Ειδήσεις

ΣτΕ: Συνταγματικός ο ΦΑΠ, που έγινε ΕΝΦΙΑ, που θα γίνει ΦΜΑΠ

Συνταγματικός ειναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και ο τρόπος υπολογισμού του για το έτος 2010, αφού τα επόμενα χρόνια μετονομάστηκε, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του, έγινε ΕΝΦΙΑ και προσεχώς Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε πιλοτική απόφασή της, σχετικά με το σύστημα επιβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβλήθηκε με το νόμο 3842/2010.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή φορολογούμενου ο οποίος ζητούσε να ακυρωθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ φυσικών προσώπων των ετών 2011 και 2012 κρίνοντας τον επίμαχο φόρο συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 532/2015 απόφασή τους έκριναν ότι για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας λαμβάνονται υπόψη γενικά και αντικειμενικά κριτήρια (τιμές εκκίνησης, επιφάνεια ακινήτου, κ.λπ.), ενώ προβλέπονται απαλλαγές από το φόρο για μη εκμεταλλεύσιμα ακίνητα, αφορολόγητο πόσο μέχρι 200.000 ευρώ, κ.λπ.

Όπως τονίζεται στην απόφαση η επιβολή του ΦΑΠ «δεν υπερβαίνει τα όρια της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη» να διαμορφώνει το φορολογικό σύστημα και να καθορίζει τον ενδεδειγμένο τρόπο φορολογήσεως διαφόρων κατηγοριών φορολογικών στοιχείων και επομένως δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις.

Επιπλέον, οι δικαστές απαντώντας στις αιτιάσεις του φορολογούμενου που κατέθεσε προσφυγή επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει φορολογική εξομοίωση του ψιλού κυρίου του ακινήτου με τον επικαρπωτή καθώς “η φορολογική επιβάρυνση του ψιλού κυρίου με τον ΦΑΠ είναι μειωμένη σε σχέση με εκείνη του επικαρπωτή”.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου