Τοπικές Ειδήσεις

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Ελλάδα

Πάνω από εννιά ημέρες μαίνονται δεκάδες πυρκαγιές στη χώρα μας, με κάποιες από αυτές, όπως στη Ρόδο και την Κέρκυρα να είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτες, ενώ τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές στην Ανατολική και Δυτική Αττική, στην Κορινθία, την Αχαΐα, την Εύβοια καθώς επίσης ανοίγουν νέα μέτωπα σε
Λαμία, Μαγνησία κι άλλες περιοχές, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που υπέβαλε προ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, ορισμένα από αυτά μεγάληςφυσικής ομορφιάς, δεκάδες κατοικίες και επαγγελματικές μονάδες, καλλιέργειες, ζώα.Μέχρι στιγμής, καταγράφονται πέντε νεκροί από τις πυρκαγιές ανάμεσα τους και οι δύο χειριστές του Canadair που επιχειρούσε στην Κάρυστο και συνετρίβη.

Οι πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη, κατάκοποι, χωρίς τα αναγκαία μέσα. Είναι σημαντική η κινητοποίηση κατοίκων και εθελοντών, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν και πετυχαίνουν μόνοι τους, με δικά τους μέσα, την υπεράσπιση των κατοικιών και του περιβάλλοντος, την φροντίδα των ξένων επισκεπτών και των
οικογενειών τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αναφέρεται προσχηματικά στην κλιματική αλλαγή, τον άνεμο και τις υψηλές θερμοκρασίες αναζητώντας άλλοθι για να αποκρύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της και να καλύψει τις ευθύνες της γιατί δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κινδύνου των πυρκαγιών.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκές και προδιαγεγραμμένο έγκλημα για το οποίο ευθύνονται η ΕΕ, το αστικό κράτος και ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά που είναι προσανατολισμένοι στην υλοποίηση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» και στον τομέα της πολιτικής προστασίας δεν μπορεί να εξασφαλίσει πραγματική προστασία των ανθρώπινων ζωών, των δασών και των λαϊκών περιουσιών, όπως αποδεικνύεται στην πράξη.

Είναι έγκλημα διαχρονικό, αφού δεν υπάρχει πολιτική ουσιαστικής πρόληψης, παραμένουν τα δάση χωρίς καθαρισμό, αντιπυρικές ζώνες και δρόμους, υδατοδεξαμενές κ.α, είναι κραυγαλέα η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών.

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη των Δασαρχείων, στο πυροσβεστικό σώμα είναι κενές 4.500 θέσεις πυροσβεστών, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε οχήματα και άλλα σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα. Παραμένει για χρόνια διασπασμένη η πρόληψη από την καταστολή των πυρκαγιών.

Μεγάλο μέρος των αεροσκαφών που επιχειρούν είναι υπερήλικα και χρησιμοποιούνται πάνω από 45 χρόνια με τραγικές συνέπειες, τραγωδίες σαν αυτή της Καρύστου.

Οι δαπάνες για ουσιαστική πρόληψη των πυρκαγιών και για πυρόσβεση κατά κανόνα θεωρούνται κόστος και δεν είναι «επιλέξιμες» με βάση το κριτήριο του «κόστουςοφέλους» που διέπει τις πολιτικές της ΕΕ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται τόσο οι κυβερνητικές κατευθύνσεις για καθολική προσφυγή στην ιδιωτική ασφάλιση προς όφελος της κερδοφορίας των ασφαλιστικών ομίλων, όσο κι οι πενιχρές αποζημιώσεις στους πληγέντες, κι αυτές κουτσουρεμένες με μια σειρά κόφτες που αν κι εφόσον πιστωθούν σε ορισμένους πληγέντες εκταμιεύονται στο σύνολό τους μετά από πολλά χρόνια και τεράστιες καθυστερήσεις. Αντίθετα οι «πράσινοι» όμιλοι επιδοτούνται με
φαστ – τρακ διαδικασίες.

Όσο για την «ικανότητα της ΕΕ στην απόκριση στις κρίσεις», εάν σε ολόκληρη την ΕΕ υπάρχουν για χρήση από τον ευρωενωσιακό μηχανισμό «RescEU» μόλις 28 αεροπλάνα, εκ των οποίων τα 7 επιχειρούν μαζί με ορισμένους πυροσβέστες αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ερχόμενα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τί συμβαίνει πολύ περισσότερο όταν ξεσπούν κάθε χρόνο ταυτόχρονες πυρκαγιές σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα αυτές τις μέρες στην Ιταλία, την Πορτογαλία κ.α.

Αυτό που αποδεικνύεται από την κινητοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ είναι ότι διαιωνίζει την δεδομένη γύμνια των κρατών μελών σε προσωπικό και υποδομές πυροπροστασίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αναντικατάστατο ολοκληρωμένο σχεδιασμό δασοπροστασίας και
πυρόσβεσης σε κάθε χώρα.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα αιτήματα για:
– την κατεπείγουσα ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για αποζημιώσεις
100% σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές χωρίς όρους και προϋποθέσεις;
– να χρηματοδοτηθεί από ευρωενωσιακά κονδύλια που προέρχονται από κόπους και
θυσίες (και)του ελληνικού λαού (ανάμεσα τους το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ) η αποφασιστική
ενίσχυση με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό κι υποδομές η Πυροσβεστική, η
Δασική Υπηρεσία και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και πολιτικής
προστασίας, Υγείας, εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και άλλων
καταστροφών;».
26/07/2023 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου