ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναγερμός σε εκατοντάδες χιλιάδες πολυκατοικίες: Έρχονται κοινόχρηστα “βόμβα”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
θέρμανση

Περίπου 600.000 νοι­κο­κυ­ριά σε πολλές δεκάδες χιλιά­δες πολυ­κα­τοι­κίες, επέ­λε­ξαν προ ετών να αλλά­ξουν τον καυ­στήρα της κεντρι­κής θέρ­μαν­σης κάνο­ντας στροφή στο φυσικό αέριο.

Τότε οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν έως και 50% χαμη­λό­τε­ρες σε σχέση με τις αντί­στοι­χες του πετρε­λαίου και η από­σβεση της “επέν­δυ­σης” για την αλλαγή του καυ­στήρα, την εγκα­τά­σταση και τη σύνδεση με το δίκτυο, μπο­ρούσε να γίνει μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

Φτάσαμε όμως στον Αύγου­στο του 2022 και πλέον η τιμή του φυσικού αερίου από “πλε­ο­νέ­κτημα” για την πολυ­κα­τοι­κία έχει γίνει βάρος ασήκωτο. Τον Αύγου­στο του 2021, η κιλο­βα­τώρα του φυσικού αερίου κόστιζε μόλις 3,5 λεπτά του ευρώ.

Φέτος, κοστί­ζει 17 λεπτά (σε επίπεδο χον­δρι­κής). Επειδή όμως η τιμο­λό­γηση του φυσικού αερίου γίνεται με την τιμή του προη­γού­με­νου μήνα, για τον Σεπτέμ­βριο θα περάσει στην λιανική η “έκρηξη” της διε­θνούς τιμής στα 320 ευρώ ανά μεγα­βα­τώρα. Οι λογα­ρια­σμοί με αυτές τις τιμές θα φτάσουν σε μονο­κα­τοι­κίες και πολυ­κα­τοι­κίες τον Οκτώ­βριο.

Τα ποσά μπορεί να μην είναι εκρη­κτικά καθώς οι θερ­μάν­σεις είναι κλει­στές και η μόνη κατα­νά­λωση (αν υπάρχει) αφορά σε μαγεί­ρεμα και ζεστό νερό. Όταν όμως οι δια­χει­ρι­στές των πολυ­κα­τοι­κιών και οι ένοικοι των μονο­κα­τοι­κιών δουν την τιμή ανά κιλο­βα­τώρα, θα θορυ­βη­θούν καθώς πλέον θα απέχουν μερικές ημέρες από το “άνοιγμα” της θέρ­μαν­σης για την φετινή χει­με­ρινή σεζόν.

Ήδη είναι πολλές οι πολυ­κα­τοι­κίες που από πέρυσι απο­φά­σι­σαν να μην ανάψουν την κεντρική θέρ­μανση λόγω της υψηλής τιμής. Ανα­μέ­νε­ται ότι ο αριθμός θα πολ­λα­πλα­σια­στεί καθώς τώρα μιλάμε για τέσ­σε­ρις φορές ακρι­βό­τερη τιμή σε σχέση με τις ήδη αυξη­μέ­νες περυ­σι­νές τιμές.

250 ευρώ τον μήνα για ένα δια­μέ­ρι­σμα 120 τ.μ.

Ένα πολύ καλά μονω­μένο δια­μέ­ρι­σμα 120 τετρα­γω­νι­κών, θα φτάσει να πλη­ρώ­νει 250 ευρώ τον μήνα μόνο για το φυσικό αέριο ενώ χωρίς επαρκή μόνωση, το κόστος μπορεί να εκτο­ξευ­τεί ακόμη και στα… 600 ευρώ τον μήνα. Φυσικά, το κόστος εξαρ­τά­ται και από τις και­ρι­κές συν­θή­κες που θα επι­κρα­τή­σουν.

Το ερώτημα πλέον είναι ποια περι­θώ­ρια έχει ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για να ενι­σχύ­σει τα νοι­κο­κυ­ριά και σε αυτό το μέτωπο. Δεδο­μέ­νου ότι το ηλε­κτρικό ρεύμα απορ­ροφά… δισε­κα­τομ­μύ­ρια κάθε μήνα, τα περι­θώ­ρια ενι­σχύ­σεων δεν είναι ατε­λεί­ωτα.

Η επι­δό­τηση της κιλο­βα­τώ­ρας του αερίου θα συνε­χι­στεί (δίνο­νται 30 ευρώ ανά μεγα­βα­τώρα από το Ταμείο Ενερ­γεια­κής Μετά­βα­σης και εκπτώ­σεις από τη ΔΕΠΑ) αλλά αυτές πλέον είναι ελά­χι­στες αν ανα­λο­γι­στεί κανείς ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτο­ξευ­τεί στα 320 ευρώ.

Το θέμα της θέρ­μαν­σης ανα­μέ­νε­ται να ενσω­μα­τω­θεί στο πακέτο του πρω­θυ­πουρ­γού στη ΔΕΘ ώστε τα νοι­κο­κυ­ριά να έχουν πλήρη εικόνα και να απο­φα­σί­σουν πώς ακριβώς θα καλύ­ψουν τις ανάγκες της θέρ­μαν­σης.

Πηγή: TheTOC

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.