Τοπικές Ειδήσεις

Συνέντευξη τύπου 12 συλλόγων ΔΕΠ

Την έντονη αντίδρασή τους στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εξέφρασαν οι Σύλλογοι Διδασκόντων από Πανεπιστήμια της χώρας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, με τηλεδιάσκεψη, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Οι Σύλλογοι ΔΕΠ, διατράνωσαν την θέση τους, κατά της παραβίασης του Συντάγματος και της αναθεώρησης του άρθρου 16 ενώ, κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση του κρατικού πανεπιστημίου και το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τους προηγούμενους νόμους και θα ενταθεί με το τωρινό νομοσχέδιο (όπως ανέφεραν και σε σχετικές ανακοινώσεις τους) δηλώνοντας κατηγορηματικά, ότι στέκονται αλληλέγγυοι στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος για «ένα πραγματικά Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο».
Οι 12 Σύλλογοι ΔΕΠ που συμμετείχαν είναι οι παρακάτω:
1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
3. ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑ
5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ
6. ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΑΠΘ
7. ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΔΕΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΕΛΜΕΠΑ)
9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΎ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
12. ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΑΙΓΑΙΟΥ
Για «συνταγματική εκτροπή» έκανε λόγο στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Κωνσταντίνα Ζορμπαλά.
«Βρισκόμαστε στην 7η εβδομάδα φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια της ψήφισης του ν/σ για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών και φοιτητριών μας, που παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, προχωράμε μαζί τους, διότι αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος αφού είναι και δικός μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επιχειρήθηκε και πάλι από κυβέρνηση της ΝΔ το 2006 – 2007 και τότε, ένα μεγαλειώδες φοιτητικό και πανεπιστημιακό κίνημα, κατάφερε να αποτρέψει όχι απλά την ίδρυσή τους, αλλά την συνταγματική αναθεώρηση στο σύνολό της. Αυτό που επιχειρείται με το ν/σ που φέρει τον παραπλανητικό τίτλο ‘Ενίσχυση του δημόσιου παν/μίου’ είναι κατ’ αρχήν η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου παν/μίου και με την ίδρυση ιδιωτικών παν/μίων, το πέρασμα μέρους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα χέρια των ιδιωτών. Ειδικότερα, όσον αφορά στα ιδιωτικά παν/μια, πρόκειται για ξεκάθαρη ‘συνταγματική εκτροπή’ αλλά ανεξάρτητα από αυτό (ακόμη κι αν ήταν συνταγματικό) η ίδρυση ιδιωτικών παν/μίων, αποτελεί οπισθοδρομική τομή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γιατί την υποβαθμίζει ενώ, η παράλληλη λειτουργία της με τα δημόσια παν/μια, επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της επιστήμης –γενικότερα.
Οι αρνητικές συνέπειες είναι μεταξύ άλλων: θα δημιουργήσουν συνθήκες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που καμία σχέση δεν έχουν με την ακαδημαϊκή ελευθερία, την κριτική και ελεύθερη σκέψη, με την ανάπτυξη της έρευνας, που αποτελούν στοιχεία του δημόσιου παν/μίου. Θα κάνουν το δημόσιο παν/μιο ακόμη πιο ταξικό και θα οδηγήσουν στην υποτίμηση των πτυχίων, στην υποβάθμιση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, στην εντονότερη εξάρτηση της εφαρμοσμένης έρευνας από το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Επιπλέον, η ίδρυσή τους, θα λειτουργήσει σε βάρος των παν/μίων της περιφέρειας: θεσμοθετείται ένας τρόπος εισαγωγής στα ιδιωτικά παν/μια με βαθμό εισαγωγής (την ελάχιστη βάση κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιασμένου επί 0,8).
Οι χαμηλές βάσεις εισαγωγής στα παν/μια σε μικρές πόλεις, θα λειτουργήσουν σε βάρος της περιφέρειας λόγω της απόστασης από την πρωτεύουσα. Επίσης, η λειτουργία των ιδιωτικών παν/μίων θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό φοιτητών στα παν/μια της περιφέρειας. Αυτό το είδαμε και μετά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυξήθηκε ο αριθμός των φοιτητών στις αστικές πόλεις με αποτέλεσμα, μετά την θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από την κυβέρνηση της ΝΔ, οι φοιτητές να μειωθούν σημαντικά στα περιφερειακά παν/μια. Θα φέρω ως παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου από 3800 φοιτητές που εισήχθηκαν το 2020, τον επόμενο χρόνο οι εισακτέοι μειώθηκαν σε 2300 (δηλ. μείωση του 40%). Αν λάβουμε υπόψη και τις μεταγραφές που αιτούνται οι φοιητές από τα περιφερειακά παν/μια προς τα κεντρικά, η κατάσταση γίνεται τραγική.
Στο Παν/μιο Αιγαίου που είναι σε έξι νησιά υπάρχουν πολλά προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα όπως τα πανάκριβα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η υποβάθμιση των δομών Υγείας, η υποβαθμισμένη φοιτητική μέριμνα, οι όχι επαρκείς φοιτητικές εστίες κ.ο.κ. θα δημιουργήσουν ακόμη δυσχερέστερες συνθήκες για την παραμονή των φοιτητών στα νησιά του Παν/μίου Αιγαίου.
Συνεπώς, η κυβέρνηση έχει στρατηγική επιλογή την ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου όπως η Υγεία, οι Συγκοινωνίες και η Ενέργεια. Επίσης, θέλει να κάνει σαφή κατηγοριοποίηση στα ταξικά κοινωνικά στρώματα με συνέπεια η μόρφωση, να μην είναι δικαίωμα για όλους. Εμείς, επαναλαμβάνουμε ότι η μόρφωση πρέπει να είναι δικαίωμα για όλους και να είναι δημόσια και δωρεάν».
Άπαντες οι εκπρόσωποι των συλλόγων κατέληξαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί κατά της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου με τα εξής αιτήματα να παραμένουν στην ατζέντα των διεκδικήσεων:
·Λέμε ΟΧΙ στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων
·Είμαστε ενάντια στην παραβίαση του Συντάγματος και την αναθεώρηση του άρθρου 16
·Καταγγέλλουμε την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση του Πανεπιστημίου και το αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τους προηγούμενους νόμους και θα ενταθεί με το τωρινό νομοσχέδιο
·Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος
·Διεκδικούμε ένα πραγματικά Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου