Οι Κύπριοι την αποκαλούν «Δρακουλέσκου» και ίσως όχι άδικα. Η εμπειρία τους από την αξιωματούχο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, τους έκανε να της δώσουν το ίδιο παρατσούκλι με αυτό που πολλά χρόνια πριν είχε δοθεί στον κομμουνιστή δικτάτορα της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου.

Είναι σκληρή και το απολαμβάνει

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα« από τη Λευκωσία, στέλεχος του Κυπριακού υπουργείου Οικονομικών προειδοποιεί τους Ελληνες αξιωματούχους:«Θα περάσουν δύσκολα αυτοί που θα διαπραγματευτούν μαζί της. Πρόκειται για μια αφοσιωμένη γυναίκα που δύσκολα της αλλάζεις άποψη αν δεν έχει ατράνταχτα επιχειρήματα».

Ενας συνεργάτης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη είπε για την Ντέλια Βελκουλέσκου ότι μοιάζει με ένα αυγό, που δεν ξέρει από που να το πιάσεις για να μην γίνει το ατύχημα. Κατά τα άλλα όμως δεν είναι εύθραυστη. Και όπως είπε υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια «δεν ήταν μόνο σκληρή, αλλά έδειχνε να το απολαμβάνει όταν εκνεύριζε τους πάντες με τις απαιτήσεις της για όλο και σκληρότερα μέτρα.»

«Εχουν γεμίσει τα μπαρ με Ρουμάνες»

Οταν η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Χριστόφια, κα. Σωτηρούλα Χαραλάμπους – [αλιά συνδικαλίστρια, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και σπουδαγμένη στην Βουλγαρία επί Ζίβκοφ – διαπραγματεύτηκε μαζί της, η Ντέλια Βελκουλέσκου ζήτησε οριζόντιες μειώσεις μισθών κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού. Η Ρουμάνα αξιωματούχος του ΔΝΤ έφερε μάλιστα ως επιχείρημα το γεγονός ότι στις χώρες του πρωην ανατολικού μπλοκ οι μισθοί μειώθηκαν πέραν του 25% αν και ήταν ήδη χαμηλότεροι από τους μισθούς στην Κύπρο. Η Κύπρια υπουργός δεν κράτησε τα λόγιας της. Της ζήτησε να δει που κατάντησαν η Ρουμανία και οι άλλες ανατολικές χώρες με αποτέλεσμα «να γεμίσουν τα μπαρ της Κύπρου με Ρουμάνες». Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μάζεψε τους φακέλους της και αποχώρησε.

Η ιπτάμενη… καρέκλα του προέδρου Αναστασιάδη

Η διαπραγμάτευση με τον Νίκο Αναστασιάδη ήταν ακόμη πιο εκρηκτική. Ο πρόεδρος της Κύπρου προσπαθούσε να την πείσει να μην οδηγηθεί η διάσωση των Κυπριακών τραπεζών στο κούρεμα των καταθέσεων. Η Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν όμως ανένδοτη και προέβαλε συνεχώς και νέες απαιτήσεις. Τότε ο Κύπριος πρόεδρος σηκώθηκε και της είπε: «Ως εδώ. Δεν αντέχω άλλο. Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί σου» και πέταξε την καρέκλα στην οποία καθόταν. Μετά το επεισόδιο ο κ. Αναστασιάδης έφυγε για τις Βρυξέλλες, απ’ όπου γύρισε με κούρεμα των καταθέσεων.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ