματική κρίση, η οποία έρχεται ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε. Τον τελευταίο χρόνο, είχαμε το μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, είχαμε έναν χιονιά τη Μήδεια. έναν τεράστιο παγετό, και τον καύσωνα και τις πυρκαγιές που ήταν πρωτοφανείς. Τέσσερις “σφαλιάρες” μέσα σε ένα χρόνο με ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή έρχεται σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, τη Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα, που είναι ανάμεσα στη γη και τη θάλασσα. Έτσι τα ακραία καιρικά φανόμενα είναι πιο επικίνδυνα για τη χώρα μας. Και μας έχουν στοιχίσει πολύ, διότι προσέγγιζε το δισεκατομμύριο, πριν τις πυρκαγιές. Αυτή ήταν η τάξη μεγέθους»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου