Την άποψη ότι «έχει ακόμη πολλή δουλειά» η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου εξέφρασε σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μ. Πόλης κ. Τέρης Χατζηϊωάννου, με αφορμή και τις εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου από την Ρόδο όπου βρέθηκε για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Σύριζα.
«Η κα Κονιόρδου και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Στρατής, κινήθηκαν πάνω σε μία ενημέρωση και σε μια σχέση συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τις τοπικές κοινωνίες. Αυτά που ανέφερε η υπουργός για την Ρόδο, είναι ζητήματα τα οποία στο κομμάτι που αφορά τον Δήμο Ρόδου, τα έχουμε ‘τρέξει’ μαζί και στο κομμάτι που αφορά το ΥΠΠΟ τα έχει ‘τρέξει’ με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων ή με την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Όσον αφορά στην υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, το έχω ξαναπεί και επιμένω: θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Εάν θέλει να λαϊκίσει κανείς, μπορεί πολύ εύκολα να την υπογράψει και αύριο –αλλά αυτό δεν θα έχει καμία αξία. Αυτό το οποίο χρειάζεται και ουσιαστικά γίνεται, είναι μια ενδελεχής καταγραφή των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την Μ. Πόλη ενώ οι τελευταίες εξελίξεις, εκ των πραγμάτων ανατρέπουν κάποιες τάσεις. Δηλαδή εάν μιλάμε για ένα σχέδιο διαχείρισης, αξιοποίησης των κτηριακών εγκαταστάσεων ή των ακινήτων της Μ. Πόλης, δεν μπορεί παρά να μην έχουμε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη του ‘Airbnb’ κάποια πράγματα, μας έχουν ξεπεράσει. Άρα, χρειάζεται αναθεώρηση (και επικαιροποίηση). Εάν κανείς το δει απλά και μόνον οικονομικά, τότε δεν οδηγείται πουθενά. Η Μ. Πόλη πρέπει να καλύψει όλες αυτές τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν και στο παρελθόν, διότι υπάρχει μια πάρα πολύ χρήσιμη εμπειρία από την πρώτη Προγραμματική Σύμβαση και τα 20 χρόνια, μεταξύ του ΥΠΠΟ, του Δήμου Ρόδου και των υπολοίπων φορέων. Συνεπώς, πρέπει να βαδίσουμε πάνω στην γνώση του παρελθόντος και με τις προοπτικές του μέλλοντος» ανέφερε ο κ. Χατζηιωάννου.
Ο αντιδήμαρχος πάντως, επέμεινε ότι η Μ. Πόλη: «δεν είναι μόνον ‘Business’ έχει βαθύτερη φιλοσοφία, διότι θα πρέπει να ενισχυθεί η κατοικία και οι δομές και να δοθούν κίνητρα που θα επιτρέψουν στους κατοίκους της, είτε να παραμείνουν, είτε να έρθουν νέες οικογένειες. Εάν πάμε σε μια διαδικασία, διαχείρισης της Μ. Πόλης ως ενός καλοκαιρινού θερέτρου ή απλά ενός οικονομικού μοντέλου, τότε σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει Μ. Πόλη αλλά θα υπάρχει αυτό το οποίο λέμε… ‘συγγνώμη το μαγαζί τον χειμώνα είναι κλειστό’!».
Σε ερώτηση πού θα δοθούν προτεραιτότητες και βαρύτητα ο κ. Χατζηϊωάννου, δήλωσε κατηγορηματικά: «Εδώ και ένα χρόνο που βρίσκομαι στην Μ. Πόλη έχω μια πραγματική εικόνα για την κατάσταση. Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να αποφύγουμε, είναι ένα στείρο τουριστικό μοντέλο. Δηλαδή, θα πρέπει να γίνει σεβαστός ο χαρακτήρας των μνημείων, να αξιοποιήσουμε αυτό που λέμε πολιτιστική κληρονομιά, την πολεοδομική μελέτη της Μ. Πόλης η οποία καταγράφει τα πάντα με ακρίβεια και εξαιρετικά αποτελέσματα, και κυρίως, αυτή την μοναδική προίκα την οποία δεν έχουν άλλοι τόποι. Διότι μπορεί να έχουμε πάρα πολλά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο, αλλά Μεσαιωνική Πόλη στο εύρος, στην ένταση και στην ιστορικότητα της Ρόδου είναι λίγες –επειδή κατοικείται, υπάρχει επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα κ.λπ.
Να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια ζωντανή πόλη, μια περιοχή που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του τόπου μας και φυσικά θέλει την διαχείρισή του. Φανταστείτε τι θα ήταν η Ρόδος χωρίς την Μ. Πόλη! Θα ήταν απλά μία πόλη σαν όλες τις άλλες….»
Ο κ. Χατζηϊωάννου πρόσθεσε μάλιστα ότι στον Δήμο Ρόδου υπάρχει μια συσσωρευμένη εμπειρία για το θέμα, και γίνεται καθημερινά καταγραφή όλων των δεδομένων και επικαιροποίησή τους, από μία επιτροπή που έχει συγκροτηθεί έτσι ώστε η νέα Προγραμματική Σύμβαση να μιλάει για την συνέχεια και κυρίως για τον σεβασμό που επιτάσσεται.
«Έχουμε ακόμα δουλειά διότι πρέπει να επικαιροποιήσουμε την πρόταση με βάση τις εξελίξεις καθώς αλλάζουν καθημερινά πολλά», όπως ανέφερε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ