Το σχέδιο για τα μέτρα χαλάρωσης θα ανακοινωθεί αύριο στις 6.30 από τον πρωθυπουργό, και οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

“Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας κυρίως σε σύγκριση και με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρίθηκε στο ότι οι πολίτες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα.

“Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Για να μη χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα”.

Στη συνέχεια τόνισε ότι “σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας”. Αλλά σκοπός ήταν να μπορέσουμε κάποια στιγμή “να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό όπως η πανδημία του κορονοϊού”.

Επισημαίνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα κυρίως ιδίως αφορά στην τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και των όποιων επιπλέον μέτρων μας υποδείξουν οι ειδικοί”.

Με την επισήμανση πως “δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε”, υπογράμμισε πως “το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας “η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα”. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου “το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας”.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι αρχίζει από σήμερα η καταβολή επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους. Έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 73.000 μακροχρόνια άνεργοι. Μέχρι τις 3 Μαϊου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχουν δοθεί τα 600 ευρώ στους επιστήμονες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα τίθενται σε λειτουργία τα ΑΤΜ στα ΚΥΤ ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών.

Σε ερώτηση για τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι θα υπάρχει εύλογη απόσταση στο άνοιγμα των βαθμίδων των σχολείων και για ανησυχίες των γονέων απάντησε: “Το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε αύριο θα δίνει απαντήσεις στα περισσότερα προβλήματα. Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες αλλά πολύ μεγάλη σημασία έχει η τήρηση κανόνων υγειινής & ασφάλειας”. Ως προς το πότε θα γίνει άρση της απαγόρευσης από νομό σε νομό και στα νησιά, ανέφερε ότι θα γίνει σταδιακά και παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Ερωτώμενος για καταγγελίες περί μη πληρωμής υπερωριών- εφημεριών σε γιατρούς & νοσηλευτές, ο κ. Πέτσας ανέφερε: “Έχουμε μια πρωτοφανή κρίση που απαιτεί να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς. Έχουμε προβλέψει αύξηση του ποσοστού εφημεριών. Υπάρχει η δυνατότητα κι άλλης νομοθετικής παρέμβασης”.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ