Τοπικές Ειδήσεις

Ο νέος λιμένας Σύμης μετονομάζεται σε «Λιμένας Σύμης Νεκτάριος Σαντορινιός»

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα την πρόταση για την ονοματοδοσία του λιμένα, σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ενέκρινε τη διαδικασία.
Με ομόφωνη απόφαση (71/2025), το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου προχωρά στην πρόταση μετονομασίας του νέου λιμένα Σύμης σε «Λιμένα Σύμης Νεκτάριος Σαντορινιός», προς τιμήν του εκλιπόντος πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η απόφαση, που υιοθετεί πρόταση του Δήμου Σύμης, αποτελεί φόρο τιμής σε έναν πολιτικό που ταυτίστηκε με την έννοια της νησιωτικότητας και της κοινωνικής φροντίδας.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός γεννήθηκε στη Ρόδο και καταγόταν από τη Σύμη. Εκλέχθηκε τρεις φορές βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπηρέτησε με πάθος ως υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η παρακαταθήκη του δεν περιορίζεται στις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, αλλά εκτείνεται σε μια σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων για τα νησιά.
Τον Νοέμβριο του 2017, η Σύμη επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, λιμάνι και δρόμους. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο νησί, συντονίζοντας την αντίδραση των τοπικών και κρατικών φορέων και φροντίζοντας για την άμεση χορήγηση αποζημιώσεων και την επιχορήγηση 1.500.000 ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών.
Ο Σαντορινιός ήταν από τους κύριους αρχιτέκτονες του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενός αναπτυξιακού εργαλείου που στόχευσε στη μείωση του κόστους μετακίνησης για τους νησιώτες και τις επιχειρήσεις. Με συνολική χρηματοδότηση 570 εκατομμυρίων ευρώ, το μέτρο στήριξε έμπρακτα τη νησιωτικότητα, όχι μόνο ως αντισταθμιστικό μηχανισμό, αλλά και ως πολιτική ισότητας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του:
• Ενισχύθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύμης με τον Πειραιά.
• Δημιουργήθηκε τμήμα πλοιάρχων στο ΕΠΑΛ Σύμης.
• Υποστηρίχθηκαν έργα ύδρευσης και βελτιώθηκαν οι υποδομές υγείας και εκπαίδευσης.
Ο Σαντορινιός υπήρξε ένας πολιτικός που «κατέβαινε στο πεδίο», ένας άνθρωπος που οι νησιώτες γνώρισαν όχι μόνο από τα έγγραφα και τις ομιλίες, αλλά από την παρουσία του δίπλα τους.
Ο Δήμος Σύμης, δια του δημάρχου Ελευθέριου Παπακαλοδούκα, εισηγήθηκε την ονοματοδοσία ως ελάχιστο δείγμα τιμής στον άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια και αγάπη το νησί του. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ενέκρινε την πρόταση και την αποστέλλει για την τελική έγκριση στους υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας.
Παράλληλα, προγραμματίζεται για τις 30 Αυγούστου 2025, ημερίδα/συμπόσιο με τίτλο «Νεκτάριος Σαντορινιός: Βιώσιμες πολιτικές για το μέλλον των νησιών», που θα εστιάσει στο έργο του και στις προοπτικές της νησιωτικότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου