Ειδήσεις

Η ΕΛΑΣ συμμετείχε σε διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, για απάτες με αεροπορικά εισιτήρια-Συλλήψεις και στο “Διαγόρας”

 

Η επιχείρηση έλαβε χώρα από 18 έως 22 Ιουνίου 2018, υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη συμμετοχή όλων των αερολιμένων της χώρας

 Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν (13) άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος είκοσι έξι (25) ατόμων, ενώ διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων αναφορικά με απατηλές συναλλαγές – εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο παγκόσμιας δράσης για την καταπολέμηση των απατών που διαπράττονται μέσω διαδικτύου με κάρτες πληρωμής στον τομέα των αερομεταφορών, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 18 έως και 22 Ιουνίου 2018 και υλοποιήθηκε από την EUROPOL, την INTERPOL και την AMERIPOL, με την υποστήριξη αστυνομικών Αρχών του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ενώ συμμετείχαν αστυνομικές αρχές σε περισσότερους από διακόσιους είκοσι έξι (226) αερολιμένες.

Υποστηρικτό ρόλο διαδραμάτισε η Eurojust, από κοινού με την Frontex, η οποία διέθεσε εκπροσώπους της σε είκοσι δύο (22) αεροδρόμια, ενώ στο πλαίσιο του έργου AIRCOP, συμμετείχαν αστυνομικές αρχές για πραγματοποίηση ελέγχων σε αερολιμένες χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι από αεροπορικές εταιρείες, διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία, συστήματα καρτών (card schemes), της πλατφόρμας «Perseuss» και της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), οι οποίοι συνεργάστηκαν για τον εντοπισμό ύποπτων για απάτη συναλλαγών-εκδόσεων αεροπορικών εισιτηρίων, την επιβεβαίωση αυτών ως απατηλών και την αποστολή των συλλεχθέντων πληροφοριών στις αστυνομικές Αρχές του αερολιμένα αναχώρησης του επιβάτη.

Συνολικά εντοπίστηκαν (334) ύποπτες συναλλαγές και συνελήφθησαν (141) άτομα,  ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη χώρα μας, η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές όλων των αερολιμένων της χώρας και διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, αναφορικά με ύποπτες συναλλαγές – εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου (fraud notifications).

 

Ως προς τα αποτελέσματα της επιχείρησης στη χώρα μας:

 

  • συνελήφθησαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου, στον Κρατικό Αερολιμένα Σαντορίνης, στον Κρατικό Αερολιμένα Κω και στον Κρατικό Αερολιμένα Μυτιλήνη (13) άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, για απάτη με υπολογιστή, χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς,
  • επίσης σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος (25) ατόμων και
  • λήφθηκαν (34) ειδοποιήσεις που αφορούσαν συναλλαγές-εκδόσεις αεροπορικών εισιτήριων που είχαν πραγματοποιηθεί με χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικών/χρεωστικών καρτών.

Οι ειδοποιήσεις αυτές αφορούσαν πτήσεις σε προορισμούς εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού και ειδικότερα αερολιμένες της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η Europol εφιστά τη προσοχή στους επιβάτες, δίνοντας τις κάτωθι συμβουλές:

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου