Ειδήσεις

«Μειωμένες οι εξισωτικές αποζημιώσεις κατά 65% για τους κτηνοτρόφους της Δωδεκανήσου»

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει διαρκώς καινούργια δείγματα γραφής για το πως εννοεί τη νησιωτική πολιτική στον πρωτογενή τομέα. Η αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους των νησιών και των δυσπρόσιτων περιοχών, σημαίνει μείωση έως και 65% των ποσών που ελάμβαναν μέχρι και το 2015», επισημαίνει σε Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι: «μέχρι το 2015 η εξισωτική αποζημίωση δινόταν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους των δυσπρόσιτων νησιωτικών και ορεινών περιοχών, ως αντιστάθμισμα των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς προϊόντων αλλά και των ιδιαιτεροτήτων που συνδέονται με τις δυσπρόσιτες περιοχές (δυσκολίες πρόσβασης κ.ο.κ).

Η αλλαγή των κριτηρίων στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη για τους κτηνοτρόφους των μικρών νησιών αλλά και των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών. Όλα αυτά, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει επιβάλλει μέτρα όπως οι φορολογικές επιβαρύνσεις με την αύξηση του ΦΠΑ και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Ο κ. Κόνσολας ζητά την εκ νέου διαφοροποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους των μικρών νησιών και των δυσπρόσιτων περιοχών, προκειμένου να μη μειωθεί το ήδη πενιχρό εισόδημά τους, αλλά και μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές,

Tο πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

 

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη και άνιση αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων νησιωτικών περιοχών στην καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Μέχρι το 2015 η εξισωτική αποζημίωση δινόταν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους των δυσπρόσιτων νησιωτικών και ορεινών περιοχών, ως αντιστάθμισμα των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς προϊόντων αλλά και των ιδιαιτεροτήτων που συνδέονται με τις δυσπρόσιτες περιοχές (δυσκολίες πρόσβασης κ.ο.κ).

Η αλλαγή των κριτηρίων στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη για τους κτηνοτρόφους των μικρών νησιών, αλλά και των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών. Η συντριπτική τους πλειοψηφία διαπίστωσε ότι υπάρχει τεράστια μείωση στα ποσά της εξισωτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν, η οποία υπερβαίνει το 65 % σε κάποιες περιπτώσεις.

Όλα αυτά, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει επιβάλλει μέτρα, όπως οι φορολογικές επιβαρύνσεις με την αύξηση του ΦΠΑ και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κτηνοτρόφοι στα μικρά νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές, κάλυπταν μέσα από την εξισωτική αποζημίωση τις υποχρεώσεις τους προς το Κράτος αφού το εισόδημά τους δεν επαρκεί και διαρκώς συρρικνώνεται.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
  2. Εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η διαφοροποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους των μικρών νησιών και των δυσπρόσιτων περιοχών.
  3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να αντισταθμιστεί η απώλεια του εισοδήματος αυτών των ανθρώπων για το 2016, που επλήγησαν από την αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση της εξισωτικής αποζημίωσης;

 

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου