Με την υπ’ αρίθμ. 350/2014 απόφαση, που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που άσκησε ο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Δωδεκανήσου», κατά ενός πρώην υπαλλήλου του.
Σύμφωνα με την αίτηση της ΕΑΣΔ ο εναγόμενος προσελήφθη ως υπάλληλος του συνεταιρισμού την 1η Νοεμβρίου 2007, ενώ με την σύμβαση εργασίας του ανατέθηκε η διοικητική και διαχειριστική υπευθυνότητα του καταστήματος Γεωργικών Εφοδίων, που λειτουργεί στην τοπική κοινότητα Καλαβάρδων.
Μεταξύ των διαχειριστικών καθηκόντων του, ήταν οι αγορές εμπορευμάτων και λοιπών εφοδίων για τις ανάγκες του καταστήματος, η εξόφληση της αξίας των εμπορευμάτων αυτών στους προμηθευτές, αλλά ταυτόχρονα και η είσπραξη του αντιτίμου των πωλουμένων εμπορευμάτων στους πελάτες του καταστήματος, είτε οι πωλήσεις αυτές γίνονταν τοις μετρητοίς, είτε επί πιστώσει, οπότε στην περίπτωση αυτή, εισέπραττε για λογαριασμό του συνεταιρισμού ανά διαστήματα το συμφωνηθέν ποσό-εκάστοτε δόση έναντι του συνολικά πιστωθέντος τιμήματος, ανάλογα με τις συμφωνίες που είχε κάνει με τους πελάτες της.
Η ΕΑΣΔ διατείνεται ότι το καλοκαίρι του έτους 2013 παρατηρήθηκε έλλειψη εμπορεύσιμων ειδών (προς πώληση) στο εν λόγω κατάστημα, η οποία δεν δικαιολογείτο από τις αντίστοιχες πωλήσεις και αγορές του καταστήματος και δόθηκε εντολή στον ελεγκτή-υπάλληλο της και προϊστάμενο του Γενικού Λογιστηρίου κ. Δημήτρη Καραγιάννη να ενεργήσει αιφνιδιαστικό δειγματοληπτικό-λογιστικό και διαχειριστικό έλεγχο στο κατάστημα μόνο για την ημέρα της 2/9/2013.
Υποστηρίζεται ότι από τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκαν σοβαρές διαχειριστικές ανωμαλίες σε βάρος του συνεταιρισμού. Την 9η Σεπτεμβρίου 2013 έγινε καταγγελία της σύμβασης εργασίας του, ενώ υποστηρίζεται ότι από την οριστική απογραφή του καταστήματος διαπιστώθηκε έλλειμμα 10.632,30 €.
Λίγες εβδομάδες μετά την απόλυσή του φέρεται, όπως υποστηρίζει η ΕΑΣΔ, να ξεκίνησε τη λειτουργία δικού του καταστήματος, σε απόσταση 20 περίπου μέτρων από το κατάστημα της Γεωργοένωσης, στο οποίο εμπορεύεται προϊόντα και είδη όμοια με αυτά που πωλούνται και μάλιστα στηρίζοντας τη λειτουργία του στο δικό της πελατολόγιο.
Η ΕΑΣΔ ισχυρίζεται ότι έχουν πέσει σημαντικά οι πωλήσεις της και υποστηρίζει ότι είναι θύμα αθέμιτου ανταγωνισμού!
Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Μ. Τσέρκης, ζητήθηκε να υποχρεωθεί να σταματήσει τη λειτουργία του καταστήματός του, άλλως να το μεταφέρει σε περιοχή, εκτός του χώρου δράσης του δικού της καταστήματος, απευθυνόμενος σε χωρικά διαφορετικό καταναλωτικό κοινό!
Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση καθώς δεν πιθανολογήθηκε η ύπαρξη επικείμενου κινδύνου και κατεπείγον, καθώς ήδη το κατάστημα λειτουργεί επί ένα έτος ενώ περαιτέρω από την εξέταση μάρτυρα δεν προέκυψε ότι προκάλεσε βλάβη στην ΕΑΣΔ.
Σημειώνεται ότι ο πρώην υπάλληλος, που εκπροσωπείται από τον δικηγόρο κ. Γιάννη Χαρίτο, αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζονται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ