Με την δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παραδοσιακή παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού κλπ. Μετά το πέρας της παρέλασης, τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Δημαρχείου με το συγκεντρωμένο πλήθος να χειροκροτεί.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Κόκκινος και Γιάννης Φλεβάρης, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, η πρώην βουλευτής κα Μίκα Ιατρίδη που εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Γεώργιος Επιτήδειος κ.α.
Σημειώνεται πάντως, ότι ο κ. Δημήτρης Γάκης, για μία ακόμη φορά δεν θέλησε να ανεβεί στην εξέδρα των επισήμων και καθόταν μπροστά από αυτήν. Στα σκαλιά του Δημαρχείου εμφανίσθηκαν και πάλι οπαδοί της Χρυσής Αυγής, αναρτώντας πανό και ελληνικές σημαίες.
Οι δηλώσεις των πολιτικών εκπροσώπων και των τοπικών φορέων:
Δημήτρης Γάκης,
βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
«Σε λίγα χρόνια συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Ο ελληνικός λαός επέδειξε και σήμερα και εδώ στη Ρόδο και σε όλα τα νησιά ότι δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει αυτά τα 200 χρόνια. Είναι διατεθειμένος να υπερασπίσει την ελευθερία του με κάθε μέσο την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα. Τα 200 χρόνια θα γίνουν 1200… Αυτό ας το ακούσουν καλά και ας το λάβουν υπόψη οι γείτονές μας που το μόνο που κάνουν είναι να παλλικαρολογούν αγνοώντας την αγωνιστικότητα του λαού μας και το πάθος του για δικαιοσύνη, ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία»
Χαράλαμπος Κόκκινος-Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου
«Σήμερα τιμούμε την επανάσταση του ’21. Καλούμαστε, πιστοί στους αγώνες των προγόνων μας να διαφυλάξουμε την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα απ’ όποιον την επιβουλεύεται. Ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτεί επαγρύπνηση και εθνική ενότητα. Τούτη εδώ τη μέρα η σκέψη μας είναι κοντά στους δύο Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται άδικα κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης. Καλούμε την Τουρκία να τους ελευθερώσει άμεσα και συμπαραστεκόμαστε σε αυτούς και στις οικογένειές τους».
Γιάννης Φλεβάρης
–Αντιπεριφερειάρχης
«Μεταφέρω στους συμπατριώτες μας τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη μας, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος βρίσκεται στη Σύρο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.
Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα. Το νόημα της επανάστασης του ’21 είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Από τα Δωδεκάνησά μας, από τα ακριτικά μας νησιά, από τα σύνορά μας, τη Μεγίστη, τη Ρω δίπλα στις μικρασιατικές ακτές όπου κυματίζει η ελληνική σημαία έχουμε χρέος να βρισκόμαστε στη θέση μας δυνατοί για να είμαστε ελεύθεροι και δυνατοί. Η πατρίδα πρέπει να σταθεί δίπλα στα νησιά, να τα προστατεύει και να εμπεδώσει το αίσθημα δύναμης και ασφάλειας. Οι νησιώτες φυλάττουν Θερμοπύλες και εδώ θα παραμείνουν».
Γεώργιος Επιτήδειος-Ευρωβουλευτής Χρυσής Αυγής
«Αποτίσαμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες του 1821 οι οποίοι εις πείσμα των δεδομένων της εποχής τους, επαναστάτησαν και με τον ηρωικό αγώνα τους απελευθέρωσαν ένα μέρος του υποδούλου ελληνικού έθνους. Σήμερα, αντιμετωπίζοντας τον ίδιο προαιώνιο και επιθετικό εχθρό, περιμένουμε ώστε με την ευκαιρία της εορταζούσης Θεοτόκου μας να επαναλάβουμε το κατόρθωμα των προγόνων μας και να ολοκληρώσουμε το έργο το οποίο αυτοί άφησαν ημιτελές».
Φώτης Χατζηδιάκος,
δήμαρχος Ρόδου
«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα. Είναι ένας μεγάλος συμβολισμός αυτός της παλιγγενεσίας του έθνους. Καθίσταται δε επίκαιρος όσο ποτέ ο συμβολισμός αυτός καθώς τότε μία χούφτα άνθρωποι χωρίς όπλα, χωρίς χρήματα και με εμπορικά καράβια, κατάφεραν να τα βάλουν με το γίγαντα, την Οθωμανική αυτοκρτατορία. Πίστεψαν ότι έπρεπε να σώσουν την πατρίδα, διαφορετικά έπρεπε να πεθάνουν. Επειδή τα σύννεφα πυκνώνουν στην ευρύτερη περιοχή, επειδή οι φραστικές απειλές γίνονται όλο και πιο έντονες, αυτό το παράδειγμα μάς καθοδηγεί. Τα νησιά μας πρέπει να βρίσκονται πάντα σε επαγρύπνηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς όταν θέλει ένα έθνος να αποκτήσει την ελευθερία του, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Αυτές οι εκδηλώσεις και οι παρελάσεις μεταφέρουν στα νέα παιδιά αυτά τα μηνύματα, ώστε η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται ελεύθερη».
Μίκα Ιατρίδη, πρώην
βουλευτής
«Το μήνυμα της Παλιγγενεσίας του Έθνους, είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι νησιώτες συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας. Είμαστε εδώ, δυνατοί προκειμένου να συνεχίσουμε ό,τι κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Οι αξίες της οικογένειας, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, η επανάσταση, ο αγώνας καθίστανται έννοιες πιο επίκαιρες από ποτέ. Θα συνεχίσουμε να μεταλαμπαδεύουμε αυτές τις αξίες ως Έλληνες, ως Δωδεκανήσιοι, ως Ροδίτες στις επόμενες γενιές».

Ο Παν. Λαφαζάνης με δηλώσεις του από τη Ρόδο υπογράμμισε τα εξής:
«Ο ΦΠΑ που φτάνει το 24% εξουθενώνει αν δεν εξοντώνει την οικονομία των νησιών του Αιγαίου και έχει πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις στον Τουρισμό. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να υποκύπτει στις παράλογες πιέσεις της Τρόικας και να μη βλέπει τις καταστροφικές συνέπειες συντελεστών του ΦΠΑ, που προσομοιάζουν με υψηλούς μάλιστα συντελεστές φορολογίας κερδών και εισοδήματος. Επίσης, είναι ανάγκη να μειωθεί σημαντικά η τιμή της βενζίνης, η οποία ιδιαίτερα για μικρά νησιά, προσεγγίζει τα 2 ευρώ, με την ουσιαστική μείωση της υπέρογκης φορολογίας.
Γενικότερα θα έλεγα και για όλη την Ελλάδα, ότι ο ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ειδών πολυτελείας, πρέπει να είναι κάτω του διψήφιου ποσοστού, ενώ πρέπει να είναι μηδενικός για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσής, τα οποία συνιστούν είδη επιβίωσής για τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας μας .
Μια τέτοια μείωση συντελεστών του ΦΠΑ είναι ρεαλιστική και μπορεί μάλιστα να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα για το δημόσιο, αν συνδυαστεί με δραστική αυστηροποίηση των συνεπειών για την μη απόδοση του, η οποία πρέπει να επισύρει και την αυταπάγγελτη δίωξη.
Να σημειώσω επίσης ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν απειλούνται μόνο από τις επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας αλλά και από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη που συναντούν από τις κυβερνήσεις της Αθήνας.
Ειδικότερα θέλω να υπογραμμίσω την δραματική υστέρηση έως απουσία ιατρικού προσωπικού, ιδιαίτερα στα μικρά και πολύ μικρά νησιά.
Αυτήν την ώρα η άμεση κάλυψη όλων των αναγκών των νησιών ιδιαίτερα των μικρότερων σε ιατρικό προσωπικό αποτελεί επείγουσα ανάγκη η οποία θα σώσει ζωές».

Συγκινητική η παρέλαση του μοναδικού μαθητή στους Αρκιούς
Είναι μαθητής της τρίτης δημοτικού και μαζί με τα τρία αδέρφια του είναι οι μοναδικοί μαθητές του ακριτικού νησιού.
Στην παρέλαση του μοναδικού μαθητή παρευρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο σε Αρκιούς και Πάτμο.
Ο κ. Κουρουμπλής του έκανε δώρο ένα ποδήλατο και στον αδερφό του ένα tablet.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ