Ειδήσεις

Η Ψέριμος στο στόχαστρο των Τούρκων διακινητών

Στο στόχαστρο των Τούρκων διακινητών έχει μπει το τελευταίο διάστημα η Ψέριμος στην οποία στέλνουν μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις ελληνικές αρχές.

Η κατάσταση στο μικρό ακριτικό νησί τις τελευταίες εβδομάδες είναι εν γνώση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για την προσφυγική κρίση και την μετανάστευση την οποία μάλιστα περιγράφει σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει για την περίοδο 15 έως 21 Αυγούστου, η Ψέριμος είχε μπει στο στόχαστρο των Τούρκων τόσο ώστε “η ελληνική ακτοφυλακή ανέθεσε σε σκάφος να περιπολεί στην περιοχή, ως απάντηση στην συγκέντρωση αφίξεων στο νησί, που παρατηρείται τελευταία”.

Το εν λόγο σκάφος ήρθε αντιμέτωπο πριν από 2 ημέρες αντιμέτωπο με σκάφος Τούρκου διακινητή που προσπάθησε  κάνοντας ελιγμούς να βυθίσει το ελληνικό και να διαφύγει της σύλληψης.

Συνέπεια των επικίνδυνων ελιγμών ήταν ο τραυματισμός ενός εκ των δύο στελεχών του λιμενικού. Τελικά οι άνδρες του λιμενικού ρίχνοντας αρχικά προειδοποιητικές βολές στον αέρα και στη συνέχεια στη μηχανή του σκάφους το ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον Τούρκο διακινητή.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “οι μετανάστες που φθάνουν στην Ψέριμο μεταφέρονται στον δήμο Καλύμνου για προσωρινή καταγραφή και έπειτα στην Κω, όπου διαμένουν σε υπερπλήρη hotspots. Οι μετανάστες που έφθασαν πρόσφατα διαμένουν σε σκηνές”.

“Την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκε ρεκόρ αφίξεων στα ελληνικά νησιά, για τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με την Interpol. Ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε απότομα στην Κω και διπλασιάστηκε στην Λέσβο, προκαλώντας ανησυχίες εξαιτίας του υπερπληθυσμού στα hotposts στα νησιά”, αναφέρει η έκθεση.

Στα περισσότερα νησιά ο καθημερινός αριθμός των αφίξεων υπερβαίνει συστηματικά τον αντίστοιχο αριθμό αναχωρήσεων. Την εβδομάδα αμέσως μετά τον 15Αύγουστο ο συνολικός αριθμός αφίξεων στα ελληνικά hotposts ήταν 771 άτομα και πιο συγκεκριμένα:

467 στη Λέσβο
139 στη Χίο
25 στη Σάμο
30 στη Λέρο
110 στην Κω

Στις 21 Αυγούστου 2016 η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων υποδοχής έφτασε τα 44527 άτομα στην ηπειρωτική χώρα και 7450 στα νησιά.

Η Ελλάδα ανέφερε απότομη πτώση στις αφίξεις των πιο συχνών εθνικοτήτων: Συρίων. Αφγανών, Ιρακινών και απότομη αύξηση στις αφίξεις νέων ανδρών από το Πακιστάν.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου