Ειδήσεις

Ετοιμοι για τοεπόμενο βήμα οι φετινοί αριστούχοι-Τι ζητούν από τους πολιτικούς

Ειλικρίνεια, ευθύτητα, ασφάλεια ζητούν από τους πολιτικούς της χώρας μας οι αριστούχοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Κουράστηκαν πολύ, δούλεψαν με μεθοδικότητα, ξόδεψαν χρήματα και πλέον είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα τους στα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, ενήλικες πια θα κληθούν σε λίγες ημέρες να μετάσχουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Παρότι δηλώνουν απογοητευμένοι από τους Ελληνες πολιτικούς, τα λόγια των οκτώ αριστούχων που μίλησαν στην «Κ» ξεχειλίζουν από τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία που τους προκαλεί η επιτυχία. Την ίδια στιγμή, εντυπωσιάζει το επίτευγμα του 20χρονου Ζυλιέν από χώρα της Αφρικής, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2011 και στις φετινές εξετάσεις πέρασε, με 18.500 μόρια, πρώτος στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά.

Ο Ζυλιέν είναι γιος πολιτικού αφρικανικής χώρας και έχασε τους γονείς και τα αδέλφια του εν μέσω ταραγμένων πολιτικών γεγονότων στη χώρα του. Ηλθε στην Ελλάδα 16 χρόνων και τον πρώτο καιρό παρέμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Εβρου. Στη συνέχεια περιπλανήθηκε στην Αθήνα, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας. Εκεί, όπως περιέγραψε ο ίδιος χθες στην «Κ», ζήτησε να πάει σε σχολείο και οι υπεύθυνοι του Κέντρου τον έγραψαν στο Επαγγελματικό Λύκειο της Κόνιτσας. «Το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η παιδεία, μου έλεγαν οι γονείς μου», λέει σε άψογα ελληνικά, τα οποία δεν λαθεύουν ούτε όταν η φωνή του πάλλεται από συγκίνηση. «Ευχαριστώ την Ελλάδα, ευχαριστώ τους δασκάλους μου και όλους εδώ στην Κόνιτσα που με βοήθησαν», λέει και ζητάει από την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την αίτηση ασύλου που έχει καταθέσει. «Θέλω να νιώθω ασφάλεια για να προχωρήσω τις σπουδές μου», τονίζει.

Το μεταναστευτικό είναι ψηλά στην ατζέντα των κομμάτων εν όψει των εκλογών, όμως οι αριστούχοι εισακτέοι βαθμολογούν κάτω από τη βάση τις κινήσεις που έως τώρα έχουν γίνει. «Οι πολιτικοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και αυτό διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Κουτσάφτης, δεύτερος στην Ιατρική Αθηνών με 19.677 μόρια. «Θα έπρεπε να επιδεικνύουν σύνεση και σοβαρότητα, ιδίως αυτή την περίοδο», προσθέτει. «Είμαι τελείως απογοητευμένος από όλους, διότι έχω ακούσει μόνο λόγια. Για να ορθοποδήσει η χώρα απαιτείται καθαρό πλάνο που θα προέλθει μέσα από εθνική συναίνεση. Εως τώρα έχω δει πολιτικούς να ακυρώνουν πράξεις προκατόχων τους χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος που με 19.570 μόρια κατέκτησε την πρώτη θέση της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. «Οι πολιτικοί μας πράττουν με τη λογική του άσπρου-μαύρου. Συνεχίζουν τις αντιπαλότητες, διαφωνούν για μικρότητες, σε μία περίοδο που πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι απογοητευτικό», τονίζει η Ηλιάννα Ιωάννου (Νομική Αθηνών, με 19.553 μόρια).

«Είναι πολύ σημαντικό να ψηφίσουν οι νέοι και να μην απέχουν», συστήνει ο Πάρης Παναγιωτόπουλος (Ιατρική Αθηνών με 19.444 μόρια). Ωστόσο, παρατηρεί ότι οι νέοι θα έχουν δύσκολη επιλογή καθώς, όπως σημειώνει, «καθόλου δεν με πείθουν οι πολιτικοί. Δείτε τι υπόσχονται και τι κάνουν». «Δεν έχω ιδέα τι θα ψηφίσω», λέει χαμογελώντας η Αθηνά Πρίνου (Ιατρική Θεσσαλονίκης με 19.273 μόρια). «Τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει υπάρξει ένας πολιτικός που να τηρήσει τις δεσμεύσεις του», προσθέτει.

«Προτιμώ να ακούω την αληθινή κατάσταση της χώρας παρά ψευτιές. Πρέπει να οργανωθούμε ως λαός προς έναν εθνικό στόχο που θα επιτύχουμε με συναίνεση, δουλειά και αποτελεσματικότητα», προσθέτει η Νικολέττα Ζακυνθινού – Ξάνθη, η οποία (με 22.871 μόρια με τα ειδικά μαθήματα και 19.211 χωρίς τα ειδικά) εισάγεται στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ.

Ολοι τους δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για να πετύχουν τα όνειρά τους. «Ενα παιδί μπορεί να προοδεύσει σε ό,τι είναι ικανό, ανεξαρτήτως συνθηκών. Χρειάζεται μεράκι, προσήλωση, δουλειά», λέει ο Γιώργος Κοντογεωργίου, που θα σπουδάσει τη μεγάλη του αγάπη -τα Μαθηματικά- στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και προσθέτει: «Η επιτυχία εξαρτάται από τον καθένα μας. Το ίδιο βραστό νερό κάνει το αυγό σκληρό και την πατάτα μαλακή».

Ξεκινάει η αναζήτηση φοιτητικής στέγης

Το κυνήγι των ευκαιριών για σπίτι αρχίζει μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Μάλιστα φέτος, λόγω της μείωσης του αριθμού των μετεγγραφών, θα αυξηθούν οι «μετανάστες-φοιτητές» (υπολογίζονται σε 100.000 στο σύνολο των φοιτητών), με αποτέλεσμα να οξυνθεί το πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης, καθώς οι δομές των ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν επαρκούν. Οι προσφερόμενες θέσεις σε φοιτητικές εστίες προσεγγίζουν τις 14.000. Από την άλλη, οι φοιτητές που εισήχθησαν σε σχολή μακριά από το σπίτι θα «γλιτώσουν» τα έξοδα της εγγραφής, καθώς από φέτος η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, οι εισακτέοι θα εισέλθουν σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας με τον κωδικό του υποψηφίου και κατόπιν θα πάρουν νέο κωδικό για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους. Παράλληλα, θα πάρουν και την Ταυτότητα Φοιτητή και θα έχουν έκπτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες για τις εγγραφές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και ΑΣΠΑΙΤΕ. Η προθεσμία εγγραφής στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Πυροσβεστική Ακαδημία, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-17.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου