Τη διασφάλιση της επόμενης ημέρας του ελληνικού τουρισμού και της βιωσιμότητας των ελληνικών ξενοδοχείων, βάζοντας τέλος σε καταχρηστικές πρακτικές που ανέπτυξαν στο παρελθόν οι tour operators, ζητούν από το υπουργείο Τουρισμού οι ξενοδόχοι, με τον Γρηγόρη Τάσιο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), να εκτιμά, μιλώντας στο Tourism Today, ότι η πορεία της φετινής σεζόν θα είναι πάρα πολύ δύσκολη εξαιτίας των ανακατατάξεων που φέρνει η πανδημία της νόσου Covid-19.

«Ο κορωνοϊός αλλάζει τον χάρτη, ο τουρισμός είναι ένα πολύ σύνθετο προϊόν και αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ρεαλισμό και plan B», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, λέγοντας πως οι πρακτικές που ακολουθούν οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού μπορούν να απειλήσουν την ελληνική ξενοδοχία, καθώς οι όροι που ζητούν για τα συμβόλαια που υπογράφονται είναι αντικειμενικά αδύνατον, όπως τονίζει, να εφαρμοστούν.

Η εικόνα του 2021

«Οι tour operators ζητούν αφενός να υιοθετηθούν για φέτος οι τιμές που είχαμε στα early bookings, δηλαδή τιμές μειωμένες κατά 20%-30% από τις τιμές καταλόγου, και αφετέρου να ισχύσουν οι ίδιες τιμές και για το 2021, πιέζοντας και για επιπλέον εκπτώσεις σε κάποιες περιπτώσεις, τη στιγμή που δεν υπάρχουν κάποιοι δείκτες, οι οποίοι να «δείχνουν» την πορεία της επόμενης χρονιάς», τονίζει και υπογραμμίζει ότι το 50% του συνόλου των φετινών early bookings δεν έχει καταβληθεί από πλευράς των tour operators.

«Εμείς δεν αποδομούμε τους tour operators, αλλά ζητάμε πλέον, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών, να αποπληρώνουν τις κρατήσεις τους μία εβδομάδα με 10 ημέρες πριν από την άφιξη των τουριστών και όχι σε διάστημα 60 ημερών από την αναχώρηση των ταξιδιωτών. Πριν η πίστωση ήταν νορμάλ γιατί υπήρχε ροή και μπορούσαμε όλοι να ελέγξουμε την κατάσταση», λέει και φέρνει ως παράδειγμα το «κανόνι» της Thomas Cook και τις ζημιές που κατέγραψαν οι Έλληνες ξενοδόχοι εξαιτίας της πτώχευσης του βρετανικού κολοσσού.

Το παράδειγμα της Thomas Cook

«Η κατάρρευση της Thomas Cook μάς άφησε εκτεθειμένους και δεν μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Υπήρχαν υποσχέσεις για να δοθούν κεφάλαια κίνησης σε δικαιούχους, κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν ξενοδόχοι που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της ανακούφισης των επιχειρήσεων από τη νόσο Covid-19 επειδή δεν ήταν ενήμεροι», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ο ίδιος, δε, επισημαίνει ότι η σεζόν θα έχει μεγάλες δυσκολίες, αφού η πανδημία έχει προκαλέσει ανακατατάξεις στον κλάδο, τόσο σε επίπεδο πιέσεων από τους tour operators, όσο και σε επίπεδο υγειονομικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε από τη μία να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τουριστών και από την άλλη να υπάρχει και η απαιτούμενη προστασία για τις ξενοδοχειακές μονάδες.

«Κανονικά θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρότυπο», επισημαίνει ο Γρηγόρης Τάσιος και συμπληρώνει: «Πώς θα προστατευτούμε από την παραξενοδοχία όταν ανοίξουν τα σύνορα αφού τα εν λόγω καταλύματα λειτουργούν χωρίς αντίστοιχους υγειονομικούς όρους με αυτούς που λειτουργούμε εμείς; Χωρίς φάρμακο κατά του κορωνοϊού δεν υπάρχει εγγύηση για την πορεία της σεζόν. Εκτιμώ ότι η εξέλιξη θα είναι πάρα πολύ δύσκολη για να πετύχουμε τα αποτελέσματα και τα νούμερα που επιθυμούμε».

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι έχουν δοθεί vouchers προς τους tour operators για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, αφού δεν υπάρχουν ακυρωτικές λίστες για το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες παίρνουν vouchers για ακυρώσεις που πραγματοποιούνται σε όλο το φάσμα της τουριστικής περιόδου.

Πηγή tourismtoday.gr

της Εύας Οικονομάκη

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ