ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκλογές: ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 ακυρώνουν το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ για «κυβέρνηση ανοχής»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΣΙΠΡΑΣ
Μέγεθος γραμμάτων

Επέ­μει­νε από το Φό­ρουμ των Δελ­φών ο Αλέ­ξης Τσί­πρας στο σε­νά­ριο περί κυ­βέρ­νη­σης ψήφου ανο­χής, το­νί­ζο­ντας πως αν με νι­κη­τή τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στις πρώ­τες εκλο­γές της 21ης Μαΐου δεν επαρ­κεί αριθ­μη­τι­κά μια συ­νερ­γα­σία με το ΠΑΣΟΚ, τότε θα ζη­τη­θεί η ανοχή του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Το διπλό «προ­σκλη­τή­ριο» του Αλέξη Τσί­πρα απέ­κλει­σαν τόσο ο Δη­μή­τρης Κου­τσού­μπας όσο και ο Γιά­νης Βα­ρου­φά­κης.

Επι­μο­νή στην ψήφο ανο­χής

Του Αντώ­νη Αν­τζο­λέ­του

Το τοπίο για την κυ­βέρ­νη­ση ανο­χής επι­χεί­ρη­σε να ξε­κα­θα­ρί­σει ο Αλέ­ξης Τσί­πρας, καθώς έχει μπει εδώ και λίγες ημέ­ρες στο «εκλο­γι­κό λε­ξι­λό­γιο» και χρη­σι­μο­ποιεί­ται αρ­νη­τι­κά, όπως και το πρό­γραμ­μα «Δή­μη­τρα», από τους πο­λι­τι­κούς αντι­πά­λους του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Από το Φό­ρουμ των Δελ­φών τό­νι­σε πως η εναλ­λα­κτι­κή για τη χώρα είναι να υπάρ­ξει μια κυ­βέρ­νη­ση προ­ο­δευ­τι­κής συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ της Κου­μουν­δού­ρου –αν βγει πρώτη στις εκλο­γές– και της Χα­ρι­λά­ου Τρι­κού­πη. Εκτί­μη­σε πως «είναι εφι­κτό να βγαί­νουν τα κου­κιά», συ­μπλή­ρω­σε, ωστό­σο, πως αν η από­λυ­τη πλειο­ψη­φία δεν συ­μπλη­ρώ­νε­ται, τότε θα απευ­θυν­θεί στα μι­κρό­τε­ρα κόμ­μα­τα της Αρι­στε­ράς. Μι­λώ­ντας για το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 –για το οποίο δεν εμ­φα­νί­στη­κε βέ­βαιος πως θα είναι στη Βουλή– κα­τέ­λη­ξε: «Αν υπο­λεί­πο­νται 5-10 βου­λευ­τές για να έχου­με την πλειο­ψη­φία που χρεια­ζό­μα­στε, για να προ­χω­ρή­σου­με μπρο­στά σε ένα σχέ­διο προ­γραμ­μα­τι­κής σύ­γκλι­σης θα πρέ­πει να πά­ρουν την ευ­θύ­νη αν θα στη­ρί­ξουν αυτή την κυ­βέρ­νη­ση ή αν θα ανοί­ξουν τον δρόμο στον κ. Μη­τσο­τά­κη με απα­νω­τές εκλο­γές και με πε­ρι­πέ­τειες για τη χώρα να επα­νέλ­θει και να συ­νε­χί­σει όλα αυτά τα οποία έκανε τα τε­λευ­ταία τέσ­σε­ρα χρό­νια».

Με τη «στή­ρι­ξη» ο Αλέ­ξης Τσί­πρας εν­νο­εί την ανοχή που θα ζη­τη­θεί από τα δύο κόμ­μα­τα για τη μη πα­ρου­σία τους κατά τη διάρ­κεια της δια­δι­κα­σί­ας της ψήφου εμπι­στο­σύ­νης στη Βουλή, ώστε να πέσει ο πήχυς της απαι­τού­με­νης πλειο­ψη­φί­ας. Ακού­γο­ντας όλες τις τε­λευ­ταί­ες ανα­φο­ρές του Νίκου Αν­δρου­λά­κη, ο οποί­ος απο­κλεί­ει τη συ­γκυ­βέρ­νη­ση με το ΜέΡΑ25, ο τέως πρω­θυ­πουρ­γός επι­δί­ω­ξε ένα νέο άνοιγ­μα προς το ΠΑΣΟΚ, μειώ­νο­ντας πα­ράλ­λη­λα ση­μα­ντι­κά τον «ζω­τι­κό χώρο» που είχε δώσει στον πρώην υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών.

Αύριο ο Αλέ­ξης Τσί­πρας σε ει­δι­κή εκ­δή­λω­ση θα πα­ρου­σιά­σει το πρό­γραμ­μα του κόμ­μα­τός του. Μέσα σε αυτό το πε­ρι­βάλ­λον και με τον θό­ρυ­βο που έχει προ­κα­λέ­σει η συ­ζή­τη­ση για κλεί­σι­μο των τρα­πε­ζών από τον Γιάνη Βα­ρου­φά­κη, ο αρ­χη­γός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης επέ­λε­ξε να στεί­λει σαφές μή­νυ­μα στον γραμ­μα­τέα του ΜέΡΑ25 προ­κει­μέ­νου να κα­τα­λα­γιά­σει ο θό­ρυ­βος που έχει δη­μιουρ­γη­θεί. Δή­λω­σε, ανα­φο­ρι­κά με τις τρά­πε­ζες, πως «ανοί­γει ένα θέμα που δεν απα­σχο­λεί την ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία, δεν αφορά την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αφορά τις δικές του εμ­μο­νές». Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας και την ει­κό­να, στην αί­θου­σα ήταν ο Γιώρ­γος Χου­λια­ρά­κης που εκ­προ­σω­πού­σε το 2015 μια δια­φο­ρε­τι­κή σχολή σκέ­ψης και βρέ­θη­κε στο υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών μετά την απο­χώ­ρη­ση του κ. Βα­ρου­φά­κη.

Συ­νά­ντη­ση με Ντε Γκί­ντος

Η συ­νά­ντη­ση του τέως πρω­θυ­πουρ­γού στους Δελ­φούς με τον αντι­πρό­ε­δρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκί­ντος, όπου συ­ζη­τή­θη­καν σε θε­τι­κό κλίμα οι προ­ο­πτι­κές της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας, η πο­ρεία των επι­το­κί­ων και ο πλη­θω­ρι­σμός της Ευ­ρω­ζώ­νης, ήταν επί­σης μια καλή συ­γκυ­ρία για τον τέως πρω­θυ­πουρ­γό να επι­χει­ρή­σει να κλεί­σει μια κα­θό­λου ελ­κυ­στι­κή συ­ζή­τη­ση για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που τον απο­μα­κρύ­νει από τον με­σαίο χώρο στον οποίο στο­χεύ­ει. Στο παρά πέντε των εκλο­γών, βλέ­πο­ντας τη «ζημιά» που πάει να προ­κλη­θεί και την προ­σπά­θεια να ξυ­πνή­σουν μνη­μο­νια­κές μνή­μες που γέν­νη­σαν το αντι-ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ μέ­τω­πο, ο Αλέ­ξης Τσί­πρας επέ­λε­ξε να ανα­φερ­θεί και στην πε­ρί­ο­δο που ο κ. Βα­ρου­φά­κης ήταν υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών. «Αυτές οι θέ­σεις και οι από­ψεις για το νό­μι­σμα δεν μπο­ρούν να απο­τε­λέ­σουν αντι­κεί­με­νο δια­πραγ­μά­τευ­σης, ούτε καν συ­ζή­τη­σης. Και πρέ­πει να σας πω πως δεν απο­τέ­λε­σαν αντι­κεί­με­νο συ­ζή­τη­σης ούτε στις δύ­σκο­λες ημέ­ρες του 2015 και αυτός είναι και ένας από τους βα­σι­κούς λό­γους που απο­χώ­ρη­σε από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ο κ. Βα­ρου­φά­κης», ση­μεί­ω­σε.

Διπλό «όχι» από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25

Του Γιώρ­γου Μπουρ­δά­ρα

Ενα ισχυ­ρό, διπλό «όχι» τόσο για συμ­με­το­χή σε συ­γκυ­βέρ­νη­ση όσο όμως και για στάση ανο­χής απέ­να­ντι σε μια κυ­βέρ­νη­ση κοι­νο­βου­λευ­τι­κής μειο­ψη­φί­ας με κορμό τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ήταν χθες η απά­ντη­ση στις σχε­τι­κές προ­σκλή­σεις του κ. Αλ. Τσί­πρα από τους δύο εξ αρι­στε­ρών απο­δέ­κτες τους, Δημ. Κου­τσού­μπα και Γ. Βα­ρου­φά­κη.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σε τη­λε­ο­πτι­κή συ­νέ­ντευ­ξή του (ΕΡΤ) αρ­χι­κώς αμ­φι­σβή­τη­σε τον προ­ο­δευ­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα ενός κυ­βερ­νη­τι­κού σχή­μα­τος με τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, επι­κα­λού­με­νος τόσο την πε­ρί­ο­δο της πρω­θυ­πουρ­γί­ας του κ. Τσί­πρα («ήταν και η χει­ρό­τε­ρη κυ­βέρ­νη­ση που έφερε και το χει­ρό­τε­ρο μνη­μό­νιο όλων των επο­χών»), όσο και την αντι­πο­λι­τευ­τι­κή στάση ένα­ντι της κυ­βέρ­νη­σης της Ν.Δ. («Δεν ήταν αντι­πο­λί­τευ­ση ου­σια­στι­κά ο κ. Τσί­πρας. Ηταν ου­σια­στι­κά συ­γκυ­βέρ­νη­ση. Ψή­φι­σε το 50% των νο­μο­σχε­δί­ων»). Ερω­τη­θείς ει­δι­κό­τε­ρα για την προ­χθε­σι­νή το­πο­θέ­τη­ση του προ­έ­δρου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ περί ψήφου ανο­χής, ο κ. Κου­τσού­μπας ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά: «Εμείς κα­λού­με τον ελ­λη­νι­κό λαό κοι­τά­ζο­ντάς τον στα μάτια να μας ψη­φί­σει και κρι­τή­ριο ψήφου να είναι και η θέση μας ότι δεν πρό­κει­ται να στη­ρί­ξου­με, να μπού­με, να δεί­ξου­με ανοχή σε καμία τέ­τοια αντι­λαϊ­κή κυ­βέρ­νη­ση, όποιο πρό­ση­μο κι αν έχει, είτε ονο­μά­ζε­ται προ­ο­δευ­τι­κή, είτε ονο­μά­ζε­ται δη­μο­κρα­τι­κή, είτε ονο­μά­ζε­ται δήθεν ει­δι­κού σκο­πού και πάει λέ­γο­ντας».

Αντι­στοί­χως, ο κ. Βα­ρου­φά­κης σε ρα­διο­φω­νι­κή συ­νέ­ντευ­ξή του (Πρώτο Πρό­γραμ­μα), απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με το αν εν­δέ­χε­ται να δώσει ψήφο ανο­χής στον κ. Τσί­πρα, υπο­γράμ­μι­σε: «Ενα τε­ρά­στιο “όχι”. Δεν υπάρ­χει ανοχή. Υπάρ­χει Σύ­νταγ­μα και νόμοι και κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δια­δι­κα­σία. Μετά τις εκλο­γές συ­γκα­λεί­ται η Βουλή και έρ­χε­ται μια κυ­βέρ­νη­ση και ζη­τά­ει ψήφο εμπι­στο­σύ­νης. Εκεί δεν υπάρ­χει “παρών”. Στα νο­μο­σχέ­δια υπάρ­χει. Οταν έχεις ψήφο υπάρ­χει “ναι” ή “όχι”. Ο μόνος δρό­μος για να δεί­ξεις ανοχή είναι να μην προ­σέλ­θεις. Θα πάμε στη Βουλή και θα κα­τα­ψη­φί­σου­με όποια κυ­βέρ­νη­ση μας πα­ρου­σια­στεί». Και συ­μπλή­ρω­σε: «Ο κ. Τσί­πρας έκανε μια υπο­χώ­ρη­ση και είπε, εντά­ξει, να μας ανε­χτεί­τε. Ε όχι, δεν θα σας ανε­χτού­με. Καμία εμπι­στο­σύ­νη, καμία ανοχή».

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.