Ειδήσεις

Διευκρινίσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν (σελίδα κοινωνικής δικτύωσης) και αναδημοσιεύτηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο της Ρόδου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Α.Δ.Α.) ενημερώνει όλους τους κατοίκους της Ρόδου για τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Δασικής Υπηρεσίας και της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου:

• Μετά την πυρκαγιά της 28ης Αυγούστου 2012, που έκαψε 2.920 στρέμματα δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, μεταξύ των οποίων και σχεδόν ολόκληρο το Πάρκο των ελαφιών άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις έγινε αποτύπωση και κήρυξη των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων.

• Άμεσα επίσης συντάχτηκε Πίνακας Υλοτομίας ο οποίος αφού Θεωρήθηκε και Εγκρίθηκε έγινε η απόληψη του ξυλώδους όγκου (δόθηκε κατά το έτος 2012 και 2013 στους κατοίκους της περιοχής δωρεάν για ατομικές ανάγκες θέρμανσης των οικογενειών τους) με την παρουσία και επίβλεψη των οργάνων της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας (αριθ. πρωτ. 44192/4650/27-09-2012).

• Για την έκταση ισχύει απαγόρευση βοσκής, σύμφωνα με την Δασική νομοθεσία και οι παραβάτες παραπέμπονται αρμοδίως. (Δυστυχώς το φαινόμενο της αδέσποτης βόσκησης έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στο νησί της Ρόδου, με δυσμενέστατες επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στις αγροτικές καλλιέργειες). Διευκρινίζεται ότι η σύλληψη των αδέσποτων ζώων και η εκποίησή τους δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας.

• Από την πρώτη κιόλας χρονιά, μετά την πυρκαγιά, συντάχτηκε μελέτη αποκατάστασης της περίφραξης (αριθ. πρωτ. 6082/05-10-2012) και ζητήθηκε η χρηματοδότησή της από το Πράσινο Ταμείο (αριθ. πρωτ. 377/25-01-2013 και αριθ. πρωτ. 2236/08-05-2013). Η Κεντρική Δασική Υπηρεσία (ΥΠΕΚΑ) παρέπεμψε το θέμα στον Κρατικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό της Απ. Διοίκησης, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να καλύψει όλο το ποσό που απαιτείτο, εντός του έτους 2013.

• Πρόσφατα επικαιροποιήθηκε η μελέτη και εντάχθηκε στο ετήσιο πρόγραμμα έργων και εργασιών της Διεύθυνσης Δασών για το 2014, το οποίο υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο (αριθ. πρωτ. 79292/3831/09-01-2014).

• Παράλληλα συντάσσεται μελέτη αναδάσωσης προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες, μετά την αποκατάσταση της περίφραξης και την απομάκρυνση των αιγών από το χώρο.

• Ύστερα από πολλές αυτοψίες αρμοδίων υπαλλήλων στον πάρκο, διαπιστώθηκε ότι δεν είναι ενδεδειγμένη η κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους (ισχυρές κλίσεις και σαθρά-χαλαρά εδάφη που καθιστούν απαγορευτική την κατασκευή τους) και δευτερευόντως λόγω μη ύπαρξης κατάλληλου και σε αρκετή ποσότητα ξύλου για την κατασκευή τους.

• Αποτελεί πάγια ετήσια εργασία η αποκατάσταση της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου, το οποίο είναι χωμάτινο και συνήθως καταστρέφεται από τις χειμερινές βροχοπτώσεις.
Σε κοινή δήλωσή τους η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων κ. Νίκος Θεοδωρίδης επεσήμαναν: «Με το αναμφισβήτητο αίσθημα καθήκοντος που αποδεδειγμένα διακατέχει τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας της Α.Δ.Α. όσον αφορά τις συνέπειες της πυρκαγιάς στο φυσικό περιβάλλον του Πάρκου Ελαφιών του Αγίου Σουλά και δεδομένου ότι εξ αρχής ήταν δικό της έργο και ιδέα, προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων τις οποίες και θα διεκπεραιώσει. Δεν θα πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η αποκατάσταση του δασικού περιβάλλοντος απαιτεί μεγάλο βάθος χρόνου και ότι επιβάλλεται η επαγρύπνηση όλων προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια καταστροφικά φαινόμενα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου