ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάτη: 30χρονος «σάρωσε» 1.500 πιστωτικές & τις φέσωσε με 8 χιλιάρικα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
κάρτα-διαδίκτυο

Δικο­γρα­φία κακουρ­γη­μα­τι­κού χαρα­κτήρα σχη­μα­τί­στηκε σε βάρος 30χρονου, ο οποίος συνε­λή­φθη, κατη­γο­ρού­με­νος για τα αδι­κή­ματα της απάτης με υπο­λο­γι­στή και πλα­στο­γρα­φίας κατ’ εξα­κο­λού­θηση, καθώς και για παρά­βαση των δια­τά­ξεων για την προ­στα­σία του ατόμου από την επε­ξερ­γα­σία δεδο­μέ­νων προ­σω­πι­κού χαρα­κτήρα.

Η διε­ρεύ­νηση της υπό­θε­σης, η οποία εξι­χνιά­στηκε από τη Διεύ­θυνση Δίωξης Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος, ξεκί­νησε ύστερα από καταγ­γε­λία εκπρο­σώ­που εται­ρείας, που δια­τη­ρεί ηλε­κτρο­νικό κατά­στημα, σύμφωνα με την οποία, τον Οκτώ­βριο του 2016 πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε απατηλή ηλε­κτρο­νική αγορά προ­ϊ­ό­ντων, με χρήση πιστω­τι­κής κάρτας, τα στοι­χεία της οποίας είχαν υπο­κλα­πεί από τον κάτοχό της.

Μετά από έρευνα της Δίωξης Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος, ταυ­το­ποι­ή­θηκε ο δράστης, ενώ παράλ­ληλα δια­πι­στώ­θηκε η εμπλοκή του σε πλήθος απα­τη­λών συναλ­λα­γών – παραγ­γε­λιών, από διάφορα ηλε­κτρο­νικά κατα­στή­ματα της χώρας.

Ο 30χρονος, εκμε­ταλ­λευό­με­νος τη θέση εργα­σίας του σε επι­χεί­ρηση, υπέ­κλεψε το σύνολο του πελα­το­λο­γίου, με τα στοι­χεία των πιστω­τι­κών καρτών, για το διά­στημα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμ­βριο του 2016.

Από τον Αύγου­στο έως το Νοέμ­βριο του 2016, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τα στοι­χεία των καρτών, πραγ­μα­το­ποί­ησε, είτε ο ίδιος, είτε χρη­σι­μο­ποιώ­ντας παρέν­θετα πρόσωπα, 40 απα­τη­λές συναλ­λα­γές – παραγ­γε­λίες προ­ϊ­ό­ντων, συνο­λι­κής αξίας, του­λά­χι­στον 8.000 ευρώ.

Οι συναλ­λα­γές αυτές αφο­ρού­σαν κυρίως αγορά περι­φε­ρεια­κών ειδών και εξαρ­τη­μά­των ηλε­κτρο­νι­κών υπο­λο­γι­στών.

Όσον αφορά στα παρέν­θετα πρόσωπα, εξα­κρι­βώ­θηκε ότι ο δράστης χρη­σι­μο­ποιούσε τους λογα­ρια­σμούς σε διάφορα ηλε­κτρο­νικά κατα­στή­ματα της χώρας, του­λά­χι­στον τριών ατόμων, τα οποία προη­γου­μέ­νως είχε εξα­πα­τή­σει για να απο­κτή­σει τα στοι­χεία σύν­δε­σης.

Σε έρευνα που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στο σπίτι του, παρου­σία δικα­στι­κού λει­τουρ­γού, βρέ­θη­καν και κατα­σχέ­θη­καν, μεταξύ άλλων, περίπου 900 αρχεία με προ­σω­πικά Ελλήνων και αλλο­δα­πών, στα οποία περιέ­χο­νται, μεταξύ άλλων, και τα στοι­χεία των πιστω­τι­κών τους καρτών, περι­φε­ρειακά είδη και εξαρ­τή­ματα ηλε­κτρο­νι­κών υπο­λο­γι­στών.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, ο αριθμός των καρτών που φέρεται να έχει υπο­κλέ­ψει ο δράστης, ανέρ­χε­ται σε περίπου 1.500, ενώ εκτι­μά­ται ότι τα αρχεία που βρέ­θη­καν αφορούν σε του­λά­χι­στον 1.900 άτομα.

Ο 30χρονος, με τη δικο­γρα­φία που σχη­μα­τί­στηκε σε βάρος του, οδη­γή­θηκε στον αρμόδιο εισαγ­γε­λέα, ο οποίος τον παρέ­πεμψε σε τακτικό ανα­κριτή, ενώ συνε­χί­ζο­νται οι έρευνες για την εξα­κρί­βωση του εύρους της παρά­νο­μης δρα­στη­ριό­τη­τάς του.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.