ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Ποιες μεγάλες αγορές για την Ελλάδα «χτυπά» ο πόλεμος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη Γερ­μα­νι­κή, Πο­λω­νι­κή και Ρου­μα­νι­κή αγορά εστιά­ζε­ται η ανη­συ­χία για το πώς θα επη­ρε­α­στούν από τις εξε­λί­ξεις στο Ου­κρα­νι­κό μέ­τω­πο με βάση τα όσα ανα­φέ­ρουν πα­ρά­γο­ντες του του­ρι­σμού. Ου­σια­στι­κά είναι χώρες που λόγω ιστο­ρι­κών πα­ρα­δό­σε­ων, προ­σφυ­γι­κών ρευ­μά­των και πλη­θω­ρι­στι­κής πί­ε­σης ανα­μέ­νε­ται να επη­ρε­α­στούν.

Ήδη, δε, στο ένα δέ­κα­το έχουν μειω­θεί οι κρα­τή­σεις αυτή την πε­ρί­ο­δο στα ελ­λη­νι­κά ξε­νο­δο­χεία λόγω του πο­λέ­μου στην Ου­κρα­νία και μόνο οι Βρε­τα­νοί είναι εκεί­νοι που φαί­νε­ται να μην επη­ρε­ά­ζο­νται από τη συ­γκυ­ρία

Όπως ανέ­φε­ρε στο πλαί­σιο συ­νέ­ντευ­ξης τύπου της Συμ­μα­χί­ας «Στη­ρί­ζω HORECA» για τη Βιώ­σι­μη Ανά­πτυ­ξη των κλά­δων Φι­λο­ξε­νί­ας και Εστί­α­σης στην Ελ­λά­δα. Στην Συμ­μα­χία συμ­με­τέ­χουν η Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ξε­νο­δό­χων (ΠΟΞ), η Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Εστια­τό­ρων & Συ­να­φών Επαγ­γελ­μά­των (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επι­χει­ρή­σε­ων Αλ­κο­ο­λού­χων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύν­δε­σμος Ελ­λή­νων Πα­ρα­γω­γών Απο­σταγ­μά­των και Αλ­κο­ο­λού­χων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σω­μα­τείο Επι­χει­ρή­σε­ων Εστί­α­σης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελ­λά­δος και ο θε­σμός Athens Bar Show ο Πρό­ε­δρος της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Ξε­νο­δό­χων (ΠΟΞ) Γρη­γό­ρης Τά­σιος η πο­λε­μι­κή σύ­γκρου­ση στην Ου­κρα­νία αρ­χί­ζει και επη­ρε­ά­ζει τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό με τον ρυθμό των προ­κρα­τή­σε­ων να έχει μειω­θεί ση­μα­ντι­κά σε σχέση με πα­λαιό­τε­ρες επο­χές την ίδια πε­ρί­ο­δο Αν εί­χα­με δέκα κρα­τή­σεις τώρα έχου­με μία είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά και πρό­σθε­σε ότι οι Βρε­τα­νοί είναι αυτοί που δεν έχουν ανα­κό­ψει ρυθμό.

Επί­σης ο πρό­ε­δρος της ΠΟΞ συ­μπλή­ρω­σε  ότι δεν έχει χαθεί ακόμη ποτέ ακόμη τί­πο­τα ωστό­σο όσο ο και­ρός περ­νά­ει τόσο αρ­χί­ζει να επι­κρα­τεί μια ανη­συ­χία. Το εν­δια­φέ­ρον εστιά­ζε­ται και στους Πο­λω­νούς οι οποί­οι εν­δια­φέ­ρο­νται για τη χώρα μας αφού το 2019 εί­χα­με περί το 1,4 εκατ. αφί­ξεις από την εν λόγω χώρα. Τώρα με 3 εκατ. Ου­κρα­νούς πρό­σφυ­γες είναι ένα ερώ­τη­μα πως θα κι­νη­θούν. Επί­σης μια ανη­συ­χία υπάρ­χει και για τους Ρου­μά­νους, με την Βό­ρειο Ελ­λά­δα να δεί­χνει πε­ρισ­σό­τε­ρο ευά­λω­τη από το εν­δε­χό­με­νο έλ­λειμ­μα αφί­ξε­ων από τις δυο προ­α­να­φε­ρό­με­νες χώρες.Επι­πλέ­ον για  τη Γερ­μα­νία – η οποία απο­τε­λεί μια από τις βα­σι­κές αγο­ρές τρο­φο­δό­τες του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού – εξέ­φρα­σε αγω­νία για το ότι ίσως φρε­νά­ρει λόγω της εγ­γε­νούς φό­βους για τέ­τοιες κρί­σεις στη “με­ντα­λι­τέ” των πο­λι­τών της.

Πα­ράλ­λη­λα ο πρό­ε­δρος της ΠΟΞ ζή­τη­σε μεί­ω­ση της φο­ρο­λό­γη­σης του του­ρι­στι­κού πα­κέ­του στα επί­πε­δα των άλλων χωρών της Με­σο­γεί­ου και η μεί­ω­ση του ΦΠΑ στη δια­μο­νή στο 6% – απο­τε­λεί ένα πάγιο αί­τη­μα  του κλά­δου της φι­λο­ξε­νί­ας για την τό­νω­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της αγο­ράς. Επί­σης για μία ακόμη φορά τό­νι­σε την ανά­γκη να μπει μια τάξη στο πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας της βρα­χυ­χρό­νιας μί­σθω­σης.

Στις ίδιες τιμές θα κι­νη­θεί η του­ρι­στι­κή αγορά

Επί­σης ο Γρη­γό­ρης Τά­σιος  τό­νι­σε ότι μια με­τα­τό­πι­ση της σεζόν, (όπως και φέτος) προς τον Οκτώ­βριο θα επι­βα­ρύ­νει έτι πε­ραι­τέ­ρω τα κόστη ενέρ­γειας για τα κα­τα­λύ­μα­τα. Μά­λι­στα ο κ. Τά­σιος ανέ­φε­ρε ότι ήδη κα­τα­γρά­φε­ται μια συ­νο­λι­κή αύ­ξη­ση του λει­τουρ­γι­κού κό­στους κατά 30% στα ξε­νο­δο­χεία. Κάτι, που ανα­πό­φευ­κτα, “κου­ρεύ­ει” την όποια κερ­δο­φο­ρία και οδη­γεί σε πιέ­σεις αυ­ξή­σε­ων καθώς μά­λι­στα οι τιμές των ξε­νο­δο­χεί­ων και της εστί­α­σης πα­ρα­μέ­νουν στα ίδια πε­ρί­που επί­πε­δα.  Σε σχέση με τις τιμές και τις κερ­δο­φο­ρί­ες, ει­δι­κό­τε­ρα,  ο κ. Τά­σιος επε­σή­μα­νε ότι τα ξε­νο­δο­χεία, παρά την εκτί­να­ξη του κό­στους λει­τουρ­γί­ας, σε  με­γά­λο πο­σο­στό, άνω του 60% των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων αφί­ξε­ων,  δεν μπο­ρούν να με­τα­κυ­λή­σουν τις αυ­ξή­σεις καθώς αφο­ρούν  κλει­δω­μέ­να συμ­βό­λαια που πραγ­μα­το­ποιού­νται με τιμές του 2019. Πα­ρό­τι μά­λι­στα “δεν απο­κλεί­ε­ται να υπάρ­ξουν αυ­ξή­σεις σε με­μο­νω­μέ­νες κρα­τή­σεις, η σύ­στα­ση που έχου­με απευ­θύ­νει στα μέλη μας είναι οι όποιες αυ­ξή­σεις να πα­ρα­μεί­νουν μο­νο­ψή­φιες – να μην ξε­πε­ρά­σουν το 10%- γιατί σε δια­φο­ρε­τι­κή πε­ρί­πτω­ση υπάρ­χει κίν­δυ­νος να βγού­με εκτός αγο­ράς” τό­νι­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Τά­σιος.

Μάχη  για τις βρα­χυ­χρό­νιες μι­σθώ­σεις

Κι όλα αυτά σε μια πε­ρί­ο­δο που αντα­γω­νι­σμός αυ­ξά­νει αι­σθη­τά όχι μόνο εκτός αλλά κι εντός Ελ­λά­δας, όπως εξή­γη­σε ο πρό­ε­δρος της ΠΟΞ υπο­δει­κνύ­ο­ντας την απρα­ξία των κυ­βερ­νή­σε­ων για ρύθ­μι­ση της αγο­ράς βρα­χυ­χρό­νιων μι­σθώ­σε­ων.

Σαν ΠΟΞ εί­μα­στε εξορ­γι­σμέ­νοι, καμία κυ­βέρ­νη­ση, όχι μόνο η τρέ­χου­σα αλλά και οι προη­γού­με­νες, δεν έχει πάρει μέτρα για τη βρα­χυ­χρό­νια μί­σθω­ση» ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά το­νί­ζο­ντας ότι η ΠΟΞ δεν είναι κατά της βρα­χυ­χρό­νιας μί­σθω­σης αρκεί η τε­λευ­ταία να ρυθ­μί­ζε­ται από ένα συ­γκε­κρι­μέ­νο πλαί­σιο που δια­σφα­λί­ζει τις συν­θή­κες ενός υγιούς αντα­γω­νι­σμού. «Για εμάς πλέον η βρα­χυ­χρό­νια είναι θέμα μάχης, θέμα ζωής και θα­νά­του.

Ζη­τά­με ασφά­λεια, υγιει­νή, πλαί­σιο, ίδια φο­ρο­λό­γη­ση ώστε να μην πα­ρα­μεί­νει το ίδιο ανε­ξέ­λεγ­κτη με το 2021»

Γιώρ­γος Αλε­ξά­κης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.