ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα ΠΑΜΑΚ: Περίπου το 50% των Ελλήνων σχεδιάζει να κάνει καλοκαιρινές διακοπές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμός

Σχε­δόν οι μισοί Έλ­λη­νες σχε­διά­ζουν να κά­νουν δια­κο­πές φέτος το κα­λο­καί­ρι, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι εκ των οποί­ων τον Αύ­γου­στο, σύμ­φω­να με δια­δι­κτυα­κή έρευ­να του Ερ­γα­στη­ρί­ου Μάρ­κε­τινγκ MARLAB του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Μα­κε­δο­νί­ας. Η έρευ­να είχε σκοπό να κα­τα­γρά­ψει τις προ­θέ­σεις και τις προ­τι­μή­σεις των Ελ­λή­νων σε ότι αφορά τις κα­λο­και­ρι­νές τους δια­κο­πές για φέτος και να απο­τυ­πώ­σει τις τά­σεις στον εσω­τε­ρι­κό του­ρι­σμό για το κα­λο­καί­ρι που έρ­χε­ται.

Διε­ξή­χθη δια­δι­κτυα­κά το χρο­νι­κό διά­στη­μα 23-25 Απρι­λί­ου 2020 με την επι­στη­μο­νι­κή ευ­θύ­νη της Διευ­θύ­ντριας του MARLAB, κα­θη­γή­τριας, Ρο­δού­λας Τσιό­τσου και τους ερευ­νη­τι­κούς συ­νερ­γά­τες-μέλη, Νι­κο­λέτ­τα Σια­μά­γκα, επί­κου­ρη κα­θη­γή­τρια του ΑΠΘ, και Αχιλ­λέα Μπού­κη, λέ­κτο­ρα του πα­νε­πι­στη­μί­ου του Sussex.

Όπως ανα­φέ­ρει η ερευ­νη­τι­κή ομάδα “καθώς η στα­δια­κή άρση των πε­ριο­ρι­σμών με­τα­κί­νη­σης (του­λά­χι­στον στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας) έχει μόλις δρο­μο­λο­γη­θεί, ένα ση­μα­ντι­κό ερώ­τη­μα που τί­θε­ται είναι το κατά πόσο οι Έλ­λη­νες θα κά­νουν δια­κο­πές φέτος και υπό ποιες συν­θή­κες αυτές θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν αλλά και πώς θα δια­μορ­φω­θεί η του­ρι­στι­κή τους συ­μπε­ρι­φο­ρά λόγω COVID-19”.

Όπως προ­κύ­πτει από την εν λόγω έρευ­να, σχε­δόν οι μισοί Έλ­λη­νες (47%) σχε­διά­ζουν να κά­νουν δια­κο­πές φέτος το κα­λο­καί­ρι και συ­γκε­κρι­μέ­να το μήνα Αύ­γου­στο (65%).

Η Ελ­λά­δα είναι ο κύ­ριος τόπος δια­κο­πών για τους Έλ­λη­νες φέτος (90%) ενώ τα ξε­νο­δο­χεία θα είναι η κύρια δια­μο­νή τους (46%).

Οι μισοί Έλ­λη­νες (50%) θε­ω­ρούν ότι θα ξο­δέ­ψουν τα ίδια ποσά για τις κα­λο­και­ρι­νές δια­κο­πές τους όπως και πέ­ρυ­σι.

Οι κύ­ριοι λόγοι για τους οποί­ους δεν θα κάνει δια­κο­πές το 19% του δείγ­μα­τος, είναι λόγω έλ­λει­ψης χρη­μά­των (36%), λόγω κο­ρο­νοϊ­ού (32%), και λόγω φόρ­του ερ­γα­σί­ας (22%).

Το 90% του δείγ­μα­τος επι­λέ­γει απο­κλει­στι­κά την Ελ­λά­δα ως του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό του κα­λο­και­ριού, το 7% επι­λέ­γει την Ελ­λά­δα και το εξω­τε­ρι­κό, ενώ μόνο το 3% επι­λέ­γει το εξω­τε­ρι­κό. Σχε­τι­κά με το ποια χρο­νι­κή πε­ρί­ο­δο θα κάνει δια­κο­πές, το 25% δή­λω­σε τον Ιού­λιο (20% το 2ο 15ήμερο του Ιου­λί­ου), 65% θα κάνει δια­κο­πές τον Αύ­γου­στο και 10% δή­λω­σε ότι θα προ­τι­μή­σει τον Σε­πτέμ­βριο για τις δια­κο­πές του. Η διάρ­κεια των δια­κο­πών τους θα είναι 4 ημέ­ρες για το 5%, 5 ημέ­ρες για το 17%, 6 ημέ­ρες για το 3%, 7 ημέ­ρες για το 14%, 10 ημέ­ρες για το 12%, 15 ημέ­ρες για το 9%, και 20 ημέ­ρες για το 4%.

Σε ότι αφορά στη δια­μο­νή τους, το 46% δη­λώ­νει ότι θα μεί­νει σε ξε­νο­δο­χείο, το 14% σε σπίτι φίλων, το 29% στο εξο­χι­κό ή πα­τρι­κό τους και το 19% σε Airbnb.

Ανα­φο­ρι­κά με τα χρή­μα­τα που θα δα­πα­νή­σουν, το 41% του δείγ­μα­τος δή­λω­σε ότι θα ξο­δέ­ψει από 301-600 ευρώ το άτομο για τις κα­λο­και­ρι­νές δια­κο­πές, το 35% θα ξο­δέ­ψει έως 300 ευρώ, το 15% σκο­πεύ­ει να ξο­δέ­ψει από 601-900 ευρώ ενώ το 8% θα ξε­πε­ρά­σει τα 900 ευρώ ανά άτομο. Το 50% θε­ω­ρεί ότι θα ξο­δέ­ψει πε­ρί­που τα ίδια χρή­μα­τα με πέ­ρυ­σι για τις δια­κο­πές του, το 33% θα ξο­δέ­ψει λι­γό­τε­ρα χρή­μα­τα, το 13% πολύ λι­γό­τε­ρα και μόνο το 4% σκο­πεύ­ει να ξο­δέ­ψει πε­ρισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα.

Ση­μειώ­νε­ται ότι στο ερω­τη­μα­το­λό­γιο απά­ντη­σαν 840 άτομα εκ των οποί­ων το 31% ήταν άντρες και το 69% γυ­ναί­κες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.