Συνεντεύξεις

Κ. Ταρασλιάς: «Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου αποτυπώνει την πραγματικότητα με σχέδιο και όραμα»

Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος της θητείας της η δημοτική αρχή Ρόδου θα έχει ολοκληρώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, εκφράζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Ταρασλιάς. Όπως αναφέρει: «Το διάστημα είναι αρκετό ώστε να γίνουν μεγάλα πράγματα, αρκεί κι εμείς να το επικοινωνήσουμε σωστά – Η παράταξη προχωράει ενωμένη, με διάλογο και με συντονισμό!»
Επίσης, δίνει απαντήσεις στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ενώ μιλάει και για την προετοιμασία του Δήμου Ρόδου, ενόψει της τουριστικής σεζόν.
• Κύριε Ταρασλιά, πώς μπορείτε να περιγράψετε την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου σήμερα; Μπορείτε να πείτε ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πούμε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, είναι πολύ καλά οργανωμένες κι έχουν σχεδιασμό σε όλα τα τμήματά του. Πραγματοποιούμε, ένα τεράστιο έργο στα τελευταία 2,5 χρόνια και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό.
Μπαίνουμε στον Μάρτιο μήνα και για πρώτη φορά, έχουμε ‘πραγματικά’ συνεχιζόμενα έργα τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί, έχουν γίνει δεσμεύσεις και προχωράμε. Αυτά, ανέρχονται στο ύψος των 20 εκ. ευρώ. Και θα σας πω, για ποιον λόγο αναφέρομαι σε αυτό το κομμάτι: διότι συνηθίσαμε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, να έχουμε ‘πλασματικούς’ προϋπολογισμούς οι οποίοι, το μόνο που έκαναν, ήταν να μεταφέρουν –τυπικά- στα τεχνικά προγράμματα, έργα, χωρίς αναλήψεις, χωρίς συμβασιοποιήσεις κ.λπ.
Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει καμία δημοτική κοινότητα η οποία να μπορεί να παραπονεθεί για την θητεία του Αντώνη Καμπουράκη ότι δεν είχε όλα τα απαραίτητα υλικά για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα έργα καθημερινότητας.
Είναι η πρώτη φορά που έχουν όλοι, χρώματα, σιδηρικά, ξυλεία, αγροτική οδοποιία, αδρανή υλικά και ο,τιδήποτε άλλο χρειάζεται ο πρόεδρος της εκάστοτε κοινότητας. Γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ περήφανοι. Και πρέπει να πούμε ότι εμείς, ως δημοτική αρχή, καταρτίσαμε έναν ‘πραγματικό’ και ουσιαστικό προϋπολογισμό που αποτυπώνει την πραγματικότητα, με σχέδιο και με όραμα.
• Τι απαντάτε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης -με αφορμή την αναμόρφωση του προϋπολογισμού- ότι δεν υπάρχει ρευστότητα;
Ο κ. Διακοσταματίου, θα πρέπει να ανατρέξει σ’ όλες εκείνες τις εισηγήσεις, οι οποίες έχουν γίνει στο παρελθόν και θα σας δώσω ένα παράδειγμα: το 2017, όπου ο χρηματο-οικονομικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε, έλεγε ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου, δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της οικονομικής δραστηριότητάς του, ότι ο τελικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός που ανερχόταν, τότε, στα 233 εκ. ευρώ –αν αφαιρεθούν οι ανείσπρακτες απαιτήσεις των ΠΟΕ κι επίσης, αν αφαιρεθεί το διαχρονικά υψηλό ταμειακό υπόλοιπο, τότε το πραγματικό ποσό του προϋπολογισμού είναι στα 101 εκ. ευρώ.
Συνεπώς, εκ του τελικού διαμορφωθέντος προϋπολογισμού, η εκτέλεση των 81 εκ. ευρώ, αποτελεί μόλις το 35% και δεν αποτυπώνει την πραγματική του εικόνα.
Αυτό είναι μια αλήθεια, αποτυπωμένη από τους ελεγκτικούς κρατικούς μηχανισμούς που αναφέρουν επακριβώς ποια ήταν η εικόνα.
Πρέπει να καταλάβουν οι κύριοι της αντιπολίτευσης, ότι δεν είναι εκπρόσωποι μεγάλων χρηματο-οικονομικών οργανισμών, όπως η… Stanley Morgan. Δουλειά του Δήμου δεν είναι να βάζει σε ένα…. πουγκί, χρήματα.
Τα χρήματα τα οποία εισπράττει από τον λαό, είναι ανταποδοτικά. Κι εδώ υπάρχουν δύο πράγματα: είτε οι ίδιοι, δεν είναι σε θέση να διαθέσουν τα χρήματα για να γίνουν έργα στον Δήμο, είτε οι ίδιοι δεν το καταλαβαίνουν –και δεν ξέρω, τελικά ποιο είναι το πιο επικίνδυνο από τα δύο.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάνουν πολιτική για την πολιτική.
Γνωρίζουν ότι εμείς δουλεύουμε με σύστημα και με οργάνωση. Εμείς δεν μπαίνουμε στην λογική όπως κάποιοι της αντιπολίτευσης που μιλούν για μακρο-οικονομία. Αυτό δηλαδή, μπορεί να προβλέψει την ενεργειακή κρίση την οποία, βιώνουμε αυτή την στιγμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κόστη; Βλέπουμε λοιπόν, ότι κάποιες αναλύσεις, γίνονται με μοναδικό σκοπό την επικοινωνία.
Προσωπικά, θεωρώ ότι θα ζήσουμε στο προσεχές μέλλον, μία πολιτική, η οποία δεν αφορά στην πραγματικότητα, αλλά μία λογική την οποία θέλουν να δείξουν στον κόσμο. Και θα πρέπει οι ίδιοι να αναρωτηθούν, για όλες εκείνες τις ‘πλασματικές’ εγγραφές που έκαναν, τελικά, με ποιον τρόπο πραγματοποιήθηκαν –αφού είχαν… ταμείο; Άρα, είτε δεν τις έκαναν, είτε κάτι άλλο συμβαίνει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας εξηγήσουν οι ίδιοι.
• Η κρίση του κορωνοϊού πόσο σας επηρέασε τελικά;
Η αλήθεια είναι ότι η κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, ενεργοποίησε ‘εργαλεία’ για τους δήμους τα οποία γνωρίζαμε ότι υπάρχουν αλλά δεν τα είχαμε αξιοποιήσει. Π.χ. η χρήση του διαδικτύου στις συναλλαγές του Δήμου, η χρησιμοποίηση μιας πολύ σωστής μηχανογράφησης, η απλούστευση διαδικασιών, αποτελούν εκσυγχρονισμό, ο οποίος βοηθά στην υλοποίηση του έργου κάνοντάς το πιο ευέλικτο.
• Η τελευταία διετία, ήταν δύσκολη από κάθε άποψη και σε όλα τα επίπεδα. Πώς είδατε την διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την δημοτική αρχή;
Οι αριθμοί, και πάλι, αποτυπώνουν την αλήθεια για τον Δήμο Ρόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναγνωριστεί πως είμαστε ο δεύτερος δήμος πανελλαδικά, ο οποίος διέθεσε τα περισσότερα κονδύλια για την διαχείριση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα. Αυτό από την μία, μας ικανοποιεί και από την άλλη, μας κάνει να νιώθουμε πιο υπεύθυνοι απέναντι στους συμπολίτες μας. εμείς εξάλλου, οφείλαμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να κάνουμε ό,τι μπορούμε καθώς η επισκεψιμότητα του νησιού μας, εξαρτάται από το γεγονός πως η επιδημιολογική κατάσταση πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Είναι κομμάτι της οικονομίας μας και μία συνετή διοίκηση, οφείλει να το λαμβάνει υπόψη της. Κι αυτό πράξαμε.
• Για φέτος τι σχεδιάζετε ως δημοτική αρχή;
Θεωρούμε ότι φέτος, θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον Τουρισμό που θα μας δώσει την δυνατότητα να ανακάμψουμε. Θέλω να πιστεύω ότι τα γεγονότα που βιώνουμε αυτή την περίοδο με την Ουκρανική κρίση, δεν θα μας επηρεάσουν. Σε κάθε περίπτωση, η Ρόδος κάνει την προετοιμασία της για να υποδεχτεί την νέα τουριστική σεζόν από κάθε άποψη.
• Φέτος όμως, θα είναι και μια χρονιά – πρόκληση για τον Δήμο Ρόδου. Θα πρέπει να μπουν σε τάξη κάποια πράγματα όπως έχει ειπωθεί, όπως η καθαριότητα, η καθημερινότητα κ.λπ.
Είναι πρωτοποριακό το γεγονός πως ο Δήμος Ρόδου ήταν ο πρώτος ΟΤΑ, που έκανε χρήση της συμφωνίας – πλαίσιο. Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Αφορά στην εναρμόνιση με κοινοτικές οδηγίες για να διευκολυνθούν οι προμήθειες στο δημόσιο ήδη από το 2014. Αυτός ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, δίνει την δυνατότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, να έχουμε κλείσει συγκριμένες τιμές, αναδόχους κ.λπ. χωρίς όμως να είσαι υποχρεωμένος κάθε χρόνο να εκτελείς το ίδιο έργο. Σου δίνει τη δυνατότητα να μπορείς να επιλέγεις όποιον θέλεις και για όσο έργο χρειάζεσαι. Κάθε χρόνο, γίνονται εκτελεστικές συμβάσεις, οι οποίες βλέπουν τις ανάγκες και της επόμενης περιόδου. Ακόμη και το ποσό που έχει τεθεί, πέρα από όποιες εκπτώσεις θα γίνονται θα κινούνται μόνον βάση των αναγκών που υπάρχουν. Αυτό αφορά και στην καθαριότητα και στο πράσινο. Ζούμε μια περίοδο με πολύ καινούργια πράγματα. Έχουν βρεθεί οι ανάδοχοι για εφτά μήνες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα μεγάλο έργο και σημαντικό για την περιοχή μας και τους πολίτες μας.
• Για να κλείσουμε. Του χρόνου, είναι ‘έτος εκλογών’. Πιστεύετε ότι η δημοτική αρχή, θα έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά που είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης;
Θα έχουμε ολοκληρώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Παρ’ όλο που είχαμε την ατυχία να χάσουμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (και να μην έχουμε κάνει έργα ‘βιτρίνας’) πολλά από τα έργα που προχωρούν, θα ολοκληρωθούν. Είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς καθώς αρκετά από αυτά, αποτελούν και επιθυμία του ροδιακού λαού. Το διάστημα είναι αρκετό ώστε να γίνουν μεγάλα πράγματα, αρκεί κι εμείς να το επικοινωνήσουμε σωστά.
Η παράταξη προχωράει ενωμένη, με διάλογο και με συντονισμό!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου