Τοπικές Ειδήσεις

Oλοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Nομοπαρασκευαστικής Eπιτροπής για το Kτηματολόγιο Pόδου

Ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την «μετάπτωση» και την ένταξη των περιοχών ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο με την αντίστοιχη εναρμόνιση στην εθνική νομοθεσία του τοπικού δικαίου.
Το σχετικό νομοσχέδιο και το σύνολο των Πρακτικών του μεταβιβάζεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με προσανατολισμό να το μεταφέρει σύντομα προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κατόπιν και της αντίστοιχης Δημόσιας Διαβούλευσης.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Μιχάλη Παπαγεωργίου, Δικηγόρο-Διδάκτορα Συνταγματικού & Διοικητικού Δικαίου, διασφαλίζεται ο εκσυγχρονισμός των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου με την πλήρη ψηφιοποίηση τους, με την παράλληλη κατοχύρωση της συνέχειας των Κτηματολογικών δεδομένων και της ασφάλειας των υφιστάμενων ιδιοκτησιακών Δικαιωμάτων.
Τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου θα βρίσκονται πλέον σε σύντομο χρόνο, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κτηματολογίου (ΝΠΔΔ) έχοντας την ευθύνη για την αποκατάσταση των μέχρι σήμερα αγκυλώσεων, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία τους στο μέλλον.
Τόσο κατά την Εισηγητική και Αιτιολογική Έκθεση του Νόμου, όσο και στο ίδιο το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, έχουν διασφαλιστεί ρητά τα αμάχητα τεκμήρια ακριβείας των θεμελιωδών αρχικών εγγραφών, καθώς και τα μαχητά τεκμήρια των μεταγενέστερων, χωρίς οι πολίτες να μπαίνουν σε γραφειοκρατικές περιπέτειες με μία τυχόν εξολοκλήρου νέα καταγραφή. Ενώ στο σύγχρονο κτηματολογικό φύλλο θα μεταφερθούν όλες οι «ενεργές» εγγραφές, με την παράλληλη ωστόσο αποδεικτική ισχύ των μέχρι σήμερα εγγραφών ως νομικό πληροφοριακό αρχείο (επίσης ψηφιοποιημένο). Για τυχόν εκτάσεις που δεν συνδέονται επαρκώς με τις υφιστάμενες μερίδες προβλέπεται η δημιουργία καθεστώτος «άγνωστου ιδιοκτήτη» (εκτός αν πρόκειται για διαφορές/αποκλίσεις μεταξύ όμορων ιδιοκτησιών). Αν ωστόσο τέτοιες εκτάσεις προέρχονται από πρόδηλο τεχνικό σφάλμα ή αν αποδεχτούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα επ’ αυτών, θα υπάρχει και η αντίστοιχη αποκατάσταση. Όλες οι εκκρεμείς πράξεις, άνω των 20.000 θα κοινοποιηθούν με ευθύνη του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου.
Στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή πέρα του συνταγματολόγου Μιχάλη Παπαγεωργίου, τακτικό μέλος είναι και ο κ. Βασίλης Περίδης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου που συνέβαλλε και εκείνος θεσμικά από την πλευρά του για τη διαφύλαξη των έννομων κεκτημένων του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου με βάση τις σημαντικές ιδιαιτερότητες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή μετά από 90 και πλέον έτη λειτουργίας.
Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής είναι ο καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ. Λάμπρος Κιτσαράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου