• «Στόχος μου είναι να μην μείνει τίποτα στην τύχη του. Να οργανώσουμε τις υπηρεσίες, να στηρίξουμε τις σχολικές μονάδες, να έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο και προτεραιότητες»
Η αντιδήμαρχος Σταματία Γιαννέλη δεν ανήκει στους ανθρώπους που μπήκαν στην Αυτοδιοίκηση έχοντας προϋπηρεσία στην πολιτική. Προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, έχει εικόνα της καθημερινότητας, γνωρίζει τι σημαίνει πίεση, ευθύνη, ανάγκη να δοθούν λύσεις χωρίς καθυστερήσεις.
Η απόφασή της να είναι υποψήφια στις τελευταίες εκλογές ήταν αποτέλεσμα εμπιστοσύνης και της προηγούμενης συνεργασίας της με τον δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη, όταν εκείνος ήταν πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ και εκείνη μέλος του Δ.Σ. Όπως λέει στη συνέντευξή της στη «δημοκρατική» η ίδια δεν είναι πολιτικός καριέρας και στόχος της είναι στο τέλος «να μπορούμε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας έργο που φαίνεται στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας».
Σήμερα, από τη θέση της αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Διοικητικών Υπηρεσιών, έχει στην ευθύνη της δύο κρίσιμους τομείς. Από τη μία, την υποστήριξη των σχολείων του νησιού, που σε μεγάλο βαθμό στεγάζονται σε παλιά και επιβαρυμένα κτήρια, με δεκάδες διαφορετικές ανάγκες. Από την άλλη, τον πυρήνα της διοικητικής λειτουργίας του υποστελεχωμένου Δήμου Ρόδου, με κενά σε κρίσιμες υπηρεσίες και διαχρονικές δυσκολίες στη διαχείριση. «Θέλουμε να βλέπουμε αποτέλεσμα που αυτό μετράει στο τέλος. Τότε θα έχει νόημα και η κριτική και η αποτίμηση. Και τότε θα μιλήσει ο πολίτης», λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της στη «δ».
• Κυρία Γιαννέλη, να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από το πολύ μεγάλο έργο της ανακαίνισης του ιστορικού σχολικού κτηρίου της Ακαδημίας. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα θα γίνει μια πολύ μεγάλη παρέμβαση ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ.
Πράγματι, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο ήταν στις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής του Αλέξανδρου Κολιάδη. Η προετοιμασία για να είμαστε σήμερα σε θέση να υποβάλουμε την πρόταση, ξεκίνησε από το πρώτο διάστημα της θητείας μας. Όπως γνωρίζετε το κτήριο ανήκει στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης που εκπόνησε και τη σχετική μελέτη. Χρειάστηκαν εγκρίσεις, άδειες, συμβατότητα με το καθεστώς προστασίας. Ο φάκελος ωρίμασε και πλέον είμαστε στην τελική ευθεία. Γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται για ένα εύκολο έργο, όμως είναι απαραίτητο για το ιστορικό αυτό σχολείο που έχει μεγάλες ανάγκες και οι οποίες στα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζονταν με αποσπασματικές παρεμβάσεις. Όμως κυρία Φώτη θέλω να είμαι ειλικρινής. Οι ανάγκες για αυτή την τεράστια παρέμβαση δεν προέκυψαν ούτε στην παρούσα θητεία, ούτε στην προηγούμενη, ούτε στην προ-προηγούμενη. Μιλάμε για ένα σχολείο 100 περίπου ετών που λειτουργεί αδιάλειπτα και που πέρα από τις φθορές του χρόνου καλούμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες και της εποχής. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά υπήρξε απόφαση. Δεν μείναμε στη διαπίστωση των προβλημάτων, επιλέξαμε να κάνουμε τη δουλειά που για χρόνια έμενε πίσω. Δεν λέμε φυσικά ότι ξεκινήσαμε από το μηδέν, λέμε όμως ότι ήρθε η ώρα κάποιος να πάρει την ευθύνη και να προχωρήσει. Αυτό κάναμε.
• Τι περιλαμβάνει το έργο;
Στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας Ρόδου, όπου σήμερα στεγάζονται έξι σχολικές μονάδες, το 1ο και 2ο Πρότυπο Ολοήμερο Πειραματικό Δημοτικό, το Πρότυπο Ειδικό Πειραματικό Δημοτικό, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου, το 22ο Νηπιαγωγείο και το 1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, προγραμματίζεται εκτεταμένο έργο επισκευής και αναβάθμισης. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, θα πραγματοποιηθεί αποκατάσταση των όψεων του διατηρητέου κτηρίου, με καθαίρεση σαθρών στοιχείων, επισκευή οπλισμών, καθαρισμούς, μονώσεις και αποκατάσταση αρχιτεκτονικών και μεταλλικών στοιχείων. Προβλέπεται επίσης πλήρης υγρομόνωση και θερμομόνωση στις αίθουσες, με αποξήλωση της παλιάς μόνωσης, εφαρμογή νέου υλικού και εγκατάσταση υδρορροών και εξαεριστικών. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ακόμη επισκευή των ψευδοροφών σε όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του θεάτρου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου. Θα αντικατασταθούν τα παλιά κουφώματα, θα επισκευαστούν ή θα τοποθετηθούν νέα ρολά και πόρτες, ενώ θα γίνουν εκτεταμένες επισκευές και στα δάπεδα. Παράλληλα, προβλέπεται η πλήρης ανακατασκευή των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, η εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος κλιματισμού για θέρμανση και ψύξη, καθώς και ολοκληρωμένο σύστημα πυροπροστασίας.
• Υπάρχει πρόβλεψη για παρεμβάσεις και σε άλλα σχολεία;
Ναι βεβαίως, και είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Ρόδου «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047» υποβάλαμε στο πρόγραμμα «Φοίβος» και «Αθηνά» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά 30 σχολικών μονάδων σε όλο το νησί με το συνολικό ύψος επενδύσεων να φτάνει τα 4.208.000 ευρω. Κάποια σχολεία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, ενώ εντάξαμε και έργα 2 εκατομμύριων ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 από ιδίους πόρους, που αφορούν άμεσες ανάγκες σε 30 με 40 σχολικές μονάδες. Φυσικά οι ανάγκες δεν σταματούν εδώ και ούτε κι εμείς. Παρακολουθούμε όλα τα ανοιχτά προγράμματα και δουλεύουμε σε φακέλους για συμμετοχή σε αυτά διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σχολεία μας στεγάζονται κατά κύριο λόγο σε παλιά κτήρια με ανάγκες για μόνωση, χρωματισμούς, προαύλια, συντήρηση. Οι πόροι που διαθέτουμε είναι ελάχιστοι μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Διαχειριζόμαστε 155 σχολικές μονάδες, το πιο καινούργιο κτήριο είναι μόλις δεκαπέντε ετών, ενώ τα παλαιότερα φτάνουν ακόμα και τα 150 χρόνια. Τα προβλήματα, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολλά και σύνθετα. Μιλάμε για συγκροτήματα που είναι ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, όπως το Βενετόκλειο ή η Ακαδημία, άρα αντιλαμβάνεστε και το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τη συνεργασία των Αντιδημαρχιών Τεχνικών Έργων και Υποδομών, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Μεσαιωνικής Πόλης καθώς και των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο χρονικός ορίζοντας που έχουμε θέσει για την ολοκλήρωσή τους είναι μέχρι το τέλος του 2025.
• Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που συναντάτε;
Πέρα από την ανάγκη εξεύρεσης επιπλέον χρημάτων; Η γραφειοκρατία. Σε πολλά παλιά σχολεία το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι μπερδεμένο, υπάρχουν ακόμη ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες από τη δεκαετία του ’30. Για να ενταχθεί ένα τέτοιο κτήριο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, πρέπει πρώτα να λυθούν όλες αυτές οι εκκρεμότητες. Υπήρξε ένα ΦΕΚ μέχρι το 2019 που επέτρεπε να χαρακτηρίσουμε σχολεία ως δημοτική περιουσία και να τρέξουμε τις διαδικασίες. Δυστυχώς εφαρμόστηκε σε λίγες περιπτώσεις και μετά καταργήθηκε, οπότε σήμερα ξεκινάμε πάλι από την αρχή.
• Υπάρχουν κάποια έργα που έχετε θέσει σε προτεραιότητα;
Η μετακίνηση του Ειδικού Δημοτικού Λάρδου είναι κάτι που μας απασχόλησε πολύ. Ήδη η μελέτη είναι έτοιμη, οι πόροι δεσμευμένοι και οι εργασίες ξεκινούν. Μεταφέρεται σε κατάλληλο κτήριο στη Μαλώνα. Είναι μια δομή που χρειάζεται στήριξη. Καταγράφοντας τις ανάγκες πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ μεγάλη η αύξηση των παιδιών που πρέπει να φοιτήσουν σε ειδικό σχολείο. Γι’ αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο ειδικό σχολείο που θα μπορέσει να καλύψει τις ολοένα και πιο αυξημένες ανάγκες. Το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο έχει φτάσει στα όριά του. Του χρόνου θα έχει 68 μαθητές, την επόμενη χρονιά ακόμα περισσότερους… Χρειαζόμαστε έναν νέο χώρο που να φιλοξενεί από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο, με σωστές υποδομές και περιβάλλον. Είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει από τώρα για να έχουμε αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια.
• Οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου όμως κυρία Γιαννέλη επαρκούν για να υποστηρίξουν αυτά τα έργα; Οι πόροι είναι το ένα ζητούμενο και το ανθρώπινο δυναμικό είναι το άλλο και σας ρωτώ και με την ιδιότητα της αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών.
Όχι, δεν επαρκούν. Είμαι ξεκάθαρη. Ο Δήμος Ρόδου
χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ λιγότερο προσωπικό από όσο χρειάζεται ένας Δήμος, όπως είναι η Ρόδος. Σε καίριες υπηρεσίες έχουμε σχεδόν το μισό προσωπικό, όπως για παράδειγμα στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Και υπάρχουν και συνταξιοδοτήσεις. Χάνουμε έμπειρους ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να τους αναπληρώσουμε άμεσα, με αποτέλεσμα η κατάσταση κάθε χρόνο να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
• Οι πολίτες μάλλον δεν έχουν αυτή την εικόνα που περιγράφετε σε ό,τι αφορά στην έλλειψη προσωπικού.
Σας περιγράφω όμως την πραγματικότητα. Υπάρχουν υπηρεσίες που καλούνται να φέρουν εις πέρας τεράστιο όγκο εργασίας με ελάχιστο προσωπικό, όπως είναι η Διεύθυνση Πρασίνου, η Μεσαιωνική Πόλη, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, όπως ήδη ανέφερα, και άλλες πολλές. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους μας και δημόσια. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι υπάλληλοι, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τίποτα. Τους ακούω. Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Έχουν εμπειρία, ξέρουν τις διαδικασίες και τους σέβομαι. Όταν έχεις μια θέση ευθύνης, σημαίνει ότι πρέπει να συντονίζεις και να είσαι δίπλα στους ανθρώπους που δουλεύουν καθημερινά.
• Στην αρμοδιότητά σας είναι και τα κοιμητήρια, ένα ευαίσθητο κομμάτι.
Κι εκεί προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη ομολογουμένως κατάσταση. Τα κοιμητήρια έχουν φτάσει στα όριά τους. Ο κανονισμός λειτουργίας δεν εφαρμόζεται παντού με τον ίδιο τρόπο, και καλούμαστε να διαχειριστούμε το σοβαρό πρόβλημα της χωρητικότητας. Ξεκινήσαμε νέα μελέτη και ήδη προστίθενται σταδιακά νέα οστεοφυλάκια για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το μεγάλο αυτό ζήτημα της έλλειψης διαθέσιμων χώρων, με τον απαραίτητο σεβασμό.
• Πάντως κυρία Γιαννέλη, μπήκατε κατευθείαν στα βαθιά. Είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με τα κοινά και έχετε αναλάβει σημαντικές αρμοδιότητες.
Πράγματι οι αρμοδιότητες είναι αυξημένες και η καθεμία έχει το δικό της ειδικό βάρος και, με την ευκαιρία που μου δίνετε, θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη που μου εμπιστεύτηκε τις δύο Αντιδημαρχίες. Είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά και μια ευκαιρία να δώσουμε αξία στον θεσμικό ρόλο που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Στόχος μου είναι να μην μείνει τίποτα στην τύχη του. Να οργανώσουμε τις υπηρεσίες, να στηρίξουμε τις σχολικές μονάδες, να έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο και προτεραιότητες. Αυτή η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει να λειτουργήσει αλλιώς. Πιο μεθοδικά και πιο αποτελεσματικά. Μέχρι το τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου θέλω να δούμε τα σχολεία του νησιού ουσιαστικά αναδιαμορφωμένα. Να είναι λειτουργικά, πιο ασφαλή και οργανωμένα με βάση τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Γνωρίζουμε ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων. Όμως δουλειά γίνεται. Προχωράμε με μελέτες, με εντάξεις σε προγράμματα, με παρεμβάσεις. Και στο τέλος θέλω να μπορούμε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας έργο που φαίνεται και που έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Η κατεύθυνση που έχει δώσει ο δήμαρχός μας είναι ξεκάθαρη. Δουλειά. Δεν κοιτάμε ποιος θα φανεί πρώτος. Κοιτάμε να έχουμε αποτέλεσμα. Και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ στη λειτουργία αυτής της ομάδας.
• Και σε ό,τι αφορά τις Διοικητικές Υπηρεσίες;
Στις Διοικητικές Υπηρεσίες ο στόχος είναι να οργανωθεί καλύτερα ο μηχανισμός του Δήμου, να διευκολύνεται η καθημερινή επαφή του πολίτη με τις υπηρεσίες. Δεν είναι κάτι εύκολο, γιατί υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, πολλαπλές αρμοδιότητες… Όμως πιστεύω ότι με μικρά, σταθερά βήματα μπορούμε να κάνουμε τη λειτουργία του Δήμου πιο ανθρώπινη και πιο αποτελεσματική. Οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι η ραχοκοκαλιά του Δήμου. Χωρίς αυτούς, δεν κινείται τίποτα. Βλέπω καθημερινά την προσπάθειά τους, δουλεύουμε μαζί και χτίζουμε μαζί μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεννόησης. Η διοίκηση δεν είναι μόνο υπογραφές. Είναι υποστήριξη, κατανόηση και διάθεση να λύνεις θέματα, όχι να τα κρύβεις. Ολοκληρώνοντας τη θητεία μου στην Αντιδημαρχία των Διοικητικών Υπηρεσιών θέλω να αφήσω πίσω μία διοίκηση που στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους και λειτούργησε με σεβασμό.
• Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα ποτέ στο μυαλό μου. Είχα δεχτεί προτάσεις στο παρελθόν, αλλά τις είχα απορρίψει. Η δουλειά μου στον ιδιωτικό τομέα ήταν πάντα πολύ απαιτητική και δεν μου άφηνε πολλά περιθώρια χρόνου. Αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν η συνεργασία μου με τον Αλέξανδρο Κολιάδη, όταν διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΠΑΡ τη θητεία 2019-2023. Εκεί κατάλαβα τι σημαίνει να έχεις έναν άνθρωπο που συνδυάζει την αποφασιστικότητα με την ανθρωπιά. Η πρότασή του να μπω στο ψηφοδέλτιο με τίμησε και σκέφτηκα ότι αν είναι να ασχοληθώ με τα κοινά, θέλω να το κάνω δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο. Δεν είμαι πολιτικός καριέρας. Είμαι ένας άνθρωπος που δούλεψε στον ιδιωτικό τομέα, έχει ζήσει την πίεση της καθημερινότητας και βλέπει τα πράγματα όπως είναι. Ήθελα, αν μπω, να το κάνω με καθαρό μυαλό και να μπορώ να κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια. Αυτό προσπαθώ.
• Οι νέοι άνθρωποι πάντως δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθούν με τα κοινά.
Δεν θα το έλεγα έτσι. Οι νέοι δεν είναι αδιάφοροι. Είναι πιο ενημερωμένοι όμως είναι συχνά απογοητευμένοι από την εικόνα της πολιτικής και των πολιτικών και τοπικά και κεντρικά. Πρέπει να τους δώσουμε περιθώριο να ακουστούν και να αισθανθούν ότι η γνώμη τους μετράει. Και εδώ προσπαθούμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων είναι μια πρωτοβουλία που προσωπικά τη θεωρώ πολύ ουσιαστική και είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή. Θέλουμε οι νέοι να έχουν φωνή, να καταθέτουν απόψεις και να συζητούν δημόσια για όσα τους αφορούν. Είναι ένας θεσμός που χτίζει συμμετοχή και ενδιαφέρον για τα κοινά, και το κυριότερο, δείχνει στους νέους ότι η Δημοτική Αρχή τους ακούει. Είμαι πολύ χαρούμενη για την αποδοχή που έχει ήδη βρει αυτή η ιδέα και θεωρώ ότι μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σταθερό και ουσιαστικό για τα επόμενα χρόνια.
• Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει ακόμη αποτυπώσει έργο;
Ότι όλα χρειάζονται τον χρόνο τους. Ένα έργο ξεκινάει πολύ πριν το δεις να υλοποιείται. Στο τέλος θα φανεί. Ο κόσμος δεν θέλει εξαγγελίες, θέλει να βλέπει αποτέλεσμα. Η κατεύθυνση που μας έχει δώσει ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης είναι ξεκάθαρη, κοιτάμε τη δουλειά μας, σεβόμαστε τον πολίτη, οργανώνουμε ό,τι παραλάβαμε και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Δεν είναι τίποτα εύκολο, αλλά όλα γίνονται όταν υπάρχει διάθεση και συνεργασία. Ό,τι γίνεται, το κάνουν άνθρωποι με δουλειά και με πίστη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Θα το έχετε διαπιστώσει ότι δεν ψάχνουμε το χειροκρότημα. Θέλουμε να βλέπουμε αποτέλεσμα, που είναι κι αυτό που μετράει στο τέλος. Τότε θα έχει νόημα και η κριτική και η αποτίμηση. Και τότε θα μιλήσει ο πολίτης.