Ολοκληρώθηκε με απόλυτη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία το «Rodos Cup 2018», ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας του Αιγαίου που διοργάνωσε για 22η συνεχή χρονιά ο ΑΣΙΑΘ Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τα 75 σκάφη του αγώνα από 11 χώρες, αριθμός ρεκόρ για τη διοργάνωση, κατέληξαν στην Ρόδο όπου και το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιουλίου έγιναν οι απονομές σε μια μαγευτική βραδιά στο Προμαχώνα του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Είχαν προηγηθεί οι δυο τελευταίες ιστιοδρομίες της διοργάνωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου και μετά από μιας μέρας ξεκούραση την Τετάρτη στο νησί της Νισύρου, τα σκάφη πήραν εκκίνηση το πρωί στις 10:00πμ έξω από το λιμάνι των Πάλλων. Τα σκάφη κινήθηκαν ανατολικά προς τη Σύμη στα πρίμα με τα μπαλόνια τους, φτάνοντας νωρίς το απόγευμα στην γραμμή τερματισμού που είχε στηθεί στον Άγιο Αιμιλιανό. Τα σκάφη στη συνέχεια κατέληξαν και ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι του Γιαλού της Σύμης όπου και οι ιστιοπλόοι είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν για λίγες ώρες πριν την τελευταία ιστιοδρομία με προορισμό την Ρόδο.

Την Παρασκευή το πρωί στις 10:00πμ, η εκκίνηση της τελευταίας ιστιοδρομίας, δόθηκε έξω από την Αγία Μαρίνα της Σύμης. Ο άνεμος ήταν αρχικά μέτριας έντασης και σκάφη και κυβερνήτες ξεκίνησαν να ψάχνουν λύση για να κινηθούν νότια και έξω από το στενό Σύμης – Τουρκίας έτσι ώστε να βρουν τον αναμενόμενο καθαρό δυτικό που θα τους οδηγούσε στον τερματισμό. Έτσι και έγινε και με κάθε σκάφος να εφαρμόζει άλλη στρατηγική το καθένα, όλος ο στόλος κατάφερε τελικά να πάρει τον δυνατό καθαρό δυτικής έντασης άνεμο και στην συνέχεια ανοίγοντας μπαλόνια στα πρίμα να φτάσει στη Ρόδο τερματίζοντας και την τελευταία ιστιοδρομία του Rodos Cup 2018. Τα σκάφη τερμάτισαν στην περιοχή του Ενυδρείου της Ρόδου χαρίζοντας μοναδικό θέμα σε εκατοντάδες λουόμενος, που έβλεπαν τα σκάφη να τερματίζουν περνώντας σε απόσταση αναπνοής από την ακτή. Στη συνέχεια ελλιμενίστηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Νέας Μαρίνας Ρόδου, χορηγού της διοργάνωσης.

Μετά από 4 ιστιοδρομίες διαμορφώθηκε η τελική κατάταξη του αγώνα και στις 4 κατηγορίες της διοργάνωσης. Στην κατηγορία με το ελληνικό ενδιαφέρον, IMS – κλάση Α πρώτο ήταν το ESTELLA (κυβ. Σωτήρης Κατσαράς), δεύτερο ήταν το ΑΠΟΛΛΩΝ (κυβ. Κώστας Ιμσιρίδης) και τρίτο ήταν το Ουκρανικό NEXT (κυβ. Faynberg Feliks). Στην κατηγορία IMS – κλάση B πρώτο ήταν το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ (κυβ. Νίκος Κουμνάκης), δεύτερο ήταν το DAS BOOT (κυβ. Σταμάτης Σταματάς) και τρίτο ήταν ΚΑΛΗΜΕΡΑ (κυβ. Λευτέρης Κουμπιάδης).

Στη συνέχεια, το Rodos Cup 2018 έκλεισε με την επίσημη Τελετή Λήξης και τις Απονομές των Επάθλων στους νικητές της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Τα ξένα πληρώματα έμειναν ενθουσιασμένα από το μαγευτικό περιβάλλον του μνημείου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ρόδου Τέρης Χατζηιωάννου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και εκπρόσωπος της συνδιοργανώτριας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χρήστος Μπάρδος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Γλυνός, εκπρόσωποι των Λιμενικών Αρχών και του Πολεμικού Ναυτικού και πλήθος κόσμου.

Χορηγοί του αγώνα ήταν η KOS MARINA και οι ΜΑΡΙΝΕΣ ΡΟΔΟΥ. Υποστηρικτές του αγώνα ήταν το κατάστημα Ναυτιλιακών Ζαίρης Αγησίλαος, το PLAZA HOTEL – οικογένεια Γεωργά, η κατασκευαστική εταιρία ΣΤΙΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, οι Δήμοι Ρόδου, Κω, Σύμης, Καλύμνου και Νισύρου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου και το Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου. Επίσης αρωγός ήταν το Λιμενικό Σώμα και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία καθώς και το Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης πολύτιμη ήταν η προσφορά του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την παραχώρηση του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου όπου και έγινε η τελετή Λήξης. Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Στο Κόκκινο – Ρόδος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ