Σε… γνώριμα νερά πλέει ξανά το Ε/Γ -Ο/Γ ΔΙΑΓΟΡΑΣ, το οποίο εκτελεί δρομολόγια στην άγονη γραμμή, προσεγγίζοντας και την Πάτμο.
Το Ε/Γ -Ο/Γ ΔΙΑΓΟΡΑΣ αποτελούσε ένα από τα τελευταία αποκτήματα της άλλοτε κραταιάς ΔΑΝΕ, που το 1979 ξεκίνησε με οράματα και υψηλούς στόχους… και σήμερα αποτελεί μια θλιβερή ανάμνηση στη θύμηση των Δωδεκανησίων.
Το «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», ξεκίνησε δρομολόγια για την καλοκαιρινή περίοδο με αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά για Μύκονο – Πάτμο – Άγιο Κήρυκο – Φούρνους Ικαρίας – Βαθύ Σάμου – Χίο – Μυτιλήνη – Λήμνο – Καβάλα. Το πέρασμά του ξανά από τα Δωδεκάνησα, φέρνει στο προσκήνιο ξεχασμένες μνήμες, από την περίοδο που η ΔΑΝΕ μεσουρανούσε και αποτελούσε το καμάρι των Δωδεκανήσιων.
Οι πιο παλιοί, στο λιμάνι της Πάτμου, κατά το πρώτο του ταξίδι για φέτος στο νησί, έφεραν στο μυαλό αναμνήσεις, γλυκές και πικρές, για τις προοπτικές με τις οποίες ξεκίνησε η Δωδεκανησιακή Ανώνυμος Ναυτιλιακή Εταιρεία και το «ναυάγιο» που τελικά δεν κατάφερε να αποφύγει, γράφοντας μαύρη σελίδα στη νεότερη ιστορία της Δωδεκανήσου.
Το πλοίο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», κατασκευάστηκε το 1989 στην Ιαπωνία, αγοράστηκε από τον επιχειρηματία κ. Γ. Σπανό, το 2000 και πήρε το όνομα Παναγιά Σκιαδενή. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ελλάδα το αγόρασε η ΔΑΝΕ Sea Lines και το μετέφερε στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, με το όνομα «ΛΙΝΔΟΣ». Λίγο πριν ξεκινήσει τα δρομολόγιά του μετονομάζεται σε «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» και ξεκινάει στα Δωδεκάνησα το καλοκαίρι του 2004. Μετά την πτώχευση της ΔΑΝΕ το πλοίο παρέμεινε παροπλισμένο στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το καλοκαίρι του 2006 οπότε και το αγόρασε η Blue Star Ferries.
Μετά από μία μίνι επισκευή στις 12 Αυγούστου 2006 το βάζει ξανά στα δρομολόγια της Δωδεκανήσου, στο χώρο όπου δοξάστηκε και επέστρεψε ξανά σήμερα, μέσω της προσέγγισης της Πάτμου. Το «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» έχει ολικό μήκος 141, 54 μέτρα, ολικό πλάτος 23 μέτρα, ναυπηγήθηκε το 1990 και έχει μεταφορική ικανότητα 1.260 επιβατών, 70 φορτηγών και 90 Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Η εταιρεία ΔΑΝΕ, λίγο πριν το «ναυάγιό» της διέθετε τρία σκάφη: το «ΡΟΔΟΣ», το «ΠΑΤΜΟΣ» και το «ΔΙΑΓΟΡΑΣ».
Το 2006, το σύνολο του ενεργητικού της Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας (ΔΑΝΕ Sea Line) απέκτησε η Blue Star Ναυτιλιακή ΑΕ, κατά τον πλειστηριασμό που διενεργήθηκε στη Ρόδο. Η αγορά εντάχθηκε στο πλαίσιο ενίσχυσης της εταιρείας στις γραμμές της Ακτοπλοΐας. Στο ενεργητικό της ΔΑΝΕ περιλαμβάνονταν τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΡΟΔΟΣ».
Το πλειστηρίασμα ανήλθε σε 15,4 εκατ. ευρώ και η σχετική οφειλή προς το ΝΑΤ ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολικό τίμημα 19,9 εκατ. ευρώ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ