Ειδήσεις

«Τα πάντα ρει» με τα ψηφοδέλτια!

Tην παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ρόδου αναμένεται να υποβάλει σύντομα ο κ. Παύλος Τσίπρας, λόγω ασυμβίβαστου και κωλύματος εκλογιμότητας, που υφίσταται, εξαιτίας της συμμετοχής του στις προσεχείς δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό «Ρόδος – Δύναμη Πολιτών» του υποψηφίου δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την 24η Μαρτίου και ήδη σημειώθηκαν αντιδράσεις από αντίπαλα στρατόπεδα διότι μετείχε, παρά την υπαλληλική του ιδιότητα με το δήμο, σε περιοδείες του κ. Χατζηδιάκου.

Σύμφωνα συγκεκριμένα με το άρθρο 29 του Καλλικράτη δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικού διαμερίσματος ή τοπικοί σύμβουλοι και πάρεδροι, μεταξύ άλλων και Γενικοί Γραμματείς Δήμων και υπάλληλοι Δήμων ή Κοινοτήτων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου υπηρετούν, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, καθώς και υπάλληλοι των δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή ιδρυμάτων που έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι ίδιοι Δήμοι ή Κοινότητες, όπου υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Το κώλυμα που προβλέπεται παύει να υπάρχει, αν τα πρόσωπα στα οποία συντρέχει παραιτηθούν από τη θέση τους πριν από την ημέρα της ανακηρύξεως των υποψηφίων.
Η ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνει την 27η Απριλίου 2014.

Η παραίτηση επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον ειρηνοδίκη ή στον πρόεδρο πρωτοδικών, ο οποίος την υποβάλλει αμέσως στην αρχή που είναι αρμόδια να την αποδεχθεί. Η παραίτηση θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτή από την επίδοσή της και δεν μπορεί να ανακληθεί.

Ειδικές διατάξεις που απαγορεύουν την υποβολή ή την αποδοχή της παραίτησης των προσώπων που προβλέπει η παράγραφος 1 ή που περιορίζουν το δικαίωμά τους να παραιτηθούν ή την αρμοδιότητα της αρχής να αποδεχθεί την παραίτησή τους δεν θίγονται από τις διατάξεις αυτής της παραγράφου. Τα πρόσωπα της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 πρέπει επιπροσθέτως να μην έχουν υπηρετήσει στο Δήμο ή στην Κοινότητα που θα υποβάλουν υποψηφιότητα δύο (2) μήνες πριν τις εκλογές. Το πρώτο εδάφιο αυτής της παραγράφου δεν ισχύει για τους θρησκευτικούς λειτουργούς.

Δεν έχει βάση εξάλλου πληροφορία που θέλει τον κ. Δημήτρη Τσοπανάκη, να έχει ανάλογο κώλυμα λόγω της ιδιότητάς του, ως εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Η Γνώμη”.

Η εφημερίδα εκδίδεται συγκεκριμένα από το έτος 2009 από την εταιρεία “Υιοί Δημητρίου Τσοπανάκη ΟΕ” διαχειριστές της οποίας είναι οι γιοι του κ.κ. Σάββας και Λουκάς.
Ως εκ τούτου ο ίδιος δεν φέρεται ως εκδότης, ενώ δεν υφίσταται κώλυμα για τη συμμετοχή του στις εκλογές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία είχε συμβληθεί μετά από διαγωνισμό με τη ΔΕΥΑΡ για την ανάληψη του έργου της καταμέτρησης της κατανάλωσης νερού από συνδρομητές της.

Ο κ. Τσοπανάκης ήταν και παραμένει εξάλλου μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ και είχε εγκαίρως ενημερώσει με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει σχέση με την εβδομαδιαία εφημερίδα.

Δυσμενή σχόλια έχουν προκληθεί στο μεταξύ για το γεγονός ότι ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Στράτος Καρίκης παραμένει στη θέση του στο Δήμο Ρόδου, διεκπεραιώνοντας υποθέσεις της δημοτικής αρχής αν και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του.

Ανάλογα σχόλια γίνονται και για το γεγονός οι κ.κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Φώτης Χατζηδιάκος, συνεχίζουν να αποστέλλουν δελτία τύπου, προβάλλοντας το έργο τους στην Περιφέρεια αν και είναι υποψήφιοι.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» κ. Γιάννης Μαχαιρίδης θα παραχωρήσει σήμερα, Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014, στις 12.30, συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Περιφέρειας στη Ρόδο.
Κατά την συνάντησή του αυτή με τα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μαχαιρίδης θα ανακοινώσει τα ονόματα των υποψήφιων χωρικών αντιπεριφερειαρχών της παράταξης «Νότιο Αιγαίο- Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Ο ΜΠΕΝΕΤΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
Διαδοχικές επισκέψεις στη Σύρο είχαν, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μπενέτος Σπύρου, η υποψήφια χωρική αντιπεριφερειάρχης κ. Αννα Μαυρουδή και η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος από τη Νάξο κ. Χρ. Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου.

ΝΕΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Υποψήφιοι με την περιφερειακή παράταξη «Το Νότιο Αιγαίο Μπροστά», του κ. Γ. Χατζημάρκου, θα είναι και οι κ.κ.:
– Γεώργιος Δημήτριος Κουλλιάς, πράκτορας ΟΠΑΠ
– Γεώργιος Χατζαντώνης, επιχειρηματίας
– Νίκος Βενάκης, επιχειρηματίας
– Μιχάλης Μπαριανάκης, εργοδηγός
Υποψήφιοι με τη δημοτική παράταξη «Ρόδος, Πορεία Ανατροπής» του κ. Γ. Υψηλάντη θα είναι και οι κ.κ.:
– Ιωάννα Μαρίνου, ραδιοφωνική παραγωγός
– Κων/τινος Μενεγάκης, αγρότης
– Μιχαήλ Χαροκόπος, υπάλληλος ΔΕΗ
– Αντώνης Παπαβασιλείου, καθηγητής σωματικής αγωγής
Υποψήφια με την παράταξη του κ. Στράτου Καρίκη, θα είναι η κ. Αννα Κορρέ, εκπαιδευτικός.

Στο μεταξύ κυκλοφορούν φήμες σύμφωνα με τις οποίες η κ. Λίτσα Ροδίτη-Κρεμαστινού αποχωρεί από την παράταξη Καρίκη και προσχωρεί στην παράταξη Χατζηδιάκου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
• Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:
Είναι πολύ λογικό να έχουμε όλοι διαφορετικές προσεγγίσεις.
Υπάρχουν όμως όρια.
Οι επιθέσεις που δέχομαι, από συγκεκριμένο μέσο, ξεπερνούν κάθε όριο χυδαιότητας και αθλιότητας.
Τις αφήνω στην κρίση όλων.

• Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:
Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα συγκεκριμένης μερίδας του έντυπου αλλά και ηλεκτρονικού τοπικού τύπου, τα οποία καταφέρονται κατά υποψηφίων με ανοίκειο τρόπο υπερβαίνοντας τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, οφείλω να τονίσω για μια ακόμα φορά την κρυστάλλινη θέση της παράταξής μας και τη δική μου προσωπικά, ότι μας βρίσκουν αντίθετους.

Επισήμανα από την πρώτη στιγμή της αναγγελίας της υποψηφιότητάς μου αλλά και στην παρουσίαση των αρχών της παράταξής μας, την αναγκαιότητα διατήρησης του πολιτικού πολιτισμού σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως ταιριάζει στους πολίτες της Ρόδου.

Είναι επιβεβλημένο να επικρατήσει, το «μέτρον», η σύνεση και η λογική από όλες τις πλευρές, σεβόμενοι τους συνδημότες μας και τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Καταδικάζω άδικες και απαράδεκτες επιθέσεις προς τους ανθυποψηφίους μου απ΄όπου κι αν προέρχονται, και δεσμεύομαι να τηρήσω στο έπακρο την υπόσχεσή μου για υψηλό πολιτικό ήθος όχι μόνο μέχρι την ημέρα των εκλογών, αλλά καθ’όλη τη διάρκεια της δημοτικής μας θητείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου