Ειδήσεις

Διαψεύδει η κυβέρνηση ότι θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά!

Δεν υπάρχει υπό εξέταση σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
«Τα όσα λέγονται και γράφονται περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» επισημαίνει σε (χθεσινή) ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Αφορμή για την ανακοίνωση ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, περί σχεδίου καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών.
Στην «αναδίπλωση» αυτή προέβη, προφανώς, το υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων που σημειώθησαν μετά δημοσιοποίηση των προθέσεών του για την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% και για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στα νησιά.
Επί του θέματος αυτού, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς προέβη χθες στην ακόλουθη δήλωση:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται ανακοινώσεις για το θέμα αυτό. Εχουμε διαβάσει και αρκετά δημοσιεύματα στον τύπο. Οπως αναφέρει η λαϊκή ρήση χωρίς φωτιά δεν υπάρχει καπνός. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ενωμένοι οι Αιγαιοπελαγίτες στο θέμα αυτό. Αν καταργηθεί κι αυτό δεν υπάρχει κάτι που να μας διαφοροποιεί από την υπόλοιπη χώρα. Αν αυτό που εδώ τόσα χρόνια κατακτήσαμε πάψει να υφίσταται, τότε μπορεί να καταργηθεί και οτιδήποτε άλλο».

Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με αφορμή τους σχεδιασμούς για την θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο βουλευτής εκφράζει την αντίθεσή του στην οποιαδήποτε πρόθεση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην αύξηση των συντελεστών σε υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, όπως οι υπηρεσίες των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και της εστίασης.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι στον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ δεν μπορούν να ενταχθούν φάρμακα και είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης αφού κάτι τέτοιο θα συνδεθεί με ανατιμήσεις και αυξήσεις τιμών.
Αντίθετα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι σε ένα ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18 ή 19% θα μπορούσαν να ενταχθούν κλάδοι και υπηρεσίες όπως η οικοδομή, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ευεργετικό για την επανεκκίνηση του συγκεκριμένου κλάδου.
Ο Μάνος Κόνσολας θέτει, επίσης, και ζήτημα αλλαγών στην κοινοτική οδηγία που ρυθμίζει ζητήματα ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους και τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:
«Θέλω να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για τα σενάρια που διακινούνται.
Η θέση μου για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαπραγμάτευτη και την έχω εκφράσει και από το βήμα της Βουλής.
Χρειάζεται, όμως, να διαμορφωθεί και ένα ενιαίο και αρραγές Δωδεκανησιακό μέτωπο, απέναντι στο ενδεχόμενο να επικρατήσουν ακραίες λογικές που εκφράζονται με την κατάργησή τους.
Από εκεί και πέρα, έχοντας και το προηγούμενο της κάκιστης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, όλοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Ιδιαίτερα στο Υπουργείο Οικονομικών.
Οριζόντιες ρυθμίσεις και αποφάσεις για ενιαίο ΦΠΑ δεν μπορούν να υπάρξουν. Όταν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στα φάρμακα. Όταν ο τουρισμός μας είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και ο μόνος κλάδος που άντεξε και αντέχει στην κρίση, δεν μπορούμε να συζητάμε αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες των ξενοδοχείων και των ενοικιαζομένων δωματίων και της εστίασης.
Αυτό θα σημαίνει ανατιμήσεις, αύξηση τιμών και μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

«EΡΩΤΗΣΗ
Προς
Κύριο Υπουργό
Οικονομικών
ΘΕΜΑ: ‘’ Εξαιρέσεις από την ενδεχόμενη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ’’
Κύριε Υπουργέ,
Με έντονο προβληματισμό πληροφορήθηκα τα σενάρια που διακινούνται σχετικά με τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 18 ή 19%, ενδεχομένως και 21%.
Έχοντας το κακό προηγούμενο με τον κάκιστο και ανορθολογικό τρόπο υπολογισμού και εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, πρέπει να κυριαρχήσουν αντικειμενικά και ορθολογικά κριτήρια. Κυρίως, να κυριαρχήσει η σύνεση, να υπάρξει αντιστοίχηση με την πραγματικότητα στην οικονομία και στην κοινωνία.
Ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία, ενώ τα δημοσιονομικά οφέλη θα είναι ελάχιστα μπροστά στο κόστος από την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά, την πτώση των φορολογικών εσόδων και την αύξηση της ανεργίας.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου δεν αποτελούν προνόμιο αλλά αντιστάθμιση στο υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και στα προβλήματα που δημιουργεί η γεωγραφική ασυνέχεια.
Δυσμενής εξέλιξη θα ήταν και η μετάταξη των υπηρεσιών των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων και της εστίασης στον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ. Σήμερα για τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων υπάρχει ΦΠΑ 6.5%. Αν μεταταγούν σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις και ανατιμήσεις που θα πλήξουν καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.
Στη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ υπάρχει και η κοινωνική διάσταση. Είναι αδιανόητο να μεταταγούν στον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ βασικά είδη διατροφής και φάρμακα.
Αντίθετα, θα ήταν ευεργετική για την εθνική μας οικονομία η μετάταξη στον ενιαίο συντελεστή κλάδων όπως η οικοδομή, που σήμερα ο ΦΠΑ είναι στο 23%. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθούν προοπτικές επανεκκίνησης του συγκεκριμένου τομέα και συνακόλουθης αύξησης των φορολογικών εσόδων.
Με δεδομένο ότι η κρίση έχει αγγίξει όλες τις χώρες του Νότου στην ευρωζώνη, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και για την αλλαγή της κοινοτικής οδηγίας για το ΦΠΑ που ισχύει μέχρι σήμερα, αφού σήμερα καμία χώρα δεν μπορεί να αλλάξει τους συντελεστές ΦΠΑ χωρίς την έγκριση της αντίστοιχης επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό, όμως, δεν αντιμετωπίζονται τα ιδιαίτερα προβλήματα των οικονομιών των χωρών του Νότου, όπως η Ελλάδα.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος
Υπουργός
1. Εάν υπάρχει πρόθεση να ισχύσει αδιακρίτως ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ με οριζόντια ρύθμιση και αν έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα και στους ρυθμούς ανάπτυξης.
2. Εάν υπάρχει πρόθεση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
3. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και στα φορολογικά έσοδα, από μία ενδεχόμενη μετάταξη των υπηρεσιών των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων και της εστίασης σε ένα ενιαίο ή αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.
4. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την εξαίρεση από τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ και τη θέσπιση χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα.
5. Ποιες είναι οι προτάσεις του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής ΦΠΑ της Ε.Ε, στην οποία θα συζητηθούν οι ενδεχόμενες αλλαγές στην κοινοτική οδηγία που ρυθμίζει ζητήματα ΦΠΑ.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Η ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ
Η ανεξάρτητη βουλευτής Δωδ/νήσου κ. Μίκα Ιατρίδη προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα είναι μια εθνοκτόνος πολιτική. Ο κάθε βουλευτής να αποδείξει με την ψήφο του με ποιον είναι, με το κόμμα του ή με το λαό του».
«Όταν καταψήφισα το Μνημόνιο και διαγράφηκα από τη ΝΔ είχα πει σε δήλωση μου την επομένη τα εξής:
“…στη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπεται με σαφήνεια η κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
Για το θέμα αυτό μην τρέφετε αυταπάτες, μην γελιέστε.
Ό,τι και αν σας πουν, όποιοι και αν σας το πουν, η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ξεκάθαρα στη νέα δανειακή σύμβαση…”
Τότε, οι γνωστοί τοπικοί “ηγέτες” της Δωδεκανήσου έσπευσαν να με χαρακτηρίσουν γραφική και λαϊκίστρια.
Εγώ, όμως, το μόνο που έκανα ήταν να διαβάσω προσεκτικά τα αντίστοιχα κείμενα και να πω εγκαίρως την αλήθεια στους συμπατριώτες μου.
Τώρα, οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές μιλούν για “ακραίες λογικές” και καταθέτουν ερωτήσεις.
Όμως, απέναντι στην καταιγίδα που επιφυλάσσουν για το Αιγαίο οι συγκυβερνώντες, οι ερωτήσεις δεν αρκούν.
Η ψήφος μετράει και η ψήφος κάθε ακρίτα νησιώτη βουλευτή, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο βρίσκεται, πρέπει να είναι αντίθετη στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
Οτιδήποτε άλλο, δεν θα είναι παρά μια εθνοκτόνος επιλογή και πολιτική ερήμωσης των νησιών μας».
ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΛΛΗΝΕΣ
Από τη Συντονιστική Επιτροπή Ρόδου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ανακοινώθηκαν χθες, τα ακόλουθα:
Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου, οι οποίες πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την Κυβέρνηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, βρίσκεται ο Δωδεκανησιακός λαός.
Όπως διέρρευσε από τα τοπικά ΜΜΕ στα φύλλα της 18ης Ιουλίου 2014, ήδη μιλάμε για τετελεσμένο γεγονός, καθώς οι έντονες φημολογίες για συναίνεση του υπουργείου Οικονομικών στην κατάργηση του μειωμένου φόρου, έπειτα από συζητήσεις με την τρόικα, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.
Σαφώς, είναι κοινώς αποδεκτό το γεγονός ότι το ενδεχόμενο της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου πρόκειται να αποτελέσει ισχυρότατο πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες. Το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, το οποίο χρονολογείται από τη Συνθήκη της προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, λειτουργεί αντισταθμιστικά απέναντι στο εξαιρετικά υψηλό κόστος μεταφοράς προϊόντων και υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως μια προνομιακή ρύθμιση.
Ως απάντηση στα παραπάνω, η συντονιστική επιτροπή Ανεξάρτητων Ελλήνων Ρόδου, θέλει να υπενθυμίσει την παράγραφο του κυβερνητικού προγράμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον τομέα ναυτιλίας και Αιγαίου που αφορά στη νησιωτική πολιτική και υπερτονίζει την ανάγκη της διατήρησης, σε κάθε περίπτωση, του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά.
Συγκεκριμένα, βάσει του οικονομικού προγράμματος μας προτείνουμε:
Καθιέρωση δύο ενιαίων συντελεστών, ως εξής :
(α) Συντελεστής 15% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες και για το σύνολο της
Ελληνικής επικράτειας, και
(β) Συντελεστής 5% για το εγχώριο τουριστικό πακέτο και την Ελληνική κρουαζιέρα (διαμονή – εστίαση – υπηρεσίες), τις ναυτιλιακές εργασίες και υπηρεσίες, τα αγροτικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα.
Τροποποίηση της ΠΟΛ.1003/03-01-2011 για την επέκταση της ισχύος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών του Φ.Π.Α., εκτός από τα τα νησιά των νομών Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κυκλάδων, Βορείων Σποράδων, Σκύρου, Θάσου και Σαμοθράκης, σε όλα τα Νησιά της Ελλάδας και τις Παραμεθόριες και Ορεινές Περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου οι συντελεστές που θα εφαρμόζονται θα είναι μειωμένοι κατά 30%, με κατώτατο όριο το 5%.
Η έλλειψη της φορολογικής ανταγωνιστικότητας των νησιών μας, σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες, σίγουρα, δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να προωθήσει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της χώρας μας.
Συνεπώς, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Ανεξάρτητων Ελλήνων Ρόδου καταδικάζουμε , αναμφισβήτητα, την εφαρμογή του συγκεκριμένου καταστροφικού για την οικονομία του τόπου μας μέτρου , δηλώνουμε επισήμως πως δεν σκοπεύουμε να υποκύψουμε σε πολιτικές που μόνο αρνητικά μπορούν να επιφέρουν και καλούμε την Κυβέρνηση, με τον ίδιο τρόπο που αντέγραψε το πρόγραμμά μας για τον ειδικό λογαριασμό οφειλετών προς το δημόσιο, με σκοπό την εξόφληση των χρεών σε 100 δόσεις, έτσι να αντιγράψει και την πρότασή μας για την επιμέρους μείωση των συντελεστών φόρου και ΦΠΑ, εφόσον είναι ο μόνος δρόμος για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας και αποτελεί πρόταση, αποκλειστικά, των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ
ΑΠΟ ΓΕΡ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟ
«Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στο καλάθι της νοικοκυράς, στα τρόφιμα που καταναλώνει ο φτωχός και μέσος Έλληνας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Θα το σκεφθεί οπωσδήποτε και ο υπουργός Οικονομικών. Όταν η Αγγλία έχει μηδενικό ΦΠΑ στο γάλα, εδώ δεν μπορεί από το 13% να πάει παραπάνω. Αυτό θα είναι καταστροφή» σημειώνει ο κ. Γιακουμάτος.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, ο υφυπουργός τονίζει ότι υπάρχουν διαφορές στα νησιά. «Άλλο είναι η Σύμη, άλλο είναι η Μύκονος. Άλλο η Σαντορίνη και άλλο η Φολέγανδρος. Ναι μεν μερικά νησιά πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό συντελεστή αλλά σε κάποια πρέπει να αυξηθεί».
Στη συνέντευξή του συγκεκριμένα για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά αναφέρονται τα εξής:
Ερ.: Σε ό,τι αφορά τα νησιά, κ. υπουργέ, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι στο στόχαστρο των νέων αλλαγών οι χαμηλότεροι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν ακόμη στα νησιά του Αιγαίου, μήπως αυτό πλήξει και την τουριστική κίνηση;
Απ.: Βεβαίως υπάρχουν διαφορές στα νησιά. Άλλο είναι η Σύμη, άλλο είναι η Μύκονος. Άλλο η Σαντορίνη και άλλο η Φολέγανδρος. Άρα λοιπόν και εδώ χρειάζεται μελέτη. Ναι μεν μερικά νησιά πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό συντελεστή, αλλά σε κάποια πρέπει να αυξηθεί. Δηλαδή για να λάβεις κάποια μέτρα πρέπει να έχεις και την κοινωνική επαφή και να δεις τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου