Ιδιαίτερα καλοκαιρινό παρουσιάζεται το θέμα της έκθεσης οι «Λουόμενοι» του Δημοσθένη Γαλλή, με τις συνθέσεις του να είναι περιστασιακές, ανεπιτήδευτες και να έχουν τραβηχτεί απροειδοποίητα με τρόπο που μας παραπέμπουν στην πλούσια παράδοση του Ιμπρεσιονισμού του 19ου αιώνα. Η έκθεση του φωτογράφου θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στη Γαλλικό Κατάλυμα, στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου.

Όπως σημειώνει, ο ιστορικός τέχνης και φιλόλογος, Καρπούζης Στράτος «Οι αποτυπώσεις διαπνέονται από μουσικότητα και λυρισμό καθώς μας επιτρέπουν να ανακαλέσουμε παλαιές και ξεχασμένες μνήμες διακοπών, να ονειροπολήσουμε, αλλά και να στοχαστούμε πάνω στις στιγμές ξεγνοιασιάς που αφήσαμε να περάσουν ανεκμετάλλευτες».

Ο τρόπος σύλληψης μας πηγαίνει πίσω στην παράδοση του Ιμπρεσιονισμού του 19ου αιώνα, καθώς οι συνθέσεις του είναι αυθόρμητες και μεμονωμένες, αποτυπώνοντας οπτικές εντυπώσεις που δημιουργούν μία σκηνή  και όχι μια «πραγματική» αναφορά σε αυτή. Δε δανείζεται το ύφος του Ιμπρεσιονισμού αλλά τη χρονική στιγμή που αυτός υποδηλώνει, επιλέγοντας να παίξει φωτογραφικά με το καλοκαιρινό φως. Αυτή η χρονική στιγμή αποτελεί το σκαρίφημα του φωτογραφικού έργου του Γαλλή.

Η απουσία προσχεδιασμού τονίζει την αυθεντική αίσθηση που δίνει ο φωτογραφικός φακός για τους ανθρώπους και τα πράγματα. Πρόκειται για μια διαδικασία απόλυτα συνειδησιακή, που εμπεριέχει την αντανάκλαση του καλλιτέχνη στα ανώνυμα πρόσωπα, που όμως γίνονται συνώνυμα των εσωτερικών προβληματισμών του φωτογράφου. Η θολή αποτύπωση των προσώπων αναδεικνύει την κοινωνική μάσκα που φορούν οι συνάνθρωποί μας ακόμα και στις πιο ξέγνοιαστες στιγμές, όπως είναι αυτές των καλοκαιρινών διακοπών.

O Δημοσθένης Γαλλής γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου ζει και δημιουργεί. Αυτοδίδακτος φωτογράφος, υπηρετεί την τέχνη της φωτογραφίας για περισσότερα από 20 χρόνια. Έργα του βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του εκτίθεται μόνιμα στον ιστότοπο: www.dimosthenisgallis.com.

«Λουόμενοι» , Γαλλικό Κατάλυμα, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου, Από 22 -30 Σεπτεμβρίου, Ελεύθερη είσοδος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ