Τη μετάθεση εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής στο σύνολο των επιχειρήσεων έχει αποφασίσει η φορολογική διοίκηση και, αντί της 1ης Δεκεμβρίου, το πιθανότερο είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2026. Ουσιαστικά αλλάζει το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης και ουσιαστικότερης φάσης εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής, καθώς δεν θα ενεργοποιηθεί ακόμα η ψηφιακή παρακολούθηση της φυσικής διακίνησης.
Η πρώτη φάση του ψηφιακού δελτίου αποστολής ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου 2025 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ. Το νέο σύστημα αφορά την ηλεκτρονική έκδοση και διαβίβαση όλων των παραστατικών διακίνησης αγαθών μέσω της πλατφόρμας myDATA και εφαρμόζεται σε δύο φάσεις: η πρώτη περιλαμβάνει την έκδοση και αποστολή των παραστατικών, ενώ η δεύτερη, που θα ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2026, περιλαμβάνει την ψηφιακή παρακολούθηση της φυσικής διακίνησης με σάρωση QR code, φορτώσεις, παραδόσεις και ποσοτικό έλεγχο.
Όπως προαναφέρθηκε, στη δεύτερη φάση το μέτρο επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και ενεργοποιείται και η ψηφιακή παρακολούθηση της φυσικής διακίνησης. Μεταξύ άλλων θα επιτρέπεται η σάρωση QR Code των παραστατικών κατά την παραλαβή, θα δηλώνεται η ώρα εκκίνησης της μεταφοράς, ενώ θα είναι δυνατός και ο ποσοτικός/ποιοτικός έλεγχος των αγαθών από τον παραλήπτη.
Σε όσες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να εκδίδουν χειρόγραφα ή μηχανογραφημένα δελτία χωρίς τη σωστή μορφή, θεωρείται ότι δεν έχουν εκδώσει καθόλου παραστατικό, κάτι που οδηγεί άμεσα σε χρηματικό πρόστιμο.
Η ώρα έναρξης διακίνησης δηλώνεται, έστω και κατά προσέγγιση, στην πρώτη φάση. Δίνεται επίσης η δυνατότητα ακύρωσης ενός δελτίου πριν ξεκινήσει η αποστολή. Αν η διακίνηση ξεκινά ή καταλήγει σε σημείο εκτός εγκατάστασης της επιχείρησης, θα συμπληρώνεται η διεύθυνση του εξωτερικού χώρου στο κατάλληλο πεδίο, χωρίς να αναγράφεται αριθμός εγκατάστασης.
Επιτρέπεται επίσης η έκδοση παραστατικού νωρίτερα από τη διακίνηση, με χρονική απόσταση έως πέντε ημερών.
Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Τα πρόστιμα
Σε όσους δεν έχουν παραστατικά διακίνησης επιβάλλεται, ανά φορολογικό έλεγχο, πρόστιμο 5.000 ευρώ στην περίπτωση που η οντότητα είναι υπόχρεη σε τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 10.000 ευρώ στην περίπτωση που είναι υπόχρεη σε τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η διάταξη του ΚΦΔ ορίζει τα εξής: Σε φορολογούμενο που διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Σημειώνεται ότι το ανωτέρω πρόστιμο ισχύει και για τα μη ψηφιακά δελτία αποστολής, δηλαδή επιβάλλεται σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ενταχθεί στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα.
Πηγή: powergame/gr