ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αρμενικές συμμορίες έσφαζαν τους Οθωμανούς», λέει προκλητικά ο Ερντογάν

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Ερντογαν

«Αρμε­νι­κές συμ­μο­ρίες, οι οποίες απο­τε­λού­νταν του­λά­χι­στον 150.000 έως 300.000 ανθρώ­πους, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν σφαγές στο τουρ­κικό έδαφος, είπε, σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Τούρκος Πρό­ε­δρος Ταγίπ Ερντο­γάν, στο τέλος της συνε­δρί­α­σης του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λίου

Κατά τον Τουρκο Πρόεδρο, «οι Αρμέ­νιοι συνερ­γά­στη­καν με ρωσικές δυνά­μεις ενα­ντίον των Οθω­μα­νών που «ανα­γκά­στη­καν να πάρουν προ­φυ­λά­ξεις»

«Μιλώ βάσει στοι­χείων, επέ­μεινε ο Ερντο­γάν, σε αντί­θεση με τον Μπάι­ντεν. Έχουμε πάνω από 1 εκα­τομ­μύ­ριο έγγραφα που σχε­τί­ζο­νται με τα γεγο­νότα του 1915 στα αρχεία μας. Ανα­ρω­τιέ­μαι πόσα έγγραφα έχουν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες»

Για τους εκτο­πι­σμέ­νους Αρμέ­νιους είπε ότι ακόμη και οι αμε­ρι­κα­νι­κές εκθέ­σεις εκτι­μούν ότι δεν ξεπερ­νούν τις 600.000 και πως ο πραγ­μα­τι­κός αριθμός τους είναι κατά πολύ μικρό­τε­ρος.

Νωρί­τερα, ο  Ερντο­γάν είχε χαρα­κτη­ρί­σει  «κατα­στρο­φικό» τον αντί­κτυπο της ανα­γνώ­ρι­σης της γενο­κτο­νίας των Αρμε­νίων από τον Μπάι­ντεν  και κάλεσε την Ουά­σιγ­κτον να πάρει πίσω την απόφασή της.

«Αυτά τα ζητή­ματα απο­φα­σί­ζο­νται από ιστο­ρι­κούς όχι από πολι­τι­κούς», είπε συμπλη­ρώ­νο­ντας αιχμηρά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοι­τά­ξουν τον εαυτό τους στον καθρέ­πτη.

Όπως ανέφερε η αντα­πο­κρί­τρια της ΕΡΤ στην Κων­στα­ντι­νού­πολη  η Τουρκία περί­μενε με κομμένη την ανάσα να ακούσει σήμερα τον πρόεδρο Ερντο­γάν. Για να ακούσει τι θα απα­ντή­σει στον Μπάι­ντεν για την κατη­γο­ρία της «γενο­κτο­νίας των Αρμε­νίων».

«Το κλίμα ήταν τετα­μένο και ο πρό­ε­δρος σε μεγάλο εκνευ­ρι­σμό. Μίλησε σε υψηλούς τόνους, κατη­γό­ρησε τη Δύση, τις ΗΠΑ ότι δεν γνω­ρί­ζουν τα πραγ­μα­τικά γεγο­νότα, μίλησε για ομα­δι­κούς τάφους τούρκων από σφαγές που έκαναν οι συμ­μο­ρίες Αρμε­νίων. Όμως και πάλι δεν έκοψε τους δεσμούς του με τις ΗΠΑ, ούτε ακύρωσε το ραντε­βού με τον Μπάι­ντεν τον Ιούνιο. Παρά τους υψηλούς τόνους έδειξε αδύ­να­μος να κάνει την οποια­δή­ποτε κίνηση κατά των Αμε­ρι­κα­νών, και της Δύσης, ενώ απέ­να­ντι του έχει μια αντι­πο­λί­τευση που τον επι­κρί­νει δρι­μύ­τατα για τους απε­ρί­σκε­πτους χει­ρι­σμούς του στην εξω­τε­ρική πολι­τική και μια οικο­νο­μία που παρα­παίει πλέον επι­κίν­δυνα”.

Την ίδια ώρα η οργή των Τούρκων δεν λέει να κοπάσει. Με σπαθιά και παρα­δο­σια­κές φορε­σιές Τούρκοι δια­μαρ­τύ­ρο­νται έξω από το Αμε­ρι­κα­νικό προ­ξε­νείο στην Άγκυρα. Κρατούν σημαίες της Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρίας και φωνά­ζουν συν­θή­ματα κατά των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών.

“Είναι μία επι­χεί­ρηση με την οποία θέλουν να στρι­μώ­ξουν την Τουρκία” λέει ο Αϊντίν Ερέν, κάτοι­κος της Άγκυρας.

Δια­δη­λώ­σεις και στην Κων­στα­ντι­νού­πολη με τον κόσμο να ζητά να φύγουν τα αμε­ρι­κα­νικά στρα­τεύ­ματα από τη βάση του Ιντσιρ­λίκ. Τα προ­ξε­νεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις παρα­μέ­νουν κλειστά.

Και ο Τούρκος υπουρ­γός Άμυνας κάνει λόγο για απα­ρά­δε­κτη δήλωση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου η οποία θα προ­κα­λέ­σει τριγ­μούς στις σχέσεις των δύο χωρών.

“Τα ιστο­ρικά γεγο­νότα δεν πρέπει να χρη­σι­μο­ποιού­νται ως μέσο δια­μά­χης και για ξεκα­θά­ρι­σμα λογα­ρια­σμών. Δεν πρέπει να πολι­τι­κο­ποιού­νται. Το να ανα­σύ­ρεις εχθρό­τη­τες από την ιστορία και να δημιουρ­γείς νέες είναι απα­ρά­δε­κτο και ανώφελο” ανέφερε ο υπ. Άμυνας, Χου­λουσί Ακάρ.

Η ανα­κοί­νωση του Τζο Μπάι­ντεν ήρθε σε μία ήδη δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως και για τον Τούρκο πρόεδρο με αρκετά προ­βλή­ματα και στο εσω­τε­ρικό.

«Η βαθιά οικο­νο­μική κρίση στην Τουρκία και η απο­μό­νωσή της στο διεθνές επίπεδο έχει δυνα­μώ­σει το χέρι του Μπάι­ντεν απέ­να­ντι στην Τουρκία» εκτιμά από την πλευρά του ο ανα­λυ­τής Τζεν­γκίζ Τσαντάρ.

Στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες Αρμέ­νιοι άκουσαν πάντως με ανα­κού­φιση την ανα­κοί­νωση του Τζο Μπάι­ντεν. Δηλώ­νουν πως γι’ αυτούς ήταν μια μορφή δικαί­ω­σης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.