Ειδήσεις

Αποκαθίσταται η ομαλότητα στο αεροδρόμιο Ρόδου «Διαγόρας»

Από σήμερα το πρωί ο διάδρομος θα λειτουργεί καθ’ όλο το μήκος του

Από την Εισαγγελία παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Εστω και με μειωμένο μήκος διαδρόμου, ομαλά πραγματοποιήθηκαν χθες όλες οι πτήσεις, εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ από σήμερα το πρωί ο διάδρομος θα λειτουργεί καθ ‘όλο το μήκος του.
Αυτό κατέστη δυνατόν χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες εργολάβων της Ρόδου (χθες προστέθηκαν και δύο τεχνικοί της ΥΠΑ) και στον εν γένει συντονισμό των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου.
Επί του θέματος η αερολιμενάρχης Ρόδου κ. Ξανθή Κριτσινέλια, έδωσε χθες στη δημοσιότητα την ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση:
«Θέμα: Αποκατάσταση βλάβης στον Διάδρομο του Αερολιμένα Ρόδου “Διαγόρας”
Με ομαλή ροή διεξάγονται οι πτήσεις στον Αερολιμένα Ρόδου, ο οποίος λειτουργεί με μειωμένο μήκος Διαδρόμου.
Για την αποκατάσταση των θεμάτων που έχουν προκύψει, ενημερώνουμε ότι σε συνέχεια της προχθεσινής παρέμβασης κατά την διάρκεια της θεομηνίας, σήμερα 25/9 και από νωρίς το πρωί γίνονται οι προγραμματισμένες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εργασίες στην ευρύτερη περιοχή του Διαδρόμου.
Συνεπικουρούν οι καλλίτερες καιρικές συνθήκες και η μειωμένη αεροπορική κίνηση. Από αύριο 26/9 το πρωί θα δοθεί και πάλι σε λειτουργία ο Διάδρομος σε όλο το μήκος του.
Ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη συνδρομή όλων των φορέων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου και για την άμεση βοήθεια την οποία παρείχαν».
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων παρήγγειλε αρμοδίως η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου με αφορμή το δεύτερο περιστατικό καθίζησης στον διάδρομο τροχοδρόμησης του κρατικού αερολιμένα «Διαγόρας».
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα κληθούν αρμόδιοι των τεχνικών υπηρεσιών που επιλήφθηκαν για την αποκατάσταση της αρχικής βλάβης για να διαπιστωθεί γιατί υπήρξε πρόσκαιρη και όχι οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας θα αναζητηθούν προφανώς ευθύνες για την μη έγκαιρη πρόβλεψη του προβλήματος που ανέκυψε με την καθίζηση του εδάφους αλλά και την διαρκή συντήρηση του διαδρόμου τροχοδρόμησης.

Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΓΚΤΩΝ
ΕΝΑΕΡΙΑΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας απέστειλε προς τον διοικητή και υποδιοικητή της ΥΠΑ, το ακόλουθο υπόμνημα:

«Θέμα: Δημιουργία ρήγματος στον διάδρομο προσγειω-απογειώσεων του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας».
Κύριοι,
Mε λύπη πληροφορηθήκαμε την εν νέου δημιουργία ρήγματος στον διάδρομο 07/25 του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας». Το γεγονός αυτό συνέβη μια μέρα μόλις μετά την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αεροδρομίου από την δημιουργία του ίδιου ρήγματος 2 μέρες πριν.
Στα εν λόγω συμβάντα ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας έδρασε όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς» με πρώτο και βασικό του μέλημα την ασφάλεια των πτήσεων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε μείωση της χωρητικότητας σε επίπεδο μηδέν μέχρι την υποκατάσταση των ζημιών και πολύ γρήγορη επαναφορά σε κανονική λειτουργία μετά την αποκατάσταση αυτών. Όσα αεροσκάφη και επιβάτες ήταν στον αέρα και για όσο χρονικό διάστημα ο διάδρομος προσγείωσης δεν ήταν διαθέσιμος, προωθήθηκαν σε γειτονικά αεροδρόμια όπου και προσγειώθηκαν με ασφάλεια.
Η εναέρια κυκλοφορία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα έπραξε τα δέοντα απορροφώντας χωρίς κραδασμούς την κυκλοφορία εν μέσω δεινής κακοκαιρίας χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόσημα σε πτήσεις και επιβάτες.
Δεδομένη βέβαια υπήρξε και η τεράστια ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Όμως τα συγκεκριμένα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση προέρχονται από την ελλιπή συντήρηση των υποδομών στα αεροδρόμια, καθώς η ρωγμή στο διάδρομο του αεροδρομίου ήταν γνωστή εδώ και μήνες και ήταν θέμα χρόνου η δημιουργία τρύπας, θυμίζουμε ότι παρόμοιο περιστατικό ρήγματος έγινε και στο αεροδρόμιο της Μυκόνου λίγους μήνες πριν, όπου επίσης η κατάσταση του διαδρόμου προσγείωσης παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα εδώ και πολλούς μήνες.
Επιπρόσθετα των ανωτέρω, το ανεμόμετρο του διαδρόμου 07 στον αερολιμένα της Ρόδου είναι εκτός λειτουργίας από την 14/5/15 και όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη, δημιουργώντας κενό στην ενημέρωση των πληρωμάτων καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ανέμου. Να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο διάδρομο έχουν γίνει 6 συμβάντα/ατυχήματα τα τελευταία χρόνια με ακραίες καιρικές συνθήκες και Ν-Ν. Ανατολικούς ανέμους (το πιο πρόσφατο τον περασμένο Ιανουάριο).
Τα ανωτέρω θέματα κρίνονται ως εξαιρετικά σοβαρά όσον άφορα στην επίπτωση που έχουν στην ασφάλεια των κτήσεων και των επιβατών.
Επειδή η επίλυση των εν λόγω προβλημάτων δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, καλούμε όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση των όμοιων αστοχιών και βλαβών δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των πτήσεων.
Ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους ότι ο Ελεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας δεν φέρει καμία ευθύνη, τόσο για τη δημιουργία όλων αυτών των προβλημάτων, όσο και για τους τρόπους που επιλέγουν για να επιλυθούν. Αντίθετα, ο ΚΕΚ καλείται να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες μέσα στο (πολλάκις προβληματικό) πλαίσιο υποδομών και συστημάτων που του παρέχεται ανά πάσα στιγμή, και να λαμβάνει όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση την μείωση των υψηλών επιπέδων ασφάλειας των πτήσεων.
Ενημερώνουμε πως η ΕΕΕΚΕ με αίσθημα ευθύνης θα επιτελέσει το έργο της και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να προστατέψει τα μέλη της καθώς και την ασφάλεια των κτήσεων και των επιβατών.
Για το Δ.Σ. της ΕΕΕΚΕ
Ο Πρόεδρος
Σπύρος Ρολάκης
Ο Γενικός Γραμματέας
Σεραφείμ Πέτρου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου