Τοπικές Ειδήσεις

Εντονη παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL

Έντονο ήταν το ελληνικό και νησιώτικο στοιχείο στην 28η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL, που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 25 Οκτωβρίου 2018, στο Parc des Expositions de Paris – Nord Villepinte, στο Παρίσι και υποδέχθηκε περισσότερους από 7.000 εκθέτες και πάνω από 160.000 εμπορικούς επισκέπτες, από τουλάχιστον 190 χώρες. Περισσότεροι από 1.500 δημοσιογράφοι κάλυψαν το γεγονός με πάνω από 6.500 άρθρα ενώ έγιναν 250 παράλληλες εκδηλώσεις στην διάρκεια της έκθεσης.
Οι σημαντικότεροι τομείς ήταν: γενικά τρόφιμα, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, προϊόντα αρτοποιίας.
Η ελληνική συμμετοχή είχε πολύ έντονο χαρακτήρα με δύο μεγάλα περίπτερα, όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (έχοντας και τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019) είχε δυναμική παρουσία.
Η SIAL αποτελεί θεσμό στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και είναι μια από τις σπουδαιότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τροφίμων – Ποτών στον κόσμο και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Είναι μια παγκόσμια έκθεση που φέρνει σε επαφή παραγωγούς και αγοραστές από όλο τον κόσμο.
Η Έκθεση είχε φέτος έντονο το γαλάζιο χρώμα του Αιγαίου, καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κέντρισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τα προϊόντα της. Το Νότιο Αιγαίο εκπροσώπησαν στη φετινή SIAL πολλοί εκθέτες παραγωγοί από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με τα τοπικά τους προϊόντα.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε στην SIAL το 2016, πιστή στην επιλογή της εξωστρέφειας, ως κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής της και με στόχο την διείσδυση των τοπικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Παρών στην έκθεση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, εκπροσωπώντας την ΠΝΑΙ.
«Δώσαμε την ευκαιρία στους παραγωγούς μας, που έχουν εξαγωγική δυνατότητα να προωθήσουν προϊόντα στο εξωτερικό μέσω της έκθεσης. Μιλάμε για πιστοποιημένα προϊόντα με την ένδειξη ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης). Ιδιαίτερη χαρά αποτελεί για εμάς το γεγονός πως στην έκθεση στο Παρίσι, παρουσιάστηκαν ακόμη δύο πιστοποιημένα προϊόντα που είναι το μελεκούνι της Ρόδου και το κρασοτύρι της Κω. Επιπλέον παρουσιάστηκαν τα τυριά από την Σύρο και άλλα προϊόντα με αρτοσκευάσματα και ένα ιδιότυπο προϊόν από την Κέα που είναι μπισκότα από βελανίδι. Μας ικανοποιεί επίσης το γεγονός πως επιβραβεύονται οι μέχρι τώρα πετυχημένες προσπάθειες της Περιφέρειας, να προωθήσει, να προβάλει και να πιστοποιήσει τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας. Δράσεις που υλοποιούμε στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – 2019, αλλά και του στόχου μας να πιστοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερα από τα εξαιρετικά και μοναδικά προϊόντα των νησιών μας, ανοίγοντας τους δρόμους για να κατακτήσουν τις αγορές του εξωτερικού».

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Θυμίζουμε ότι πολλά προϊόντα προωθούνται για πιστοποίηση ενώ υπάρχουν πολλά που βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Επιπλέον, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον τόσο από νέους όσο και από άλλους παραγωγούς να πιστοποιήσουν, να προωθήσουν και να προβάλουν τα τοπικά προϊόντα τους, τόσο από τα Δωδεκάνησα όσο και από τις Κυκλάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΝΑΙ, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η αξιολόγηση των αιτήσεων στο μέτρο ένταξης νέων αγροτών –της 2ης πρόσκλησης που έχει απευθύνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Συνολικά κατατέθηκαν 108 αιτήσεις στην ΠΝΑΙ από τα οποία τα 103 εντάσσονται κανονικά, 3 απορρίφθηκαν και 2 κλήθηκαν να συμπληρώσουν νέα δικαιολογητικά. Για τα Δωδεκάνησα οι αιτήσεις είναι 46 συνολικά , για τις Κυκλάδες είναι 57, για το νησί της Ρόδου είναι 19, για την Κω είναι 7, για την Κάλυμνο είναι 4, για την Κάρπαθο είναι 2, για την Αστυπάλαια είναι μία, για την Λέρο είναι 11, τη Νίσυρο είναι μία και για την Σύμη είναι μία.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να εισακουστεί το αίτημά μας, για 3η πρόσκληση ενδιαφέροντος στους νέους αγρότες να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Εμείς, πιέζουμε διότι παρατηρούμε ότι υπάρχουν και άλλοι νέοι που ενδιαφέρονται ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από αυτό το πρόγραμμα και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε» όπως τόνισε ο κ. Ζαννετίδης.
Όσον αφορά την εξέταση τοπικών προϊόντων που μπορούν να πιστοποιηθούν με την ένδειξη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, η ΠΝΑΙ θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τους παραγωγούς στο αμέσως επόμενο διάστημα στην έναρξη αναζήτησης αναδόχου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης φακέλου που θα κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης –όπως έχει γίνει και με τα προηγούμενα προϊόντα που έχουν ήδη πιστοποιηθεί (το μελεκούνι της Ρόδου, η σιτάκα της Κάσου και το Λόπι της Καταβιάς).

Τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις είναι τα εξής:
-Μέλι της Ρόδου
-Κουλούρες Καρπάθου,
-Σπινιάλο Δωδεκανήσου
-Γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας
-Λάδι της Κω
-Κουφέτο Μήλου
-Λεμόνι Άνδρου

Επιπροσθέτως, τα προϊόντα που είναι υπό διερεύνηση εάν υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησης, είναι τα εξής:
-Σκόρδα από τα
Καλαβάρδα
-Φράουλες Παραδεισίου
-Βερίκοκα Αφάντου
-Κολιός Λέρου
-Ροδάκινα Ρόδου
-Σιτάρι Ρόδου
-Καρπούζι Ρόδου
-Συμιακό Γαριδάκι
Οι εκθέσεις που θα λάβει μέρος η ΠΝΑΙ
Η επόμενη έκθεση τροφίμων στις οποίες θα λάβει μέρος η ΠΝΑΙ είναι το 10ο Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου 2018 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Αθήνα) όπου η ΠΝΑΙ θα είναι «τιμώμενη» Περιφέρεια ενώ από τις αρχές του 2019, η ΠΝΑΙ θα είναι η τιμώμενη (ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης) στην έκθεση EΞΠOΤΡΟΦ που θα πραγματοποιηθεί από 1 – 4 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας (Αθήνα), την ΔΕΤΡΟΠ στην Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθεί η συμμετοχή της ΠΝΑΙ με τοπικά κρασιά στην Γερμανία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου