Τοπικές Ειδήσεις

«Εμπλοκή» στην μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου στο ανακαινισμένο ακίνητο του πρώην Κτηματολογίου Ρόδου

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πλήρη και σύγχρονη αποκατάσταση του ετοιμόρροπου ακινήτου που στέγαζε τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου Ρόδου στο κέντρο της πόλης και η απόδοση του προς χρήση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την μεταστέγαση των υπηρεσιών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου και μια νέα εμπλοκή σημειώθηκε και αναμένεται να εκδηλωθεί άμεσα.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου που «σήκωσαν» το βάρος μιας ευθύνης που δεν τους αναλογούσε και ανέλαβαν το κόστος και τον κόπο εργασιών που όφειλε να είχε υλοποιήσει προ πολλού το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι υπηρεσίες του οποίου παρά τα έσοδα που εισπράττονται αδιαφορούν προκλητικά για την τύχη των ιστορικών ακινήτων στα οποία στεγάζονται δικαστικές υπηρεσίες στη Ρόδο, βρίσκονται συγκεκριμένα ενώπιον ενός νέου παράδοξου.
Ενώ ο Δήμος Ρόδου έχει διαθέσει τμήμα ακινήτου ιδιοκτησίας του στο παλαιό νοσοκομείο της Ρόδου και ανέλαβε το σχετικό κόστος και η Περιφέρεια σπατάλησε χρόνο, χρήμα και κόπο για την αποκατάσταση του Κτηματολογίου Ρόδου, διαπιστώνεται ότι το σχέδιο για την μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου δύσκολα θα υλοποιηθεί λόγω διαφωνίας τόσο των δικαστών όσο και του προσωπικού που το κρίνει ακατάλληλο!!
Ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ειδικότερα ότι έχουν υποβληθεί εγγράφως ενστάσεις ως προς την καταλληλότητα του ακινήτου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τίθενται θέματα που αφορούν στην πρόσβαση ΑΜΕΑ μέσω της εξωτερικής σκάλας, της μη ύπαρξης αναβατορίου και ασανσέρ για την μεταφορά δικογραφιών κ.α.
Σημειώνεται επίσης ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη καταγράφεται ενώ έχει «παγώσει» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η έκδοση νέας προκήρυξης για την μίσθωση ακινήτου για στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, έναντι αυξημένου τιμήματος και συγκεκριμένα ποσού ύψους 4.200 € τον μήνα παρότι δόθηκε έγκριση προς τούτο από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο νέος διαγωνισμός που θα έδινε λύση στο κτιριακό πρόβλημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου δεν θα προχωρήσει καθώς στις προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν και είναι πλέον η στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου στο ακίνητο του Κτηματολογίου Ρόδου.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέμενε την ολοκλήρωση της εργολαβίας για την αποκατάσταση του κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου
Σημειώνεται επίσης ότι από την 10η Σεπτεμβρίου 2019 η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου της οδού Αλ. Διάκου στο οποίο στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου έχει καλέσει εξωδίκως το Ελληνικό Δημόσιο να αποδώσει τη χρήση του σε προθεσμία ενός μηνός προειδοποιώντας ότι θα επιδιώξει δικαστικά την απόδοση του.
Εν πάση περιπτώσει το ακίνητο του Κτηματολογίου Ρόδου έχει αποκατασταθεί πλήρως.
Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «ΛΕΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.». Με τη με αρ. 11/2021 απόφαση της 3ης/1ο/08-03-2021 (ΑΔΑ: 9ΩΖΥ47ΛΞ-5ΩΥ) της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εγκρίθηκαν το1ο και 2ο πρακτικό της δημοπρασίας και η ανάθεση εκτέλεσης του ανωτέρω έργου στην Εργοληπτική Επιχείρηση «που πρόσφερε μέση τεκμαρτή έκπτωση 3,00% και συνολικό ποσό προσφοράς 572.597,59 € με Φ.Π.Α.
Το εργολαβικό συμφωνητικό υπεγράφη στις 06-04-2021 για το ποσό των 572.597,59 € εκ των οποίων ποσό 334.239,80 € για εργασίες, ποσό 60.163,16 € για δαπάνες Γ.Ε. & Ο.Ε.(18%), ποσό 59.160,44 € για απρόβλεπτες δαπάνες (15%), ποσό 8.000,00 € για απολογιστικές εργασίες χωρίς εργολαβικό όφελος, ποσόν 208,85 € για αναθεώρηση.
Επίσης προβλέπεται και ο ανάλογος Φ.Π.Α. 24% ποσού 110.825,34 €.
Η αρχική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ήταν 90 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή την σύμβασης ήτοι μέχρι 5/07/2021.
Δόθηκαν τέσσερις παρατάσεις εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που παρουσιάσθηκε στην μεταφορά του αρχείου του Κτηματολογίου στο νέο ακίνητο του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου.


Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου