ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πυρά» Τσακαλώτου κατά ΔΝΤ: Δεν μπορείς να ζητάς νομοθέτηση μέτρων για μετά τρία χρόνια

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Τσακαλώτος

Την απαί­τηση του ΔΝΤ να νομο­θε­τη­θούν προ­κα­τα­βο­λικά μέτρα παρα­δέ­χτηκε ο ΥΠΟΙΚ. Την χαρα­κτή­ρισε εκτός ευρω­παϊ­κού πλαι­σίου και έκανε λόγο για «πρω­το­βου­λίες». Υπάρχει υπε­ρα­πό­δοση σε δημο­σιο­νο­μικά και ανά­πτυξη, τόνισε.

Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα αυτό της απαί­τη­σης του ΔΝΤ να νομο­θε­τή­σουμε μέτρα για μετά το 2018, παρα­δέ­χτηκε ο Ευκλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος.

Αυτό απαιτεί να το «ξανα­σκε­φτούμε». Είναι απα­ραί­τητο γιατί πρώτον υπάρχει υπε­ρα­πό­δοση. Κάθε φορά που υπε­ρα­πο­δί­δουμε η πιθα­νό­τητα να χρεια­στούν μέτρα μειώ­νε­ται.

Ο δεύ­τε­ρος λόγος είναι γιατί πηγαί­νει πολύ πιο πέρα απ’ αυτό που χρειά­ζε­ται η δημο­κρα­τική κουλ­τούρα. Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα να νομο­θε­τή­σει για δυο ή τρία χρόνια αργό­τερα για το τι θα κάνει τότε. Είναι μια απαί­τηση που πηγαί­νει πολύ πιο πέρα από ευρω­παϊκό πλαίσιο και τη δημο­κρα­τία.

Θα υπάρ­ξουν πρω­το­βου­λίες από εδώ και πέρα για να καλυ­φθεί το κενό και νομίζω ότι δεδο­μέ­νου ότι όλοι θέλουν λύση μπο­ρούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπι­στο­σύ­νης.

Τα σημεία σύγκλι­σης

Η Ελλάδα δεν απα­σχό­λησε μεγάλο μέρος του σημε­ρι­νού Eurogroup. Είχαμε συνα­ντή­σεις πριν τη σημε­ρινή συνε­δρί­αση όπου βρήκαμε κοινό έδαφος. Το πρώτο σημείο είναι το γεγονός ότι η ανά­πτυξη είναι μεγα­λύ­τερη απ’ όσο κανείς φαντά­ζο­νταν.

Περι­μέ­νουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι καλύ­τερο από το δεύτερο και το τρίτο και το ΑΕΠ για την χρονιά να είναι σε θετικό πρόσημο ενώ όλοι προ­έ­βλε­παν ύφεση.

Δεύτερο όλοι συμ­φώ­νη­σαν ότι η δημο­σιο­νο­μική απόδοση είναι εντυ­πω­σιακή. Είχαμε στόχο πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 0,5% και όλα δεί­χνουν ότι θα έχουμε γύρω στο 2% του ΑΕΠ.

Το τρίτο επίπεδο συμ­φω­νίας, που όμως δεν είναι γεγονός αλλά εκτί­μηση είναι ότι δεδο­μέ­νης της παρα­πάνω εικόνας είναι πολύ σημα­ντικό να κλεί­σουμε το συντο­μό­τερο δυνατό σε όλα τα θέματα: την αξιο­λό­γηση, το χρέος, το δημο­σιο­νο­μικό ποτάμι μετά.

Όλοι όσοι πήραν το λόγο, είτε στις συνα­ντή­σεις προ του Eurogroup είτε στη συνε­δρί­αση αυτού, τόνισαν πόσο σημα­ντι­κός είναι ο παρά­γο­ντας χρόνος και ότι θα πρέπει να κατα­λή­ξουμε σύντομα σε λύση, σημεί­ωσε.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.