Ειδήσεις

Στην Ελλάδα το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό απάτης με κάρτες στην ευρωζώνη

Τo ποσοστό απατών με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) στην Ελλάδα ήταν το τρίτο χαμηλότερο στον χώρο SEPA το 2016, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Fifth report on card fraud).

Το 2016, η συνολική αξία των απατών σε συναλλαγές που έγιναν με κάρτες στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (Single Euro Payments Area, SEPA) – που περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ μαζί με την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία – ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 0,4% από το 2015.

Ως ποσοστό στη συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτες (4,38 τρισ. ευρώ), οι απάτες μειώθηκαν κατά 0,001 της ποσοστιαίας μονάδας στο 0,041% το 2016 από 0,042% το 2015. Η Ελλάδα είχε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό απατών από τις χώρες SEPA, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία. Σύμφωνα με διάγραμμα της έκθεσης, το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα το 2016 ήταν μικρότερο από 0,01%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η έκθεση της ΕΚΤ δείχνει ότι το 73% του ύψους των απατών με κάρτες στον χώρο SEPA οφείλεται κυρίως σε ηλεκτρονικές απάτες (card-not-present payments), το 19% σε συναλλαγές σε σημεία πώλησης (POS) και το 8% σε συναλλαγές σε ATMs.

Το 2016 σημειώθηκε σημαντική μείωση στις απάτες με κάρτες στα ATMs (-12,4%) και στα POS (-3%) σε σύγκριση με το 2015. Οι ηλεκτρονικές απάτες με κάρτες είναι η μόνη κατηγορία που σημείωσε αύξηση κατά 2,1%, φθάνοντας τα 1,32 δισ. ευρώ.

πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου